Antena LIVE

Curs valutar

Video

Un turn de răcire al centralei nucleare din Zaporojie a luat foc. Ucraina și Rusia se acuză reciproc

Un incendiu s-a declanşat duminică seară la un turn de răcire al centralei nucleare de la Zaporojie, ocupată de armata rusă. Kievul şi Moscova se acuză reciproc că poartă responsabilitatea.

De la 12.08.2024, 11:45
Incendiu puternic la Centrala Nucleară de la Zaporojie. Ucraina și Rusia se acuză reciproc Profimedia Images

Un turn de răcire al centralei nucleare din Zaporojie a ars după un atac cu drone al ucrainenilor, dar nu există nicio amenințare de prăbușire, a declarat presei ruse Evgenia Yashina, purtătoare de cuvânt a centralei. Incendiul nu a afectat centrala care este oprită, iar turnurile de răcire nu funcţionau. "Dar din punctul de vedere al integrității centralei și al principiilor securității nucleare, despre care șeful AIEA, Rafael Grossi, vorbește constant, un incendiu la turnul de răcire este o încălcare directă a integrității centralei", a subliniat Yashina.

Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), care dispune de o echipă la faţa locului, "nu există un impact asupra siguranţei nucleare", în condiţiile în care şase reactoare sunt oprite. Responsabilul administraţiei instalate de ruşi în regiune, Vladimir Rogov, a anunţat luni devreme că incendiul a fost "complet stins".

"Experţii AIEA au văzut fum negru gros degajându-se din partea de nord" a sitului după ce au auzit "explozii multiple în cursul serii" şi au fost informaţi de conducere "despre un presupus atac cu dronă" asupra unuia dintre cele două turnuri de răcire, a precizat agenţia ONU. Într-un comunicat, ea cere "acces imediat" la zona afectată "pentru a evalua pagubele" şi "a stabili cauza posibilă a acestui eveniment".

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a făcut apel, în plus, la "încetarea" unor astfel de "atacuri iresponsabile care (...) sporesc pericolul unui accident nuclear". "Orice incendiu în sit sau în împrejurimi implică riscul unei propagări la instalaţiile enesenţiale pentru securitate", a reamintit el.

Pe acelaşi subiect

Nu sunt înregistrare schimbări la nivelurile de radiaţie 

Centrala de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, este ocupată din martie 2022 de către ruşi. Ea este situată la Energodar, pe malul de sud al Niprului, un fluviu care este o linie a frontului naturală între beligeranţi. "Bombardamentul asupra oraşului Energodar de către trupele ucrainene a provocat un incendiu în sistemul de răcire", a anunţat pe Telegram guvernatorul regiunii, Evgheni Baliţki, instalat de autorităţile ruse.

Guvernatorul Baliţki a dat asigurări că "mediul radiologic" din jurul centralei este normal.Experţii AIEA au "verificat în mod independent nivelurile de radiaţie şi au confirmat că sunt neschimbate".

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că "ocupanţii ruşi au declanşat incendiul" în centrală, într-un mesaj publicat pe reţelele sociale însoţit de o înregistrare în care se vede o coloană de fum ridicându-se dintr-un turn.

Ministrul ucrainean a menţionat la rândul său că "supraveghează cu atenţie" situaţia din staţiile de observare aflate în apropierea sitului. "Nu există riscul de explozie sau de alte consecinţe", a adăugat el.

De la începutul conflictului, centrala se află într-o situaţie foarte precară. Moscova a acuzat în mai multe rânduri forţele ucrainene că au bombardat instalaţia deliberat, ceea ce Kievul dezminte. Ucraina acuză la rândul său Rusia că a militarizat perimetrul şi că a instalat arme grele în interiorul centralei. Situl a fost deja vizat de tiruri şi a fost deconectat de la reţeaua electrică în mai multe rânduri.

AIEA a făcut apel frecvent la reţinere, temându-se ca o acţiune militară "nechibzuită" să nu declanşeze un "accident nuclear major". Pe lângă centrala de la Zaporojie, controlată de Rusia, Ucraina are în prezent trei centrale nucleare.

Incendiu, după ofensiva-surpriză a ucrainenilor în zona Kursk

Incendiul are loc la mai puțin de o săptămână după ce forțele ucrainene au lansat cea mai mare incursiune pe teritoriul Rusiei de la începutul războiului în 2022, o mișcare surpriză care a adus conflictul într-o nouă fază, după săptămâni de câștiguri ale Moscovei pe câmpul de luptă.

Agențiile de presă de stat ruse, TASS și RIA, au citat compania de energie nucleară a țării, Rosatom, afirmând că incendiul principal a fost stins cu puțin timp înainte de miezul nopții de duminică.

RIA, citând Rosatom, a declarat că un atac cu dronă a declanșat incendiul la turnul de răcire, fără a furniza dovezi.

Compania ucraineană de energie nucleară Energoatom a declarat pe aplicația de mesagerie Telegram că unul dintre turnurile de răcire și alte echipamente au fost avariate.

Moscova raportează că arde un turn de răcire nefuncțional

Agenția rusă TASS a raportat, de asemenea, citând declarația Rosatom, că un turn de răcire a fost avariat. Citând reprezentanți locali ai ministerului rus pentru situații de urgență, TASS a declarat că este vorba despre un turn nefuncțional.

Grossi a declarat că agenția a solicitat "acces imediat" la turnul de răcire pentru a evalua daunele. Nu a existat niciun răspuns imediat din partea Moscovei sau a Kievului la declarația lui Grossi.

Rusia a preluat centrala de la Ucraina la scurt timp după ce și-a lansat invazia la scară largă asupra vecinului său mai mic în 2022, un atac descris de Moscova drept o "operațiune specială". Cele șase reactoare nucleare ale centralei sunt în stare de oprire la rece.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

incendiu centrala nucleara zaporojie
Întrebarea zilei
Vi se par prea stricte regulile impuse pentru uniforma elevilor?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Acesta este “Drumul binelui” din România. Locul fascinant, inclus în...
Fanatik.ro
Publicat 16.09.2024
Un asteroid de mărimea unui zgârie-nori va trece pe lângă noi cu de 26 de ori...
spotmedia.ro
Publicat 16.09.2024
Teodosie continuă șirul declarațiilor controversate: „Femeile trebuie sa...
Gandul
Publicat 16.09.2024
Cutremur în România. Director INFP: „Trebuia să vină unul mai mare în zona...
Adevărul
Publicat 16.09.2024
Ispita Mădălina de la Insula Iubirii a ajuns pe mâinile medicului estetician...
A1
Publicat 16.09.2024
Horoscopul zilei de 17 septembrie 2024. Balanțele se simt iubite. Află ce se...
CaTine
Publicat 16.09.2024
Cristina Irimie, profesoara ucisă în atacul armat de la un liceu din SUA, a fost...
spynews.ro
Publicat 16.09.2024
Soția regretatului Gigi Mulțescu dă vina pe vaccinul anti-COVID pentru...
GSP
Publicat 16.09.2024
Imagini inexplicabile surprinse în timpul nopții, la ora 00:31, într-o...
Click.ro
Publicat 16.09.2024
Fenomenul astronomic care va schimba cerul. Ce se va întâmpla pe 17 septembrie
Useit
Publicat 16.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
De ce nu poate fi înmormântat Gigi Mulțescu în locul unde și-ar fi dorit...
Redacţia.ro
Publicat 16.09.2024
Cum a reușit o femeie să își cumpere 3 case din propriile economii. Timp de 18...
libertatea.ro
Publicat 16.09.2024
Lady Gaga le-a răspuns celor care i-au spus că „nu va fi niciodată...
ZU
Publicat 16.09.2024
Aluat fraged pe bază de iaurt. Rețeta de care ai nevoie atunci când vrei să...
Hello taste
Publicat 15.09.2024
Epilepsia la copii: cauze, tipuri și tratament
Deparinti
Publicat 16.09.2024
Noile reguli pentru pensionarea anticipată: ce privilegii au pierdut și ce au...
ziare.com
Publicat 16.09.2024
Thalía a participat în cadrul premiilor MTV VMA. Diva a purtat o rochie...
Happy
Publicat 16.09.2024
Alimente care previn constipația. Metode naturale de tratament pentru această...
Medicool
Publicat 16.09.2024
Gigi Becali a anunţat lovitura de 2 milioane de euro la FCSB, apoi a transmis...
orangesport.ro
Publicat 16.09.2024