Imagini dramatice cu românul care s-a înecat în Lefkada. Salvamarii s-au luptat să ajungă la el, însă curenţii au fost prea puternici
Viaţa unui român s-a oprit, dramatic, în timpul unei vacanţe în Lefkada, In Grecia. A murit înecat în valurile imense. De pe margine, sute de oameni au asistat la o acţiune de salvare imposibilă. Curenţii erau prea puternici pentru salvamari. Specialiştii în turism spun că astfel de tragedii se pot repeta oricand. Grecia e o ţară în care ambulanţa ajunge greu, iar spitale de urgenţă nu sunt peste tot.
De Andreea Filip la 19.06.2023, 21:48Pe una dintre cele mai aglomerate şi mai spectaculoase plaje din Lefkada, turiştii privesc îngroziţi o acţiune de salvare terifiantă.
"Doamne Fereşte! Dar e foarte greu să îl aducă, te trage în jos. Dar nu poate măi, să înainteze, uite, că văd pe cameră", se aude pe filmarea care a surprins scenele terifiante.
Cei doi încercaseră să îşi facă un selfie în apă
După mai bine de două ore, salvamarii au reuşit să scoată din apa mării un bărbat de 50 de ani. Fără suflare. Pe soţia lui, tot româncă, au adus-o la mal în ultimul moment. Cei doi încercaseră să îşi facă un selfie în apă când au fost loviţi de valuri de peste 2 metri şi au fost traşi în larg.
- Ultimele clipe de viaţă ale românului înecat în Grecia, sub ochii soţiei cu greu salvate din mare. Ar fi vrut...
- I-a ignorat pe salvamari şi a înotat spre moarte. Un român şi-a pierdut viaţa în Grecia, înghiţit de valuri...
- Ultimele clipe din viaţa româncei care a murit în Halkidiki. Ambulanţa a venit de la 60 de km şi a făcut doar...
Gabriel Culea, șef salvamari Mamaia: Apare momentul de panică, intri în panică, îţi dai seama că nu te mai poţi întoarce şi cam uiţi tot ceea ce ştii să faci.
Cu marea agitată nu e de joacă în Grecia, spun salvamarii şi agenţii de turism.
Cristina Pipias, manager agenţie de turism: Dacă pe o plajă este arborat drapelul roşu şi este interzisă intrarea în mare, este foarte important să nu intrăm în mare.
Recomandările salvamarilor
Dan Andrei Drăgan, reprezentat Forum Grecia: Turiştii ar trebui să respecte cu sfinţenie recomandările autorităţilor şi recomandările salvamarilor. Nu ar trebui să se avânte în mare dacă valurile sunt foarte mari. Iar dacă o fac, o fac pe propria răspundere şi îşi pun viaţa în pericol.
Iar asta e valabil şi când se aventurează de drumuri înguste sau în zone cu pericol de prăbuşire.
Dan Andrei Drăgan, reprezentat Forum Grecia: În Thassos, de exemplu, la Giola, oamenii se aruncă în cap, fără să ştie adâncimea acestei piscine naturale. Poate să aiba un metru în unele părţi sau 3 metri în altă parte. Dacă te arunci de sus în cap rămâi paralizat aşa cum s-a întâmplat anul trecut, era român, a rămas paralizat. Sau poţi să mori.
Timpul de aşteptare este mare pentru ambulanţe, în Grecia
Iar asta, într-o ţară în care situaţiile de urgenţă care pot apărea, oricând, oriunde, în zonele pline cu turişti.
Dan Andrei Drăgan, reprezentat Forum Grecia: Sistemul medical din Grecia nu este unul super bine pus la punct din punct din păcate, spun asta pentru că nu au foarte multe ambulanţe, iar timpul de aşteptare este mare, în momentul în care eşti într-o staţiune din Grecia până vine la tine ambulanţa.
S-a întâmplat de altfel chiar luna trecută, în Halkidiki. O româncă de 63 de ani a făcut stop cardio respirator. Ambulanţa a ajuns la ea abia după o oră şi 15 minute. A fost prea târziu.