Imagini impresionante: Copiii care escaladează munţi pentru a ajunge la şcoală, în sud-vestul Chinei
Atule'er, un sat vechi de 200 de ani din provincia Sichuan, a devenit cunoscut în întreaga lume când, în 2016, au apărut fotografii ale unor copii care coborau pe stâncă şi escaladau zone abrupte, agăţându-se de scările instabile ( denumite de localnici „scările spre cer”) pentru a putea merge la şcoală.
De Larisa Andreescu la 01.09.2021, 16:20- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
O parte dintre sătenii care locuiau pe în zona muntoasă din sud-vestul Chinei, devenită faimoasă pentru drumul periculos care lega oamenii de civilizaţie, au fost mutaţi într-o zonă urbană cu ajutorul autorităţilor locale.
Drumul de mai bine de două ore era singura modalitate a oamenilor de a ajunge la baza muntelui, spre civilizaţie, acolo unde puteau vinde sau cumpăra hrană pentru familie. Inclusiv cea mai apropiată piaţă era situată la câţiva kilometri distanţă de baza muntelui. În ultimii ani, autorităţile locale înlocuiseră scările fabricate manual de săteni cu unele din oţel cu balustrade, pentru a le scurta drastic timpul de coborâre şi a le uşura astfel traversarea stâncii.
VEZI ÎN GALERIA FOTO IMAGINI CU TRASEUL PARCURS DE COPII SPRE ŞCOALĂ
Satul Atule'er era supranumit „satul de stâncă”, deoarece casele au fost construite în jurul muntelui, iar pentru a ajunge la ele, localnicii erau nevoiţi să escaladeze şi să urce câte 2000 de trepte în condiţii extrem de periculoase. Prin urmare, locuitorii din satul de stâncă nu aveau nicio şansă să se conecteze cu lumea exterioară: copiii trebuiau să treacă prin zone mult prea periculoase pentru a putea merge la şcoală, iar tinerii se căsătoreau greu din cauza drumului inaccesibil care nu permitea întâlnirea constantă cu cei de la baza muntelui.
- China impune noi reguli pentru jocurile video. Copiii nu mai au voie să se joace online mai mult de 3 ore pe...
- Zgârie-nori înghițit de flăcări. Un bloc cu 28 de etaje şi peste 400 de apartamente a luat foc în China....
- Chinezii au voie să aibă trei copii. Legea a fost modificată după ce s-a înregistrat cea mai mică rată a...
Cu ajutorul autorităţilor locale, viaţa unora dintre oameni s-a putut schimba, fiindu-le oferite apartamente de către administraţie în centrul oraşului Zjaojue, la 75 de kilometri distanță, a raportat agenția de știri din China, Xinhua. În data de 13 mai 2020 sătenii şi-au făcut bagajele şi au străbătut pentru ultima dată scara de 2000 de trepte pentru a se muta din satul Atule'er, județul Zhaojue, prefectura autonomă Liangshan Yi, provincia Sichuan din sud-vestul Chinei.
O parte dintre oameni au decis să rămână în "satul de stâncă"
84 de gospodării din Atule'er au lăsat totul în urmă pentru a se reloca în centrul oraşului. Noile lor apartamente variază de la 25 de metri pătrați, la 100 de metri pătraţi şi au bucătării moderne, toalete, apă curentă, electricitate şi gaz, potrivit CNN. Cu toate acestea, nu toți sătenii au fost relocați - aproximativ 30 de gospodării intenționează să rămână în sătucul îndepărtat, în ciuda ofertei făcute de autorităţi.
"Sunt foarte fericit că astăzi am primit o casă foarte bună", a declarat săteanul Mose Laluo, la momentul respectiv. "După mutarea în județ, viața va fi foarte convenabilă pentru familia mea. Copiii mei vor merge cu ușurință la școală, iar serviciile medicale vor fi mai convenabile și ele".
Atule'er a devenit o atracție turistică în ultimii ani. În 2019, 100.000 de vizitatori au generat aproape 1 milion de yuani (140.878 dolari) pentru sat, potrivit Xinhua, bani care vor fi folosiţi pentru dezvoltarea zonei din punct de vedere turistic, inclusiv pentru construirea unei telecabine.