În pieptul unui om bate, în premieră, o inimă de porc modificată genetic. Starea pacientului după transplant
Premieră istorică. Un american e primul om din lume care a primit un transplant de inimă de la un porc. Pacientul se simte bine şi abia aşteaptă să fie externat. Dacă acest tip de transplant se va dovedi un succes pe termen lung, zeci de mii de oameni ar putea fi salvaţi în fiecare an. Numai în Statele Unite, 17 oameni mor în fiecare zi aşteptând un transplant de cord.
De Redactia Observator la 11.01.2022, 20:30David Bennett agoniza pe un pat de spital deja de câteva luni şi doar aparatele îl ţineau în viaţă. Nu mai avea timp să aştepte o inimă nouă. "Nu l-am văzut pe tatăl meu niciodată plângând, dar, în ultimele săptămâni, cred că a realizat cât de gravă era starea sa. Tata era pe patul de moarte", povesteşte David Bennett Jr., fiul pacientului.
Transplant realizat în premieră, în SUA
Salvarea a venit de la oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Maryland. Studiau de mai mult timp transplanturile de organe de la o specie la alta şi i-au propus lui David o astfel de variantă. Numai că o astfel de operaţie nu mai fusese făcută nicăieri în lume. Nimeni nu ştia dacă este posibil şi cu ce urmări. "A fost o decizie pe care a luat-o cu greu. Dar, în final, era singura şansă pentru el să poată să iasă din spital şi să aibă o viaţă cât de cât normală", mărturiseşte David Bennett Jr.
Americanul a riscat şi a acceptat să-i fie transplantată inima unui porc
- Transplant realizat în premieră, în SUA. Un bărbat a primit inima unui porc. „Fie mor, fie fac transplantul ăsta"
- Un bărbat din Brăila a făcut infarct când a primit factura de la gaze. Soţia lui a chemat salvarea
- Ministrul Sănătăţii, îngrijorat de creşterea numărului de infectări: "E un val de creștere rapidă, problema...
Şi a riscat cu gândul că, dacă el nu va supravieţui, măcar îi va ajuta pe medici să înveţe din această experienţă pentru binele altor pacienţi. Operaţia a avut loc săptămâna trecută şi a durat şapte ore. Medicii au scos inima bolnavă şi au înlocuit-o cu una de la un porc. Animalul avea un an şi a fost modificat genetic pentru a reduce riscul de respingere de către un pacient uman. "În istoria transplantului de organe, nimeni nu a mai transplantat o inimă de la un porc, la un om", spune Dr. Muhammad Mohiuddin, de la Universitatea de Medicină Maryland.
Starea pacientului după operaţie
David se simte bine deocamdată. Este monitorizat îndeaproape de medici pentru a se asigura că noul organ funcţionează corect. "Suntem fericiţi cu decizia de a face această intervenţie şi la fel este şi el. Ne-a întâmpinat cu un zâmbet uriaş azi", povesteşte Dr. Bartley Griffith, de la Universitatea de Medicină Maryland. "Poate nu va supravieţui sau poate trăi încă o zi sau doar câteva zile. În acest moment nimeni nu ştie", adaugă fiul pacientului.
În timp, acest tip de transplant de organe între specii poate însemna o şansă la viaţă pentru zeci de mii de oameni. "Nu avem o sursă de înlocuire a organelor umane. Sau nu avem un număr suficient care să facă faţă cererii în timp util", spune Dr. Bartley Griffith.
La nivel mondial, potrivit statisticilor oficiale, cel puţin 50.000 de oameni au nevoie de o inimă nouă. Numai în Statele Unite, aproximativ şase mii de oameni mor în fiecare an pe lista de aşteptare.