Incendii, inundaţii devastatoare și caniculă într-o singură zi. Statele Unite se confruntă cu catastrofe climatice
Statele Unite sunt lovite în plin de o sere de catastrofe legate de modificările climatice. O treime din populaţia americană era afectată de inundaţii, incendii devastatoare şi o caniculă, relatează AFP.
De Redactia Observator la 15.06.2022, 14:37Aproape 120 de milioane de americani erau vizaţi marţi de o alertă de caniculă, într-o parte a Midwestului şi sud-estului Americii. ”Un dom de înaltă presiune ar urma să cauzeze temperaturi mai mari decât cele normale, eventual recorduri, în toată zona, azi (marţi) şi mâine (miercuri). Acest dom şi un nivel puternic de umiditate probabil că vor genera temperaturi cu mult peste 37°C în numeroase locuri”, avertizează seviciul american de meteorologie (NWS).
Inundaţiile continuă să facă ravagii în mai multe regiuni; oamenii, nevoiţi să-şi părăsească casele
În unele zone din Indiana, Kentucky şi Ohio, mercurul termometrului ajunge la 43°C. Această zonă de presiune atmosferică înaltă este cea care declanşează fenomene excepţionale la periferia sa, declară AFP un expert de la NWS, Alex Lamers, potrivit news.ro.
”În multe cazuri, dacă există un val destul de puternic de căldură, pe marginea acestuia vor avea loc furtuni şi tornade, inundaţii bruşte, ploi diluviene”, declară el.
- Pagube și avarii mari, după o furtună de Cod roșu în București. Un copac din curtea sediului PNL a căzut peste...
- Celebrul parc naţional Yellowstone a fost închis pentru prima dată în istoria sa. Inundațiile fără precedent...
- Noapte albă pentru pompieri. Mai multe incendii de vegetaţie au izbucnit în Iaşi şi Vaslui
La marginea de nord a acestei cupole de căldură, temperaturi mari au intrat în coliziune cu mase de aer rece şi au creat, luni, furtuni violente care au lăsat câteva sute de mii de oameni fără curent electric în Midwest. Imagini publicate de Agenţia Parcurilor Naţionale (NPS) surprind pagube create de inundaţii devastatoare şi în Parcul Yellowstone. Toate intrările în parcul de aproape 9.000 de kilometri pătraţi, situat de o parte şi de alta a frontierelor statelor Wyoming, Montana şi Idaho, rămân închise până la noi ordine, din cauza ”condiţiilor extrem de periculoase” provocate de ploile torenţiale. Toţi cei care se aflau în parc au fost îndemnaţi să-l evacueze şi s se adăpostează.
”Revărsările pe râul Yellowstone depăşesc niveluri-record”, anunţă pe site Agenţia Parcurilor Naţionale. Inundaţiile au provocat surpări de teren şi au distrus mai multe porţiuni de drum. Mai multe poduri ar putea fi afectate în următoarele zile, anunţă APN.
Incendiile de vegetaţie au mistuit peste 120.000 de hectare doar în New Mexico
În paralel, au fost emise mai multe alerte de caniculă în diferite regiuni din California şi Arizona, unde temperaturile şi seceta agravează riscul incendiilor de vegetaţie. De asemenea, două incendii care au distrus peste 120.000 de hectare continuă să facă ravagii în New Mexico. Pompierii încearcă de săptămâni în şir să oprească flăcările care au înghiţit Black Fire şi Hermits Peak, alimentate de vegetaţia extrem de uscată.
New Mexico şi aproape tot sud-estul Statelor Unite sunt prada unei secete istorice. Zeci de incendii au izbucnit în regiune înante să înceapă vara. Pompierii au declarat că frecvenţa, mărimea şi intensitatea indendiilor de pădure şi de vegetaţie au continuat să crească în ultimii ani.
”Dată fiind situaţia actuală a vegetaţiei şi a incendiilor, mă tem că ne aşteaptă patru, cinci, chiar şase luni foarte dificile”, declară comandantul pompierilor din comitatul californian Orange, Brian Fennessy.
Potrivit lui Alex Lamers, este dficil să se facă o legătură directă între încălzirea globală şi un fenomen meteorologic izolat, însă modificările climatice sunt un factor agravant de netăgăduit.
”În fiecare fenomen meteo există un element de ghinion (...). Însă toate au încălzirea globală ca pânză de fundal, iar ca s-o spun simplu, modificările climatice măsluiesc zarurile şi cresc posibilitatea unor fenomene extreme”, declară el.