Antena Meniu Search
x

Video Noapte albă pentru pompieri. Mai multe incendii de vegetaţie au izbucnit în Iaşi şi Vaslui

O nouă noapte albă pentru pompierii din Iaşi. Zeci de salvatori s-au luptat cu flăcările, după ce incendiile de vegetaţie au izbucnit în trei locuri din judeţ. Nu a fost linişte nici în Vaslui, unde incendiile s-au extins şi la o pădure. Fenomenul arderilor ilegale a luat o amploare fără precedent, spune Garda de Mediu. În primele trei luni ale acestui an au fost de aproape patru ori mai multe incendii de vegetaţie faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În Cluj, autorităţile au ajuns să supravegheze câmpurile cu drona pentru a-i prinde pe cei care aprind miriştile. 

de Redactia Observator

la 01.04.2022, 08:53

Vezi și

40 de pompieri ieşeni s-au luptat, noaptea trecută, să stingă incendiile de vegetaţie care au izbucnit în mai multe locuri din judeţ. O misiune epuizantă, în care, înarmaţi cu lopeţi, au fost nevoiţi să ia la pas, metru cu metru, câmpurile în flăcări. 

Pentru locuitorii comunelor din apropierea focarelor priveliştea este terifiantă. Însă, pentru pompieri, astfel de intervenţii devin o nefericită rutină. În medie, de la începutul acestui an, au avut loc câte 83 de incendii de vegetaţie pe zi. 

Aseară au fost trei focare majore, în judeţul Iaşi. Unul în apropierea comunei Ciurea, altul pe malul unui lac de agrement din localitatea Zanea şi încă unul lângă Paşcani. A fost o noapte grea şi pentru pompierii din Vaslui. Un incendiu izbucnit în apropierea localităţii Rădeşti a mistuit mai multe hectare de teren şi s-a extins şi la o pădure din apropiere. 

De cele mai multe ori, astfel de incendii sunt cauzate de oamenii care vor să-şi cureţe miriştile cu ajutorul focului. În judeţul Cluj, unde au avut loc 477 de astfel de incendii, de la începutul anului, autorităţile au ajuns să înalţe drone deasupra câmpurilor. Speră ca în acest fel să îi prindă pe cei care pun foc. 

Ce spune Garda de Mediu

Potrivit Gărzii de Mediu, până la jumătatea lunii martie au fost semnalate, în toată ţara, peste şase mii de arderi ilegale de vegetaţie. De 3,7 ori mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Ministerul Mediului vrea să mărească sancţiunil pentru cei care aprind intenţionat miriştile. Amenzile propuse sunt între 7.500 şi 15.000 de lei pentru persoane fizice şi între 50 şi 100 de mii de lei pentru persoanele juridice.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Noapte albă pentru pompieri. Mai multe incendii de vegetaţie au izbucnit în Iaşi şi Vaslui