Netanyahu, trei convorbiri telefonice cu preşedintele ales al SUA, Donald Trump: "Au fost bune şi foarte importante"
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat duminică că a avut trei convorbiri telefonice cu preşedintele ales al SUA, Donald Trump, de la alegerea acestuia, marţi, şi a subliniat "ameninţarea iraniană" ca una dintre temele-cheie ale acestora, informează AFP şi EFE, citat de Agerpres.
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Ultimele clipe din viaţa lui Silviu Prigoană. S-a prăbuşit la masă cu prietenii, la restaurantul pe care-l frecventa săptămânal
"Vedem ameninţarea iraniană în toate componentele sale şi pericolul pe care îl reprezintă", a declarat Netanyahu, în contextul creşterii tensiunilor în Orientul Mijlociu odată cu războaiele purtate de Israel în Gaza şi Liban împotriva organizaţiei islamiste Hamas şi, respectiv, a grupării şiite Hezbollah, două mişcări islamiste susţinute de Iran.
Convorbiri "bune şi foarte importante"
Liderul israelian a dat asigurări că au fost convorbiri "bune şi foarte importante", în cadrul cărora au fost discutate şi mari oportunităţi pentru ţară "în domeniul păcii şi al extinderii sale, dar şi în alte domenii", despre care nu a dat mai multe detalii, relatează EFE.
După realegerea magnatului în funcţia de preşedinte al SUA, Netanyahu a fost unul dintre primii care l-au sunat şi cei doi au convenit să "lucreze împreună pentru securitatea Israelului" şi au abordat "ameninţarea iraniană".
Statele Unite sunt principalul aliat al Israelului. În timpul mandatului său anterior, Trump a făcut numeroase gesturi în favoarea Israelului, mutând ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, suspendând sprijinul financiar pentru agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA), recunoscând suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan siriene ocupate şi contribuind la normalizarea relaţiilor dintre Israel şi mai multe ţări arabe în cadrul Acordurilor Abraham.
Revenirea lui Trump la Casa Albă ridică însă un semn de întrebare cu privire la cursul războaielor din Gaza şi Liban. Pe de o parte, el îşi menţine sprijinul constant pentru Israel, pe de altă parte, în primul său discurs după câştigarea alegerilor, liderul republican a asigurat că nu doreşte războaie: "Nu voi începe un război. Am de gând să le opresc".
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰