Antena Meniu Search
x

Șoferii români refuză să-i ajute pe britanici să iasă din încurcătura în care au intrat: ”Îmi oferi contract pe 3 luni, o viză. Și eu după aia ce fac?”

Șoferii români nu se înghesuie la ofertele guvernului britanic, menite să rezolve criza de muncitori în transportul de marfă, relatează AP. 

de Redactia Observator

la 30.09.2021, 18:07

Vezi și

Românii s-au alăturat şoferilor polonezi care au strâmbat din nas la modul tardiv și cu puține beneficii prin care guvernul lui Boris Johnson încearcă să atragă înapoi în țară câteva mii de șoferi. La protestul din Piaţa Victoriei, soferii români de tir au declarat că vizele oferite pentru a lucra timp de 3 luni în Marea Britanie nu sunt tentante încât să merite efortul. Și un lider al sindicatului șoferilor transportatori din Olanda, care reprezintă șoferii din întregul bloc, le-a transmis britanicilor să iasă singuri din încurcătura în care au intrat.

Salarii și de 4000 de lire pe lună pentru șoferii din UE

”Problema în Marea Britanie a apărut după Brexit. În momentul când au ieșit, foarte mulți șoferi au plecat, s-au întors în țările de origine pentru că nu aveau acte  și nu mai puteau fi angajați să lucreze acolo. Acum se confruntă cu o problemă cu mare. Am făcut şi noi transport de mărfuri în Anglia, dar acum, au apărut mult mai multe formalități care trebuie făcute, multe acte vamale, se pierde timp, multe zile și nu mai este profitabil pentru noi ca transportatori din estul Europei să facem Anglia" a explicat Emanuel, șofer de camion.

”Am auzit de problema asta, viză de trei luni, bun. Îmi oferi un contract de trei luni, o viză și apoi după trei luni eu ce faci? Ce se întâmplă cu mine? Îmi las serviciul în țară sau pe unde lucrez, lucrez 3 luni pentru tine în Anglia, îmi oferi lire sterline, un salariu destul de bun, dar după trei luni ce fac? Stau o lună, două să-mi caut serviciu? Garantează-mi un contract de minim cinci ani, cu toate condițiile de muncă, siguranță şi atunci automat problema va fi altfel. Nimeni nu se va plânge că nu are șoferi. În primul rând un şofer de tir trebuie să aibă un salariu decent, modest, nu zic un salariu mare", este de părere un alt şofer, Bron Zoltan

Pe acelaşi subiect

Guvernul britanic a anunțat sâmbătă că va acorda 5000 de vize de urgență șoferilor de camioane din UE pentru a ajuta la rezolvarea crizei legate de lanțul de aprovizionare care a dus la rafturi goale în supermarketuri, cozi la benzinării și penurie de combustibil. În speranţa că şoferii care le-au părăsit ţara vor reveni, autorităţile engleze promit salarii şi de 4.000 de lire pe lună.

Londra vrea ca pe termen lung britancii să ocupe joburile de șoferi

Guvernul de la Londra va acorda 5.000 de vize pe trei luni pentru șoferii de camioane începând din octombrie și alte 5.500 pentru lucrătorii din industria cărnii, adică din abatoare. Dar insistă c[ pe termen lung muncitorii britanici trebuie să fie instruiți să ocupe joburile din transportul de marfă. Pentru asta companiile de transport trebuie să își îmbunătățească salariile și condițiile de muncă.

Industria transportului de mărfuri are nevoie imediată de zeci de mii de șoferi de camion. Cauzele sunt multiple: pandemia de coronavirus, forța de muncă îmbătrânită și exodul de muncitori străini după Brexit. Regulile de imigrare post-Brexit prevăd că cetățenii UE nou-sosiți nu mai pot lucra fără vize în Marea Britanie. Companiile de transport au cerut guvernului britanic să relaxeze regulile astfel încât șoferii să poată fi recrutați mai ușor din toată Europa.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Șoferii români refuză să-i ajute pe britanici să iasă din încurcătura în care au intrat: ”Îmi oferi contract pe 3 luni, o viză. Și eu după aia ce fac?”