Antena Meniu Search
x

Video Războiul din Ucraina, pe agenda Conferinței de Securitate de la Munchen. Putin s-a întâlnit cu Aleksandr Lukaşenko: "Nu ar fi putut să vă refuz."

A început conferința de securitate de la Munchen, la care vor fi prezenţi peste 450 decidenţi din întreaga lume, printre care şi 40 de şefi de stat sau de guvern şi aproape o sută de miniştri. Subiectul principal de discuţii este războiul din Ucraina. De altfel, discursul lui Volodimir Zelenski a deschis evenimentul. Între timp, Putin s-a întâlnit cu omologul său belarus, Aleksandr Lukaşenko, la reședința președintelui rus din apropiere de Moscova.

de Redactia Observator

la 17.02.2023, 22:18

Vezi și

Sirenele au răsunat de două ori pe tot cuprinsul Ucrainei ca semn al unui nou atac aerian al ruşilor. Ucraineni se așteaptă la ce e mai rău în săptămâna ce urmează când se împlinește un an de când militarii lui Putin le-au invadat ţara.

În căutarea unei victorii, ruşii au schimbat tactica. Lovesc din mai multe direcţii. Lansează rachete, drone şi baloane pentru a copleşi apărarea antiaeriană a Ucrainei. Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenki, a exclus posibilitatea ca Ucraina să renunţe la teritorii în schimbul păcii.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Orice compromis teritorial ne-ar face mai slabi ca stat. Întrebarea este cu cine? Să facem un compromis cu Putin? Nu. Pentru că nu există încredere."

SUA susține atacurile asupra țintelor militare rusești din Crimeea

Pe acelaşi subiect

Pentru prima dată de la începutul invaziei, Statele Unite sunt prima ţară care spune răspicat că susţine atacurile ucrainene asupra unor ţinte militare din Crimeea ocupată de ruşi.

Victoria Nuland, subsecretar de stat al SUA: "Indiferent ce hotărăsc ucrainenii în ceea ce priveşte Crimeea, referitor la unde decid să lupte şi aşa mai departe, Ucraina nu va fi în siguranţă, până când Crimeea nu va fi, cel puţin, demilitarizată. "

Declaraţia lui Nuland a fost primită cu ironie la Moscova.

Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe: "Vreau să îi dau un sfat Victoriei Nuland. Victoria, ocupă-te de baloanele albe și de OZN-uri. Acestea călătoresc în număr mare prin SUA. După cum vedem, nu reușiți să vă ocupați de aceste obiecte neidentificate cu promptitudine și eficiență."

Viitorul războiului s-ar putea decide zilele acestea la Conferinţa pentru Securitate de la Munchen, unde vin 40 de şefi de stat sau de guvern şi aproape o sută de miniştri din toată lumea. Dacă anul trecut, niciunul dintre participanţi nu credea că Rusia va invada Ucraina, acum toţi încearcă să găseacă soluţii de a-l opri pe Vladimir Putin. Speranţe sunt însă puţine. Atât preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, cât şi cancelarul Germaniei spun că trebuie să fim pregătiţi pentru un conflict de lungă durată.

Lukașenko, în vizită la Putin

La Moscova, Vladimir Putin s-a întâlnit şi el cu aliatul lui de nădejde, preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko.

"Alexander Grigorievich, îţi mulţumesc că ai fost de acord să vii!"

"Nu ar fi putut să vă refuz."

Cei doi au discutat despre cooperarea Rusiei şi Belarusului în mai multe domenii, inclusiv militar. Întânirea vine însă după ce Lukașenko a declarat că ţara sa va intra în război alături de Rusia doar dacă este atacată.

Între timp, o investigaţie Le Monde, Bellingcat şi Insider arată cum mărfurile vândute de două filiale ale unui grup francez cunoscut aprovizionează forțele rusești pe frontul ucrainean. Ancheta dezvăluie cum divizia de nord a companiei a organizat colecţii de produse în valoare de câteva zeci de mii de euro, la doar o lună de la începutul războiului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Războiul din Ucraina, pe agenda Conferinței de Securitate de la Munchen. Putin s-a întâlnit cu Aleksandr Lukaşenko: "Nu ar fi putut să vă refuz."