Închisoare pe viaţă pentru Ridouan Taghi, cel mai temut traficant de droguri din Olanda. Procesul "Marengo" a durat 6 ani
Ridouan Taghi, liderul Mocro Maffia, o organizaţie criminală din Olanda descrisă ca fiind o "maşină de ucis bine unsă", a fost condamnat marţi la închisoare pe viaţă pentru o serie de crime comise între 2015 şi 2017, relatează AFP, citat de news.ro.
De Redactia Observator la 27.02.2024, 15:38"Îi condamnăm pe toţi suspecţii. Ridouan Taghi primeşte închisoare pe viaţă", a anunţat judecătorul (neidentificat din motive de securitate) al unui tribunal - foarte bine păzit - din Amsterdam, care a condamnat şi alţi 16 membri ai cartelului. Ridouan Taghi a fost acuzat că a condus cartelul de droguri supranumit "Mocro Maffia". El şi coinculpaţii au fost judecaţi pentru şase crime şi patru tentative de omor.
Ceilalţi şaisprezece suspecţi au primit pedepse cuprinse între un an şi nouă luni de închisoare şi detenţie pe viaţă. Verdictul a fost pronunţat la aproape şase ani de la începerea procesului, într-o sală de judecată extrem de securizată, cunoscută sub numele de "Bunker"-ul, amenajată la periferia oraşului Amsterdam.
Ridouan Taghi, creierul cartelului de droguri "Mocro Maffia"
Ridouan Taghi, în vârstă de 46 de ani, care s-a născut în Maroc şi a crescut în Olanda, este considerat creierul unui grup internaţional de crimă organizată, ale cărui rădăcini se află parţial în ţările Benelux. Cartelul era cunoscut sub numele comun de "Mocro Maffia" din cauza originilor marocane ale mai multor membri ai săi. Termenul se referă de fapt la un grup de bande infracţionale considerat a fi unul dintre cei mai mari distribuitori de cocaină din Ţările de Jos.
Taghi a fost arestat în Dubai în 2019 şi încarcerat într-o închisoare ultrasecurizată din Olanda. În ciuda acestui fapt, el a continuat să îşi conducă banda din interior, transmiţând mesaje complicilor săi din exterior, potrivit Parchetului.
Amploarea procesului "Marengo", fără precedent în Olanda
Amploarea procesului, supranumit "Marengo", este fără precedent în Olanda, potrivit observatorilor. Armata a fost mobilizată pentru a securiza zona din jurul tribunalului în timpul audierilor. Procurorii şi judecătorii s-au deplasat în maşini blindate.
O platformă olandeză de streaming a produs chiar şi un serial intitulat "Mocro Maffia".
Crimele au fost comise între 2015 şi 2017, vizând în principal persoane suspectate de bandă că ar fi devenit informatori ai poliţiei. Uciderea în 2017, la Utrecht (centru), a unui bărbat pe nume Hakim Changachi, este considerată de procuratură ca fiind o eroare. La scurt timp după aceea, unul dintre presupuşii membri ai bandei, identificat drept "Nabil B", s-a predat poliţiei şi a acceptat să devină martor al acuzării.
A urmat un nou val de violenţe, cu crime care au şocat ţara. Trei persoane apropiate lui Nabil B. au fost ucise: fratele său în 2018, avocatul său Derk Wiersum în 2019 şi un cunoscut jurnalist, Peter R. de Vries, considerat a fi confidentul său, în 2021.
Ridouan Taghi a negat întotdeauna acuzaţiile
Ridouan Taghi a negat întotdeauna acuzaţiile, susţinând că banii cheltuiţi pentru acest "proces de faţadă" ar fi trebuit în schimb să fie investiţi în educaţie, poliţie şi sănătate, a relatat ziarul Het Parool. Niciunul dintre suspecţi nu a făcut declaraţii în timpul procesului, care a fost încetinit de mai multe răsturnări de situaţie.
Inez Weski, avocata lui Taghi la acea vreme, a fost arestată în aprilie 2023, fiind suspectată că şi-a ajutat clientul să comunice cu lumea exterioară. Noii avocaţi numiţi ulterior au demisionat, susţinând că nu au avut suficient timp să se pregătească. Taghi a decis atunci să îşi conducă singur apărarea.
Dosarul acuzării a ajuns la peste 800 de pagini, incluzând probe incriminatoare de la Nabil B. şi conversaţii de pe telefoane criptate.