Antena Meniu Search
x

Ucraina acuză Rusia de 400 de crime de război în Herson. Unii soldați ruși ar fi rămas în urmă deghizați. Zelenski: "Simţim că victoria este aproape"

Volodimir Zelenski a declarat că anchetatorii ucraineni au descoperit urmele a peste 400 de crime de război în zonele din Herson abandonate de forțele ruse.

de Redactia Observator

la 14.11.2022, 11:15

Ucraina acuză Rusia de 400 de crime de război în Herson. Unii soldați ruși ar fi rămas în urmă deghizați. Zelenski: "Simţim că victoria este aproape"
Soldaţi ucraineni întâmpinaţi cu flori de civili în Herson - Profimedia

Volodimir Zelenski a mărturisit că au fost găsite cadavre ale civililor și ale soldaților. Moscova a negat în repetate rânduri că atacă în mod intenționat civilii. Autoritățile ucrainene au impus restricţii de circulaţie peste noapte în Herson și au restricționat călătoriile în și dinspre oraş.

"Anchetatorii au documentat deja peste 400 de crime de război ale ruşilor, s-au găsit cadavre atât ale civililor, cât şi ale personalului militar. În regiunea Herson, armata rusă a lăsat în urmă aceleaşi atrocităţi ca şi în alte regiuni ale ţării noastre, unde a putut pătrunde. Vom găsi şi aducem în faţa justiţiei fiecare criminal. Fără îndoială”.

De la începutul războiului, au fost găsite gropi comune în zone precum Bucha, Izium și Mariupol. Ucraina a acuzat constant trupele ruse de comiterea unor atrocități. O comisie a ONU a declarat luna trecută că au fost comise crime de război în Ucraina și că forțele ruse sunt responsabile "de marea majoritate" a încălcărilor drepturilor omului de la începutul invaziei.

Herson a fost singura capitală regională care a fost capturată de Rusia. Regiunea, împreună cu Lugansk, Doneţk şi Zaporojie, a fost proclamată de Vladimir Putin ca fiind parte a Rusiei, în cadrul unei ceremonii pompoase la Kremlin în luna septembrie. Cu toate astea, orașul Herson a fost eliberat vineri de trupele ucrainene.

Pe acelaşi subiect

Temeri că ruşii vor relua bombardamentele de pe malul opus la Niprului

Mulțimi de ucraineni care fluturau steagul naţional i-au întâmpinat pe străzi pe soldații Kievului cu îmbrățișări și sărutări. Aproximativ 30.000 de militari  ruşi s-au retras din zona de la vestul Niprului. Ucrainenii consideră eliberarea Hersonului o victorie națională uriaşă și o umilire pentru Kremlin, la fel ca retragerea ruşilor din suburbiile Kievului în luna martie.

Există temeri că unii soldați ruși ar fi rămas în urmă deghizați. Colaboratorii care i-au ajutat pe ruși în timpul ocupației riscă condamnări penale. Ucrainenii se tem şi că trupele ruse, care sapă acum tranşee pe malul opus al Niprului, ar putea relua bombardamentele.

Preşedintele ucrainean a mai spus duminică, în discursul către populaţie, că simte că se apropie  victoria în războiul cu Rusia. El a precizat că în regiunea Herson se restabilesc ordinea şi serviciile pentru populaţie.

"Prima linie a frontului nu are weekenduri. Salvatorii nu au weekenduri. Doctorii care îi ajută pe răniţi nu au weekenduri. Medicii care ne ajută copiii nu au nici ei weekenduri. Muncitorii ucraineni din domeniul energiei care luptă împotriva dronelor iraniene nu au odihnă. Toţi lucrătorii noştri din transporturi...Firme care ajută. Voluntari de care nu ne putem lipsi.

Companii militare care repară şi produc echipamente. Diplomaţi care lucrează aproape non-stop deja de 263 de zile... Lucrători în comunicaţii, forţe de securitate, sute şi sute de alte domenii, mii de organizaţii şi întreprinderi, milioane de oameni. Cu toţii simţim deja apropierea victoriei noastre. Pentru că ne păstrăm unitatea şi ştim că avem dreptul să fim pe pământul nostru”, a spus Zelenski.

Zelenski: Luptele din regiunea Doneţk rămân la fel de intense

Preşedintele ucraineana mai transmis că se va realiza restabilirea ordinii în cele 226 de aşezări eliberate în regiunea Herson. "Este vorba de peste 100.000 de localnici în acest moment. Restabilim comunicaţiile, internetul, televiziunea. Facem totul pentru a restabili capabilităţile tehnice normale pentru alimentarea cu energie electrică şi apă cât mai curând posibil. Vom readuce transporturile şi serviciile poştale. Vom readuce ambulanţele. Bineînţeles că deja începe restabilirea activităţii autorităţilor, poliţiei, a unor companii private.

Prezenţa noastră va fi simţită! Se va simţi că există viaţă. Dar vă rog să nu uitaţi că situaţia din regiunea Herson este încă foarte periculoasă. În primul rând, există mine. Din păcate, unul dintre militarii noştri din operaţiunile de deminare a murit, iar alţi patru au fost răniţi. Le cer tuturor locuitorilor din Herson să fie foarte atenţi şi să informeze imediat salvatorii cu privire la toate obiectele periculoase", a adăugat el.

Zelenski a mai menţionat că se derulează operaţiuni de "reţinere a soldaţilor şi mercenarilor ruşi care au rămas în urmă pe acest teritoriu şi neutralizare a sabotorilor".

"Luptele din regiunea Doneţk sunt la fel de intense ca în zilele precedente. Nivelul atacurilor ruseşti nu scade. Nivelul de rezistenţă şi curaj al luptătorilor noştri este cel mai ridicat. Nu permitem să se pătrundă prin apărarea noastră. Cinci dintre regiunile noastre au fost lovite de rachete, au fost ţinta atacurilor aeriene şi de artilerie ale ocupanţilor în timpul zilei. Acestea sunt regiunea Sumî, regiunea Harkov, regiunea Zaporojie, regiunea Lugansk şi regiunea Doneţk.

Facem totul pentru ca inamicul să simtă reacţia noastră dură. De-a lungul întregii linii de front, asigurăm distrugerea lanţurilor de aprovizionare inamice, a depozitelor de muniţii şi a cartierului general al inamicului. Trebuie să reducem potenţialul ocupanţilor în fiecare zi - fără zile libere! Salvează vieţile oamenilor noştri", a mai transmis Volodimir Zelenski.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Ucraina acuză Rusia de 400 de crime de război în Herson. Unii soldați ruși ar fi rămas în urmă deghizați. Zelenski: "Simţim că victoria este aproape"