Guvernul francez vrea înscrierea dreptului la avort în Constituţie: ”O femeie moare la fiecare nouă minute"
Premierul francez Elisabeth Borne susţine o iniţiativă a grupului partidulu prezidenţial LREM de înscriere a dreptului la avort în Constituţia franceză, în urma hotărârii istorice a Curţii Supreme a Statelor Unite de a revoca dreptul la avort, relatează AFP.
De Redactia Observator la 25.06.2022, 16:15Şefa deputaților LREM Aurore Bergé a anunţat sâmbătă depunerea unui proiect de lege în acest sens, după anularea dreptului la avort în America. Coaliția de stânga NUPES a anunţat că vrea să discute luni despre un proiect de lege în acest sens.
”Guvernul va susţine cu putere acest proiect de lege. Pentru toate femeile, pentru drepturile omului, trebuie să înscriem acest proiect” în Constituţie, anunţă într-un tweet şefa Guvernului francez.
”O femeie moare la fiecare nouă minute pentru că a fost prost practicat un avort, în mod nesigur”, a subliniat ea. ”Asta ne îndeamnă, în Franţa, să dăm dispoziţii să nu ne trezim mâine cu eventuale răsturnări de situații".
Aurore Bergé a apărat, în urmă cu câteva luni, o prelungire în Franţa a termenului legal al avortului, adoptat la sfârşitul legislaturii precedente. Întrebată dacă se teme de o punere în discuţie a avortului în Franţa, ea a răspuns că ”din nefericire nimic nu este imposibil, iar drepturile femeii sunt fragile şi sunt puse mereu în discuţie”.
- "Corpul meu, alegerea mea": Mii de femei au protestat în New York şi Boston, după ce Curtea Supremă a decis că...
- Milioane de femei din SUA pierd dreptul la avort legal. Curtea Supremă a anulat o hotărâre veche de 50 de ani
- Reacţia Departamentului de Stat după decizia Curţii Supreme privind avortul: "SUA inteţionează să susţină în...
Extrema dreaptă se opune avortului
Arătându-i cu degetul pe noii deputaţi din cadrul Partidului Rassemblement National (RN, extremă dreapta), nişte ”opozanţi aprigi ai accesului femeilor la avort”, ea consideră că ”nu trebuie să ne asumăm niciun risc în acest domeniu şi este necesar să securizăm” acest drept. Frontul Naţional (FN), devenit RN, a fost mult timp un oponent radical al avortului.
În 2011, Marine Le Pen şi-a reiterat dorinţa ca avorturile să nu fie rambursate, iar apoi a îndemnat la menţinerea situaţiei, prezentându-se în acelaşi timp drept cea mai mare apărătorare a drepturilor femeilor.
Proiectul de lege al lui Aurore Bergé prevede că ”nimeni nu poate fi privat de dreptul la întreruperea voită a sarcinii”. Şefa deputaţilor LREM subliniază că ”nu schimbăm Constituţia aşa cum schimbăm legea”, aşadar ”aceasta este o garanţie pe care trebuie să o dăm femeilor”.
Germania: Prevedere care interzicea medicilor să ofere informaţii despre avort, eliminată
Majoritatea parlamentarilor germani au votat pentru a elimina o secţiune din Codul penal care interzicea medicilor să ofere informaţii despre procedurile de avort.
Măsura propusă de coaliţia de guvernare formată din social-democraţi, verzi şi liberali a fost susţinută şi de legislatorii din partidul de extremă-stânga Die Linke, relatează Politico.
S-a opus blocul conservator format din creştin-democraţi şi partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).
„Oricine poate vorbi orice despre avort pe internet; medicilor cu înaltă calificare le este interzis prin lege să furnizeze informaţii concrete. Acest lucru este absurd şi nedrept”, a declarat ministrul justiţiei Marco Buschmann, unul dintre principalii susţinători ai deciziei de vineri.
Eliminarea prevederii a coincis cu o decizie a Curţii Supreme a SUA de a revoca dreptul constituţional la avort, aşa cum este prevăzut de decizia istorică din cazul Roe vs. Wade din 1973.
Parlamentul german nu a votat cu privire la cadrul legal care reglementează avortul în această ţară: Procedura rămâne în continuare ilegală din punct de vedere tehnic, deşi femeile nu vor fi urmărite penal dacă se supun unui proces de consiliere şi îşi întrerup sarcina în termen de 12 săptămâni de la concepţie.