Peste un milion de dolari găsiţi în casele a doi şefi de Centre de Recrutare din Ucraina. Banii, ascunşi în pereţi
Război în Ucraina. Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) și Parchetul General anunţă că au arestat doi şefi de birouri de recrutare militară din regiunea Kievului care primeau mită de la bărbaţi pentru a evita mobilizarea. În timpul perchezițiilor au fost găsiţi peste 1,2 milioane de dolari americani.
De Redactia Observator la 16.08.2024, 15:39Leonid Vîkochko, șeful unui Centru Teritorial de Recrutare din Bucha şi Serghei Rusîn, șeful unui Centru Teritorial de Recrutare din Borîspil, două oraşe din regiunea Kievului, au fost arestaţi pentru că au organizat o schemă de sustragere a recruților de la mobilizare pentru războiul cu Rusia. Cei doi au avut şi un complice, un cetățean din Caucazul de Sud, care le făceau rost de clienţi şi intermedia plăţile.
Banii, ascunşi în pereţi
În timpul perchezițiilor, în locuințele și mașinile suspecţilor au fost găsite peste 1,2 milioane de dolari. Cea mai mare parte a banilor erau ascunşi în locuri camuflate sub podea și în spatele pereților.
Potrivit SBU, inculpații ajutau recruţi ucraineni să evite mobilizarea făcându-le rost de scutiri medicale false care atestau că sunt inapţi de serviciul militar. Pentru astfel de documente, costul se ridica la 37.000 de dolari de persoană şi includea evitarea controlului medical militar. Cei care primeau documente false puteau fugi ulterior în străinătate.
- Primele imagini cu invadarea regiunii ruse Kursk, publicate de Ucraina. "O zi care va intra în istoria războiului"
- Invadarea regiunii Kursk a fost planificată cu ajutorul NATO și al Occidentului, acuză Rusia
- Femeie cu dublă cetăţenie ruso-americană, condamnată la 12 ani de închisoare pentru 50$ donaţi Ucrainei....
Cei doi oficiali miliari au fost reţinuţi în birourile lor iar cetățeanul străin a fost prins într-un restaurant din Kiev când primea 50.000 de dolari de la noi clienți. În plus, în timpul percheziției locuinței sale, a fost găsit un număr mare de arme, inclusiv un pistol cu amortizor. Toţi riscă până la 8 ani de închisoare.
Cazuri de corupţie, expuse pe bandă rulantă
În urmă cu o săptămână, procuratura Ucrainei a derulat, în cooperare cu serviciile de securitate, o operaţiune de amploare pentru demascarea membrilor unei reţele infracţionale care deturna fonduri destinate apărării ţării. Suma fraudată astfel s-ar ridica la circa 33 de milioane de euro, potrivit Parchetului Ucrainean.
Potrivit anchetei, în reţeaua infracţională ar fi implicaţi oficiali ai Ministerului Apărării, membri ai unităţilor militare, ai administraţiilor regionale şi consiliilor municipale, printre alţii, precum şi directori de companii din mai multe regiuni ale Ucrainei. Una dintre cele 28 de persoane care au fost notificate că au calitatea de suspect în acest dosar este şeful unuia dintre departamentele Ministerului Apărării.
Printre ceilalţi suspecţi se numără şeful Centrului Teritorial de Recrutare din Doneţk parţial ocupată de armata rusă, precum şi cinci oficiali municipali din regiunile Poltava şi Dnipropetrovsk şi şapte membri ai unităţilor militare din Doneţk, Odesa, Dnipropetrovsk, Kiev şi Cerkasî, se arată în comunicat. Printre faptele investigate se regăsesc umflarea facturilor pentru achiziţia de produse şi servicii, falsuri în acte sau acceptarea unor uniforme militare de proastă calitate.
Suspectul care conduce un departament al Ministerului Apărării este acuzat şi de obstrucţionarea activităţilor legale ale armatei, întrucât, deşi avea cunoştinţă de existenţa unui contract public deja semnat, el a semnat un contract adiţional cu o altă firmă, către care a transferat fonduri publice. În cadrul operaţiunii, forţele de securitate ucrainene au percheziţionat peste 65 de instituţii şi organizaţii din întreaga ţară.
Potrivit Parchetului, aceasta este a doua operaţiune specială de o asemenea anvergură, după ce în iulie a mai fost descoperită o reţea infracţională în care 30 de indivizi au fraudat peste 138 de milioane de grivne (trei milioane de euro).
Autorităţile de la Kiev au expus de la începutul războiului cu Rusia mai multe cazuri de corupţie. Însuşi fostul ministru al apărării Oleksii Reznikov a fost înlocuit în septembrie 2023 în urma unei serii de scandaluri de corupţie în care a fost implicat ministerul său. Preşedintele Volodimir Zelenski contestă ideea că în Ucraina corupţia este un fenomen endemic şi a promis că, după război, va putea să se ocupe de aceasta.