Imaginile care sugerează că 10 soldaţi ruşi prizonieri au fost executaţi. Ce s-a petrecut de fapt între ruşi şi ucraineni la Makiivka
Însărcinatul ucrainean pentru drepturile omului a respins duminică acuzaţiile Moscovei că ucrainenii ar fi executat prizonieri de război ruşi, argumentând că în incidentul filmat, soldaţii s-au apărat de ruşii care pretindeau că se predau, relatează France Presse. Potrivit ONU, numeroşi prizonieri de război, luaţi atât de către forţele ruse, cât şi de către forţele ucrainene, sunt torturaţi şi supuşi unor rele tratamente.
De Redactia Observator la 21.11.2022, 11:16Ministerul rus al Apărării a declarat vineri că Ucraina a executat peste 10 prizonieri de război ruşi, care au depus armele, denunţând o "crimă de război", pe baza unor înregistări video postate pe reţelele sociale.
Comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubinets, a declarat că fragmentele video prezentate de Moscova ca dovadă că Ucraina a executat prizonieri de război ruşi arată de fapt că soldaţii ruşi "se prefăceau că se predau" şi că "au comis o crimă de război deschizând focul asupra forţelor armate ucrainene".
Soldaţii ruşi ucişi în acest incident "nu pot fi, prin urmare, consideraţi prizonieri de război", a adăugat el pe Telegram. "Cei care vor să folosească protecţia dreptului internaţional pentru a ucide trebuie să fie pedepsiţi", a adăugat el.
În primul video, care pare să fi fost filmat de un soldat ucrainean într-o zonă de luptă, 12 presupuşi militari ruşi ies unul după altul dintr-un adăpost, cu mâinile în aer, şi se întind cu faţa la pământ la ordinul ucrainenilor care îi ţin sub ameninţarea armelor, relatează AFP. Videoul se termină brusc când o ultimă siluetă întunecată iese din adăpost şi răsună împuşcături.
- Ucraina verifică dacă înregistrările cu presupusele execuții ale soldaților ruși sunt autentice, după...
- "Zelenski va răspunde în faţa tribunalului istoriei". Rusia acuză armata ucraineană că a executat cel puţin 10...
- Ucraina acuză Rusia de 400 de crime de război în Herson. Unii soldați ruși ar fi rămas în urmă deghizați....
Un alt video filmat cu drona arată în jur 12 cadavre întinse în bălţi de sânge, dintre care unul pare să fi fost lovit în cap. AFP nu a putut confirma din sursă independentă autenticitatea acestor înregistrări video.
Ministerul rus al Apărării a declarat vineri că ele arată "uciderea deliberată şi metodică" a prizonierilor ruşi. Comitetul de Investigaţii al Rusiei a anunţat că a deschis o anchetă. Ministerul rus de Externe a cerut ca "organizaţiile internaţionale să condamne această crimă şocantă" şi să iniţieze o anchetă. Un purtător de cuvânt al ONU la Kiev a declarat vineri pentru AFP că organizaţia "este la curent cu aceste videouri şi le examinează".
Autenticitatea filmărilor, stabilită de The New York Times
Mai multe filmări postate săptămâna trecută pe rețelele de socializare au aprins o dezbatere dacă forțele ucrainene au comis crime de război sau au acționat în regim de autoapărare în timp ce încercau să captureze un grup de soldați ruși care au fost apoi uciși, relatează şi publicaţia americană The New York Times.
Pe filmări apar scene tulburătoare de dinainte și de după întâlnirea din această lună, în care cel puțin 11 ruși, dintre care majoritatea apar întinși pe pământ, par să fi fost împușcați de la o distanţă mică, după ce unul dintre colegii lor de luptă a deschis brusc focul asupra soldaților ucraineni aflaţi în apropiere. Video-urile, a căror autenticitate a fost verificată de The New York Times, reprezintă unul din numeroasele momente groaznice ale războiului, dar nu arată cum sau de ce au fost uciși soldații ruși.
Filmările au fost difuzate pentru prima dată de canalele ucrainene de știri și pe rețelele de socializare unde au fost folosite pentru a lăuda priceperea militară a ucrainenilor și recucerirea eroică a teritoriului capturat de ruşi la începutul războiului. În Rusia, filmările au generat un răspuns furibund în rândul susţinătorilor războiului, care au îndemnat guvernul să ceară o investigație internațională.
Moscova și Kiev și-au acuzat reciproc de comiterea unor crime de război: rușii acuză forțele ucrainene că "împușcă fără milă prizonieri ruși neînarmați", iar comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Dmytro Lubinets, susţine că soldații ruși au deschis de fapt focul în timp ce se predau. Atât forțele ruse cât și cele ucrainene au fost acuzate de crime de război de când Moscova a invadat Ucraina la sfârșitul lunii februarie, deși numărul și amploarea crimelor atribuite ruşilor le depășesc cu mult pe cele de care este acuzată Ucraina. Organizația Națiunilor Unite a spus că episodul ar trebui investigat.
Cum sau de ce au fost uciși de fapt soldații ruși la Makiivka
"Suntem la curent cu filmăril și le analizăm”, a declarat vineri pentru Reuters Marta Hurtado, purtătoare de cuvânt a Biroului pentru Drepturile Omului al ONU. "Acuzațiile de execuții sumare ale unor oameni în afara luptelor ar trebui investigate prompt, complet și eficient, iar toți autorii ar trebui să răspundă." Conform dreptului internațional, termenul francez "hors de combat" se referă la persoanele care sunt "în afara luptei" pentru că s-au predat, fiind neînarmate, inconștiente sau în imposibilitatea de a se apăra.
Uciderile au avut loc când armata ucraineană a recucerit satul Makiivka, din regiunea Lugansk, la mijlocul lunii noiembrie, când forțele ruse au suferit pierderi grele. Comparând filmările cu imaginile din satelit, NYT a confirmat că scenele au fost filmate la o fermă din satul respectiv. Unele dintre filmări fac parte dintr-o serie de patru video-uri din dronă, difuzate pe 12 noiembrie de un canal Telegram pro-ucrainean care anunţă recucerirea localităţii Makiivka. The Times a verificat și celelalte imagini aeriene care au fost filmate recent în sat.
Întâlnirea dintre ruşi şi ucraineni a fost filmată din două surse: un soldat ucrainean neidentificat care făcea jurnale video cu telefonul mobil despre luptele pentru Makiivka și mai multe drone, cel mai probabil ale forțelor ucrainene, care supravegheau ofensiva.
Ce spun experţii despre presupusele crime de război
"Se pare că majoritatea dintre ei au fost împușcați în cap", a declarat pentru NYT Rohini Haar, consilier medical la Human Rights. "Sunt bălţi de sânge. Asta indică faptul că au fost lăsați acolo morți. Aparent nu a existat niciun efort pentru a-i ridica sau a-i ajuta." Doctorul Rohini Haar a remarcat că atunci când s-au predat, soldații ruși erau întinși, aparent neînarmați, cu brațele întinse sau la spatele capului. "Sunt considerați hors de combat sau necombatanți - efectiv prizonieri de război."
Iva Vukusic, expert în urmărirea penală pentru crime de război la Universitatea din Utrecht, a spus este dificil de stabilit dacă a fost sau nu comisă o crimă de război doar pe baza dovezilor video și că factorul critic este momentul când rușii au fost împușcați. "A fost una sau două rafale de foc în momentul sau imediat după ce ultimul rus iese și trage în ucraineni?” întreabă dr. Vukusic. "Sau s-a întâmplat după ce amenințarea a fost neutralizată, ca un act de răzbunare, atunci aceasta este mai clar o crimă de război."
Dacă rușii au fost împușcați în febra momentului nu este clar o crimă, potrivit lui Vukusic. "Dacă acești prizonieri nu au fost percheziționați, atunci ucrainenii nu știu dacă ei sunt înarmați, chiar dacă sunt culcaţi la pământ", spune expertul. Potrivit acestuia, acțiunile rusului care deschide focul sunt de asemenea, critice, și ar putea fi considerate perfidie, adică simularea unei predări sau a statutului de necombatant ca un șiretlic pentru a-i păcăli pe ucraineni, care poate fi urmărită penal drept crimă de război în conformitate cu Convențiile de la Geneva. "Dacă acel soldat nu ar fi deschis focul, poate că toți ar fi fost capturați ca prizonieri și ar fi supraviețuit", a adăugat Vukusic.
Atenţie, imagini cu puternic impact emoţional!