Întâlnire de gradul zero între Macron, von der Leyen și Xi Jinping. Președinta CE a fost tranșantă: "Europa nu va ezita să ia deciziile dure necesare pentru a-și proteja piața"
O întâlnire care poate schimba soarta războiului din Ucraina şi situaţia economică din Europa are loc la Paris. Emmanuel Macron l-a primit cu fast pe preşedintele Chinei, Xi Jinping. Liderul de la Elysee vrea să îl convingă pe omologul de la Beijing să nu mai ajute militar Rusia şi va pleda pentru evitarea unei confruntări economice majore. Din Franţa, Xi Jinping merge în Ungaria şi Serbia, două state care au fost uneori pe aceeaşi linie cu Moscova.
De Redactia Observator la 06.05.2024, 19:57Aşteptat la aeroport cu covorul roşu, Xi Jinping a fost onorat cu o ceremonie fastuoasă la Domul Invalizilor, unde sunt înmormântaţi marii eroi francezi, printre care şi Napoleon Bonaparte.
Nu a fost însă primirea perfectă. Emmanuel Macron este criticat pentru că în timpul fotografiei oficiale şi-a pus mâna strângă în buzunarul de la pantaloni, un gest considerat în general ca fiind lipsit de politețe.
Macron speră să îl convingă pe Xi Jinping să nu îl mai susţină pe prietenul Vladimir Putin
- Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: Este foarte clar faptul că situația internațională necesită mai mult ca oricând acest dialog euro-chinez. Ne aflăm într-un punct de cotitură al istoriei noastre care ne obligă să înfruntăm și să depășim dificultățile structurale.
- Preşedintele Xi Jinping şi-a început turneul european, cu o primă oprire în Franţa. Mizele vizitei liderului de...
- SUA schimbă discursul şi "adversarul". Blinken afirmă că a văzut dovezi că China încearcă să influenţeze...
- Germania cheamă China la masa negocierilor. Olaf Scholz vrea să discute cu Xi Jinping despre "o pace justă în...
- Joe Biden și Xi Jinping au vorbit aproape 2 ore la telefon. Ce au convenit liderii celor două superputeri
În schimb, Xi Jinping a venit în Europa pentru a evita un război economic. La începutul anului, UE a deschis o anchetă în privinţa maşinilor electrice importate în Europa. În câteva săptămâni, blocul comunitar ar putea impune tarife de 30 la sută pentru vehiculele chineze. În replică, Beijingul ameninţă cu măsuri similare la coniacul din Franţa.
- Xi Jinping, preşedintele Chinei: Lumea de astăzi a intrat într-o nouă perioadă de turbulențe și schimbări. Ca două forțe importante în lume, China și Europa ar trebui să adere la poziționarea lor de parteneriat, dialog și cooperare.
Capitala Franței, Paris, decorată înainte de vizita liderului chinez Xi Jinping
Pentru vizita de nivel înalt, străzile din Paris au fost decorate cu steaguri ale celor două ţări. Zeci de chinezi s-au aliniat de-a lungul traseului oficial şi au salutat cu entuziasm maşina în care era Xi Jinping.
Sute de tibetani au criticat însă sosirea liderului de la Beijing şi au afişat un banner în care îl ameninţau că timpul lui s-a scurs. Alţi activişti au denunţat un genocid la adresa comunităţii uigure din China. Iar jurnaliştii au criticat starea presei din statul asiatic.
- Thibaut Bruttin, director adjunct Reporteri Fără Frontiere: Preşedintele (n.r. Chinei) nu trebuie tratat ca un oaspete de onoare ca oricare altul. Este un prădător al libertății presei și este responsabil pentru întemniţarea a 119 jurnaliști.
După Franţa, Xi Jinping va vizita Ungaria şi Serbia. Specialiştii spun că şi acest lucru este un mesaj în sine, pentru că ambele state sunt apropiate ale Rusiei.
Macron și Ursula von der Leyen au îndemnat China să asigure un comerț mai echilibrat
Președintele francez Emmanuel Macron și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au îndemnat China să asigure un comerț mai echilibrat, la începutul vizitei președintelui Xi Jinping la Paris, luni,în timpul căreia Macron urma, de asemenea, să facă presiuni asupra acestuia cu privire la Ucraina.
Xi s-a aflat în Europa pentru prima dată în ultimii cinci ani, într-o perioadă de tensiuni comerciale tot mai mari care includ investigarea de către Uniunea Europeană a industriilor chinezești, cum ar fi exporturile de vehicule electrice, în timp ce Beijingul investighează importurile de brandy, în mare parte fabricat în Franța, scrie Reuters.
Macron a declarat că Europa și China trebuie să rezolve dificultățile structurale, în special în ceea ce privește comerțul.
"Viitorul continentului nostru va depinde, de asemenea, foarte clar de capacitatea noastră de a dezvolta în continuare, într-un mod echilibrat, relația noastră cu China", a spus el, în timp ce cei trei stăteau la o masă rotundă sub plafoanele aurite ale Palatului Elysee, potrivit Mediafax.
Von der Leyen a fost mai tranșantă, afirmând că relația a fost afectată de accesul inegal la piață și de subvențiile de stat chinezești. După întâlnire, ea a declarat reporterilor că UE "nu poate absorbi supraproducția masivă de bunuri industriale chinezești care îi inundă piața". "Europa nu va ezita să ia deciziile dure necesare pentru a-și proteja piața", a spus ea.
Poziția mai fermă a UE în ceea ce privește comerțul cu China se potrivește cu abordarea Washingtonului
Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a avertizat China că Washingtonul nu va accepta ca noile industrii să fie "decimate" de importurile chinezești.
În scurtele sale comentarii publice înaintea discuțiilor, Xi a declarat că vede relațiile cu Europa ca pe o prioritate a politicii externe a Chinei și că ambele ar trebui să rămână angajate în parteneriat.
"Pe măsură ce lumea intră într-o nouă perioadă de turbulențe și schimbări, ca două forțe importante în această lume, China și Europa ar trebui să adere la poziționarea de parteneri, să adere la dialog și cooperare..." a declarat Xi.
Cu câteva minute înainte, Macron și Xi și-au strâns mâna în curtea Palatului Elysee, în timp ce orchestra Gărzii Republicane cânta. Macron are tendința de a-și îmbrățișa omologii, dar Xi nu o face. Macron a părut să îi strângă brațul lui Xi în timp ce își strângeau mâna. Macron a intrat cu el în Palatul Elysee.