Antena Meniu Search
x

Reacția Germaniei după ce Putin a ameninţat că livrările de gaze pot fi oprite de vineri dacă nu sunt plătite în ruble

Companiile germane ”pot, își doresc și vor” plăti în euro, a spus cancelarul Olaf Scholz ca răspuns la noul decret al lui Putin privind gazul rusesc. Rusia va cere ruble pentru vânzările de gaze naturale de la 1 aprilie, a spus Putin. Clienții străini vor trebui să deschidă conturi în ruble la băncile din Rusia. 

de Redactia Observator

la 31.03.2022, 17:50

Reacția Germaniei după ce Putin a ameninţat că livrările de gaze pot fi oprite de vineri dacă nu sunt plătite în ruble
Reacția Germaniei după ce Putin a ameninţat că livrările de gaze pot fi oprite de vineri dacă nu sunt plătite în ruble - Getty Images

„În orice caz, companiile (germane) pot își doresc și vor plăti în euro...Am mai spus clar în conversația mea cu președintele rus că așa va rămâne" a reacționat imediat cancelarul Olaf Scholz ca răspuns la drecretul anunțat azi de Putin. Berlinul a activat miercuri un plan de urgență pentru a asigura aprovizionarea cu gaze în caz că Rusia taie livrările, făcând primul pas oficial către raționalizarea gazelor.

Preşedintele rus a declarat joi că a semnat un decret prin care clienţii străini trebuie să plătească în ruble  gazul rusesc de la 1 aprilie, iar contractele vor fi întrerupte dacă această condiţie nu se respectă. "Pentru a achiziţiona gaz natural rusesc, trebuie să deschidă conturi în ruble în bănci ruseşti. Din aceste conturi se vor face plăţi pentru gazul livrat începând de mâine (vineri - n.r.)", a declarat Putin, într-un discurs transmis la televiziune, relatează Reuters. 

"Dacă astfel de plăţi nu sunt făcute, vom considera că nu sunt respectate obligaţiile de plată de către cumpărători, cu toate consecinţele care decurg din asta. Nimeni nu ne vinde nouă nimic pe gratis şi nici noi nu vom face acte de caritate - asta înseamnă că contractele existente vor fi întrerupte", a adăugat el. Decizia lui Putin de a impune plăţi în ruble pentru gaz a dus la o apreciere a monedei ruseşti. Rubla a atins minime istorice după ce Occidentul a introdus sancţiuni severe după declanşarea invaziei din Ucraina, pe 24 februarie.

Companiile şi guvernele occidentale au respins măsura anunțată de Putin încă de pe 23 martie, pe care au numit-o o încălcare a contractelor existente, care sunt în euro sau dolari. Putin a spus că schimbarea este menită să întărească suveranitatea Rusiei şi că aceasta îşi va respecta obligaţiile în toate contractele. Rusia furnizează în prezent circa o treime din gazul Europei.

Miercuri guvernul german a indicat că preşedintele rus Vladimir Putin l-a asigurat pe cancelarul Olaf Scholz că Europa poate continua să plătească gazele ruseşti în euro şi nu în ruble, aşa cum ceruse recent Moscova. Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit, a indicat că Putin l-a asigurat pe Scholz că plăţile Europei luna viitoare "vor continua să fie în euro şi transferate ca de obicei la Gazprom Bank, care nu este lovită de sancţiuni" şi că aceasta se va ocupa de conversia în ruble. 

Grupul G7, format din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și Statele Unite, au respins cererea Rusiei ca gazul exportat să îi fie plătit în ruble, a declarat luni, pe 28 martie, ministrul german al economiei, Robert Habeck. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri externe » Reacția Germaniei după ce Putin a ameninţat că livrările de gaze pot fi oprite de vineri dacă nu sunt plătite în ruble