Antena LIVE

Curs valutar

În Marea Britanie, doar cu pașaportul. De astăzi, Regatul Unit schimbă condițiile de acces pe teritoriul său pentru cetățenii UE

De astăzi, 1 octombrie 2021, cetăţenii români nu vor mai putea folosi cartea de identitate ca document de călătorie în Marea Britanie, ci doar un paşaport valabil. Cartea de identitate va putea fi folosită doar de persoanele care dețin statutul de rezident în Regatul Unit. 

De la 01.10.2021, 07:36
WhatsApp
În Marea Britanie, doar cu pașaportul. De astăzi, Regatul Unit schimbă condițiile de acces pe teritoriul său pentru cetățenii UE Shutterstock

Dacă vreți să călătoriți în Marea Britanie, de vineri aveți nevoie de pașaport.

"Dacă intenționați să călătoriți în Regatul Unit, verificați dacă aveți pașaport valabil pentru durata întregii deplasări. #Pașaportul devine obligatoriu pentru călătoria în UK", aminteşte Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, într-un mesaj postat pe Facebook.

De la 1 octombrie, paşaportul devine obligatoriu pentru românii care călătoresc în Marea Britanie

Pe acelaşi subiect

Una dintre ultimele consecinţe ale Brexitului este faptul că, începând de astăzi, 1 octombrie, cartea de identitate nu va mai putea fi utilizată pentru a intra în Regatul Unit, care le cere acum cetăţenilor europeni sau elveţieni să prezinte un paşaport.

Ministerul britanic de Interne afirmă, într-un comunicat citat de AFP, că schimbarea are ca scop "să împiedice grupurile criminale organizate şi alte persoane să abuzeze de sistem", deoarece cărţile de identitate constituie, potrivit acestuia, un document "nesecurizat". Conform datelor oficiale, 48% din documentele false detectate în 2020 la frontiera britanică erau cărţi de identitate europene sau elveţiene. Aceste documente sunt "mai uşor de falsificat decât paşapoartele", a subliniat ministerul, iar unele "nu conţin date biometrice". "Trebuie să reprimăm cu vigoare infractorii care încearcă să intre ilegal în ţara noastră folosind documente false", a declarat ministrul de interne, Priti Patel, în comunicat. "Punând capăt utilizării acestor cărţi de identitate nesecurizate, ne consolidăm frontiera şi răspundem voinţei poporului de a prelua controlul sistemului nostru de imigraţie", a adăugat ea.

Excepțiile de la pașaportul obligatoriu

Noua măsură, anunţată în urmă cu un an, face parte dintr-un vast nou plan de imigraţie vizând să marcheze o înăsprire promisă în cadrul Brexitului, pe care Priti Patel o descrie în comunicat drept "dură faţă de cei care încearcă să abuzeze de sistem şi corectă pentru cei care respectă regulile". 

Singurele excepţii de la paşaportul obligatoriu: cetăţenii irlandezi, pe de o parte, precum şi cetăţenii europeni sau elveţieni cu statut (provizoriu sau nu) de rezident în Regatul Unit, pe de altă parte, care vor putea continua să îşi utilizeze cardul de identitate până la 31 decembrie 2025. 

Covid-19, restricții de intrare în UK

În Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord este implementat un sistem de măsuri/condiții pentru persoanele care sosesc din străinătate, în funcție de statul de proveniență a călătorului și de gradul de răspândire a infecțiilor cu virusul SARS-CoV-2. Astfel, statele sunt încadrate într-una din cele 3 liste: roșie, portocalie și verde.

Anglia și Țara Galilor:

Lista VERDE – la sosirea în Marea Britanie, călătorul trebuie să prezinte: 

Lista PORTOCALIE – la sosirea în Marea Britanie, călătorul trebuie să prezente: 

Este obligatorie efectuarea măsurii de autoizolare la domiciliu pentru o perioadă de 10 zile. Opțional, persoanele care sosesc dintr-un stat inclus în această categorie pot rezerva și un test (Test to Release) pentru a reduce perioada autoizolării la domiciliu. Persoanelor vaccinate cu schemă completă și pentru care au trecut 14 zile de la data administrării celei de-a doua doze li se aplică prevederile aferente listei statelor din zona verde.

Lista ROȘIE - la sosirea în Marea Britanie, călătorii dintr-un stat inclus pe această listă vor fi supuși măsurii de carantină instituționalizată pentru o perioadă de 10 zile într-o unitate hotelieră special desemnată acestui scop. De asemenea, persoanele trebuie să prezinte: 

România este, în acest moment, pe lista verde (green).  Întrucât listele se modifică în funcție de evoluția pandemiei de COVID-19, vă rugăm să consultaţi permanent informațiile oficiale aici: https://www.gov.uk/guidance/red-amber-and-green-list-rules-for-entering-england.

Persoanelor care călătoresc în Marea Britanie dintr-un stat aflat pe lista VERDE li se vor aplica măsurile respective, fără a se face distincție dacă acestea sunt vaccinate (o doză sau ambele doze) sau nevaccinate.

Condițiile de călătorie pentru minorii care călătoresc în Anglia provenind dintr-un stat aflat pe lista verde:

Minorii cu vârsta de până la 11 ani sunt exceptați de la măsura prezentării testului pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, cu rezultat negativ, la momentul îmbarcării. Doar minorii cu vârsta de până la 5 ani sunt exceptați și de la măsura prezentării codului de rezervare a unui test în ziua a doua (Day 2 test). Detalii în paragraful Rules for children and young people, la pagina de internet https://www.gov.uk/guidance/how-to-quarantine-when-you-arrive-in-england.

INFORMAȚII SUPLIMENTARE PRIVIND TESTELE:

Sunt acceptate testele moleculare, de tip PCR sau tehnologii derivate, inclusiv teste de amplificare izotermă mediată prin buclă (LAMP) sau teste antigen, spre exemplu un test efectuat cu un dispozitiv cu flux lateral. Rezultatul testului negativ trebuie să fie redactat în original în limba engleză, franceză sau spaniolă, nefiind acceptate traduceri. Călătorii trebuie să prezinte certificatul care atestă rezultatul negativ al testului în original, fiind necesar ca acesta să includă următoarele informații: numele persoanei testate (cum apare în documentul de călătorie), data nașterii sau vârsta, rezultatul testului, data prelevării sau recepționării probei, numele laboratorului care a efectuat testul, datele de contact ale acestuia, precum și numele dispozitivului de testare.

Peste 10.000 de români au solicitat drept de a rămâne în Irlanda de Nord, după Brexit

La mai mult de un an şi jumătate de la intrarea în vigoare a Brexitului, autorităţile din Irlanda de Nord au dat publicităţii o statistică ce arată numărul de persoane care şi-au manifestat dorinţa de a rămâne în această ţară. Astfel, cei care proveneau din alte state au avut timp până la 30 iunie anul acesta să depună o cerere prin care să solicite drept de a rămâne în Irlanda de Nord după Brexit. Iar conform Irish News, în jur de 100.000 de persoane care au locuit sau muncit în ultimii ani în Marea Britanie au solicitat dreptul de a rămâne în Irlanda de Nord.

Românii sunt pe locul 3 în topul celor care au solicitat dreptul de a rămâne în Irlanda de Nord şi după Brexit. Vorbim de peste 10.300 de români care au solicitat dreptul de a-şi continua viaţa la mii de kilometri de ţara natală.

Românii au fost depăşiţi în această ierarhie de polonezi, 25.670 de cereri, şi de lituanieni, 12.740 de cereri. În general, cam în 95% dintre cazuri cei care au solicitat drept de şedere au şi primit acest drept în mod parţial, respectiv cu anumite condiţii, sau chiar integral. Nu se ştie exact numărul celor cărora li s-a refuzat acest drept, însă în principiu a fost vorba aproape exclusiv de persoane care aveau antecedente penale sau care nu au respectat regula de a sta cel puţin cinci ani, încontinuu, pe teritoriul Marii Britanii. Pe lângă locuitori ai statelor din Uniunea Europeană, au mai solicitat drept de şedere în Marea Britanie inclusiv cetăţeni din Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elveţia.

Veronica Micu

Absolventă a Şcolii Superioare de Jurnalism (SSJ). A început la "Gardianul", ca reporter de investigaţii, apoi s-a alăturat echipei "Jurnalul Naţional", unde a scris mai bine de 11 ani. A urmat site-ul miscareaderezistenta. ...

brexit pasaport marea britanie europa carte identitate romani
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Ce să pui în ciorba falsă de burtă ca să aibă un gust deosebit. Ingredientul...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
De ce nu ar trebui să-ți faci patul imediat după ce te-ai trezit, dimineața
spotmedia.ro
Publicat 19.11.2024
Meteorologii Accuweather au anunțat prognoza pentru zilele alegerilor 2024. Cum...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Pe cine vede Crin Antonescu în turul 2 pentru președinție și cine va fi la...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Intrarea în Biserică a Maicii Domnului 2024. Ce tradiții, obiceiuri și...
A1
Publicat 20.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Ce au putut să scrie kosovarii după ce UEFA a dat decizia în cazul meciului...
Redacţia.ro
Publicat 20.11.2024
Unde s-ar fi ascuns milionarul Dorel Tamaș, care a scăpat prin prescriere. El a...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024