Înfrângerea în războiul din Ucraina, "condiţia prealabilă a democraţiei în Rusia" cred opozanții lui Vladimir Putin
Opozanţi ruşi ai regimului Putin au estimat sâmbătă că o victorie a Ucrainei este precondiţie pentru o tranziţie democratică la Moscova, transmite duminică AFP. O victorie a trupelor ucrainene este "condiţia prealabilă a democraţiei în Rusia", a explicat Garry Kasparov, fostul campion mondial la şah şi oponent al preşedintelui Vladimir Putin, în marja Conferinţei de Securitate de la Munchen. El a participat la o masă rotundă dedicată "viitorului democratic" al Rusiei alături de fostul oligarh Mihail Hodorkovski, Ianna Nemţova, jurnalistă şi fiica lui Boris Nemţov, opozant rus asasinat la Moscova în 2015, precum şi istoricul Irina Şerbakova, co-fondatoare a ONG-ului Memorial şi laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2022, notează Agerpres.
De Redactia Observator la 19.02.2023, 06:19- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
"Eliberarea de fascismul lui Putin trece prin Ucraina. Ruşii trăiesc într-o bulă. Ea poate fi spartă doar dacă ideea imperiului se prăbuşeşte datorită unei înfrângeri militare", a subliniat Garry Kasparov, care a părăsit Rusia în urmă cu un deceniu. În opinia sa,"războiul va fi pierdut atunci când vor fi conştienţi că pierd războiul" şi nu în funcţie de câştigurile şi pierderile unor teritorii. Astfel, el a cerut occidentalilor să continue să acorde ajutor."Nicio cheltuială nu este excesivă pentru Ucraina", crede acesta.
"Ceea ce este de temut este o dezescaladare" şi relaxarea eforturilor din partea aliaţilor Kievului, a adăugat Hodorkovski, închis între 2003 şi 2013 după ce fusese unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia.
Şerbakova, al cărei ONG, care urmărea în special documentarea crimelor stalinismului, a fost dizolvat la sfârşitul anului 2021, a spus că împărtăşeşte această viziune a unei victorii ucrainene ca o condiţie esenţială pentru o schimbare democratică în Rusia."Este o perioadă tragică, este dureros de auzit pentru ucraineni pentru că ei plătesc cu sânge, dar (...) ca să ieşi în stradă în Rusia trebuie să fii foarte curajos", a spus ea. Ea a avertizat împotriva manipulării care are loc în Rusia. "Are loc o rescriere a istoriei" pentru că ruşii "nu simt nevoia să se confrunte cu crimele comise în trecut", în perioada URSS.
"Una din greşelile de după căderea URSS a fost că nu au existat suficiente eforturi pentru a explica oamenilor ce înseamnă democraţia", a explicat Ianna Nemţova."Pentru un posibil viitor democratic trebuie vorbit societăţii ruseşti: majoritatea sunt neutri, nu sunt interesaţi de Ucraina, nu cred că nu pot avea vreo influenţă, aşa că sunt pasivi"."Cea mai mare misiune a noastră este să îi ajutăm să reflecteze asupra atrocităţilor comise în Ucraina", a adăugat ea.
- Ambasada Ucrainei, reacţie în scandalul legat de Canalul Bâstroe: Toate lucrările vizează exclusiv...
- SUA acuză pentru prima dată Rusia de "crime împotriva umanităţii". Cazurile de tortură şi violurile atribuite...
- Războiul din Ucraina, pe agenda Conferinței de Securitate de la Munchen. Putin s-a întâlnit cu Aleksandr...
Înfrângerea lui Putin în Ucraina, susținută și de Macron
Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că doreşte înfrângerea Rusiei în războiul din Ucraina, avertizându-i în acelaşi timp pe cei care vor "mai presus de toate să zdrobească Rusia" că aceasta nu va fi niciodată poziţia Franţei, informează sâmbătă AFP.
"Vreau înfrângerea Rusiei în Ucraina şi vreau ca Ucraina să îşi poată apăra poziţia, dar sunt convins că până la urmă nu se va încheia pe cale militară", a spus şeful statului francez într-un interviu acordat ziarelor Journal du Dimanche, Le Figaro şi France Inter, care a fost publicat sâmbătă seara. "Nu cred, ca unii, că Rusia ar trebui să fie total învinsă, atacată pe teritoriul său. Aceşti observatori doresc mai presus de toate să zdrobească Rusia. Aceasta nu a fost şi nu va fi niciodată poziţia Franţei", a adăugat el.
Aceşti observatori par a fi cei care, în special în Europa de Est, sunt mai extremişti şi au criticat ferm, în mai 2022, afirmaţiile preşedintelui Franţei conform cărora Rusia nu ar trebui umilită. În interviul acordat vineri seară în avionul care îl aducea înapoi din Germania, unde a participat la conferinţa anuală de securitate de la Munchen, preşedintele francez îşi reafirmă dorinţa de a promova un rezultat negociat. În discursul susţinut la Munchen, preşedintele Emmanuel Macron estimase deja că Rusia ar urma să eşueze în Ucraina. Dar unii observatori i-au reproşat că nu a mers atât de departe încât să evoce o înfrângere necesară a Moscovei.
Macron a susţinut, de asemenea, că este necesară intensificarea sprijinului acordat Kievului pentru a se îndrepta spre "negocieri credibile"."Ceea ce este nevoie astăzi este ca Ucraina să conducă o ofensivă militară care să perturbe frontul rus pentru a declanşa o revenire la negocieri", a insistat preşedintele francez în interviul acordat.
În opinia sa,"niciuna din părţi nu poate câştiga în totalitate", "nici Ucraina şi nici Rusia, căci efectele mobilizării nu sunt atât de importante pe cât se aştepta şi ea însăşi are limite în privinţa capacităţilor".
Cine ar putea să-l înlocuiască pe Putin la conducerea Rusiei?
Preşedintele Emmanuel Macron mai crede că "toate opţiunile, în afară de Vladimir Putin din cadrul actualului sistem" i se par "mai rele" decât actualul preşedinte rus, o aluzie la personaje dure, precum şeful Consiliului de Securitate Nikolai Patruşev sau Evgheni Prigojin, şeful grupul de mercenari Wagner.
"Să credem oare că o soluţie democratică va apărea din societatea civilă rusă actuală după aceşti ani de creştere a oprimării şi în plin conflict? Îmi doresc foarte mult, dar nu prea cred în asta", a avertizat şeful statului francez.