Autorităţile din Italia şi Franţa în alertă, după ce un gheţar din Mont Blanc este în pericol să se prăbuşească
Aproape 250.000 de metri cubi de gheaţă ameninţă staţiunile de la poalele masivului Mont Blanc. Gheţarul este la un pas de prăbuşire, iar autorităţile locale se aşteaptă la distrugeri uriaşe. Mai multe cabane din apropiere au fost deja evacuate, iar drumurile sunt blocate.
De Redactia Observator la 26.09.2019, 22:12Aproape 250.000 de metri cubi de gheaţă ameninţă staţiunile de la poalele masivului Mont Blanc. Gheţarul este la un pas de prăbuşire, iar autorităţile locale se aşteaptă la distrugeri uriaşe. Mai multe cabane din apropiere au fost deja evacuate, iar drumurile sunt blocate. Experţii avertizează că topirea gheţarilor va avea, în următorii 30 de ani, efecte devastatoare pentru întreaga planetă.
Mont Blanc, un paradis alpin vizitat anual de sute de mii de turişti, este în mare pericol. Drumul care traversează masivul pentru a face legătura între Franţa şi Italia a fost închis pentru o perioadă nedeterminată.
Iar cabanele de pe versant au fost evacuate de urgenţă. Totul pentru că autorităţile locale se tem că o bucată imensă din gheţarul Planpincieux s-a putea surpa brusc.
Stefano Borrello, consilier local: Noi credem că o parte din faţada gheţarului, de aproape 250.000 de metri cubi, s-ar putea surpa şi ar putea ajunge la capătul văii în aproximativ 80 de secunde
Secţiunea respectivă de gheaţă alunecă, încet dar sigur, cu aproximativ 60 de centimetri pe zi. Un ritm nemaiîntâlnit în ultimii ani. Singura speranţă e ca iarna să îşi intre în drepturi cât mai repede, iar temperaturile sa scadă serios.
Însă încălzirea globală face acest lucru aproape imposibil, spun experţii.
Laurent Cosson, ghid montan: Muntele s-a schimbat foarte mult. Climatul s-a schimbat, de asemenea. Vara aceasta am avut temperaturi incredibil de mari, iar acest lucru se întâmplă de câţiva ani
Experţii ONU vin cu propriul lor avertisment. Temperatura globală a crescut îngrijorător, fenomen care cauzează topirea accelerată a calotei glaciare.
Până în 2050, peste un miliard de oameni vor fi afectaţi de creşterea nivelului apelor. Există voci care spun că achiziţionarea proprietăţilor la malul măriilor şi oceanelor ar trebui evitată.
În urmă cu câteva zile, zeci de persoane au organizat o ceremonie funerară în memoria unui gheţar din nord-estul Elveţiei care s-a topit. Iar o manifestaţie asemănătoare a avut loc, luna trecută, şi în Islanda.