Antena Meniu Search
x

Peste 10.000 de români au solicitat drept de a rămâne în Irlanda de Nord, după Brexit

La mai mult de un an şi jumătate de la intrarea în vigoare a Brexitului, autorităţile din Irlanda de Nord au dat publicităţii o statistică ce arată numărul de persoane care şi-au manifestat dorinţa de a rămâne în această ţară.

de Redactia Observator

la 22.09.2021, 17:16

Peste 10.000 de români îşi doresc să-şi continue viaţa în Irlanda de Nord şi după Brexit
Peste 10.000 de români îşi doresc să-şi continue viaţa în Irlanda de Nord şi după Brexit - Hepta - imagine ilustrativă
  • Polonezii şi lituanienii au depus cele mai multe cereri pentru drept de şedere în Irlanda de Nord.

Astfel, cei care proveneau din alte state au avut timp până la 30 iunie anul acesta să depună o cerere prin care să solicite drept de a rămâne în Irlanda de Nord după Brexit. Iar conform Irish News, în jur de 100.000 de persoane care au locuit sau muncit în ultimii ani în Marea Britanie au solicitat dreptul de a rămâne în Irlanda de Nord.

Românii sunt pe locul 3 în topul celor care au solicitat dreptul de a rămâne în Irlanda de Nord şi după Brexit. Vorbim de peste 10.300 de români care au solicitat dreptul de a-şi continua viaţa la mii de kilometri de ţara natală.

Polonezii şi lituanienii, cele mai multe cereri pentru drept de şedere în Irlanda de Nord

Românii au fost depăşiţi în această ierarhie de polonezi, 25.670 de cereri, şi de lituanieni, 12.740 de cereri. În general, cam în 95% dintre cazuri cei care au solicitat drept de şedere au şi primit acest drept în mod parţial, respectiv cu anumite condiţii, sau chiar integral.

Nu se ştie exact numărul celor cărora li s-a refuzat acest drept, însă în principiu a fost vorba aproape exclusiv de persoane care aveau antecedente penale sau care nu au respectat regula de a sta cel puţin cinci ani, încontinuu, pe teritoriul Marii Britanii.

Pe lângă locuitori ai statelor din Uniunea Europeană, au mai solicitat drept de şedere în Marea Britanie inclusiv cetăţeni din Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elveţia. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri externe » Peste 10.000 de români au solicitat drept de a rămâne în Irlanda de Nord, după Brexit