Antena LIVE

Curs valutar

Israelienii l-au ucis pe comandantul suprem al Jihadului Islamic Palestinian, în Cisiordania

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) afirmă că l-au ucis pe comandantul suprem al Jihadului Islamic Palestinian, Mohammad Abdullah, în raidul aerian care a lovit joi tabăra de refugiați Nur Shams din Tulkarem, Cisiordania.

De la 11.10.2024, 07:24
WhatsApp
Israelienii l-au ucis pe comandantul suprem al Jihadului Islamic Palestinian, în Cisiordania Profimedia Images

Abdullah fusese numit șef al miliției din Tulkarem după ce predecesorul său Mohammed Jabber a fost ucis într-un schimb de focuri la sfârșitul lunii august și era responsabil de organizarea activităților Jihadului Islamic, inclusiv "numeroase atacuri" cu explozibili împotriva trupelor israeliene, a explicat IDF.

Abdullah a fost ucis în atacul aerian împreună cu un al doilea terorist, adaugă armata israeliană.

Agenția de presă palestiniană Wafa afirmă, la rândul său, că a doua victimă a fost Awad Omar, din orașul Bal'a, aflat în apropiere, și că trupurile celor doi au fost confiscate de trupele israeliene.

IDF subliniază că a găsit puști semiautomate și veste antiglonț asupra celor două victime.

Pe acelaşi subiect

Un important oficial Hezbollah vizat de o tentativă de asasinat israeliană a supraviețuit, afirmă surse

Un oficial superior din cadrul Hezbollah a scăpat, joi, la Beirut, dintr-o tentativă de asasinat israeliană, afirmă trei surse din domeniul securităţii, în timp ce atacurile israeliene de acolo s-au soldat cu moartea a 22 de persoane, iar ONU afirmă că forţele sale de menţinere a păcii din sudul Libanului se află într-un pericol tot mai mare, scrie Reuters.

Wafiq Safa, care conduce unitatea de legătură şi coordonare a Hezbollah responsabilă pentru cooperarea cu agenţiile de securitate libaneze, a fost vizat de Israel joi seară, dar a supravieţuit, au declarat sursele din domeniul securităţii.

Anterior, o sursă libaneză din domeniul securităţii a declarat pentru Reuters că atacurile aeriene ale Israelului asupra zonei centrale a Beirutului au vizat cel puţin un oficial superior din Hezbollah, grupare sprijinită de Iran.

Atacurile israeliene au lovit un cartier rezidenţial foarte populat, cu blocuri de locuinţe şi magazine mici din inima Beirutului. Israelului nu a mai atacat până acum acea zonă, îndepărtată de suburbiile din sudul Beirutului unde cartierul general al Hezbollah a fost bombardat în mod repetat de Israel.

Israelul nu a emis avertizări de evacuare înaintea atacurilor de joi, care au fost cele mai sângeroase asupra centrului Beirutului de la începutul ostilităţilor.

Numărul victimelor a crescut rapid, iar în apropiere de miezul nopţii Ministerul libanez al Sănătăţii a raportat 22 de morţi şi 117 răniţi. Printre cei morţi se află o familie de opt persoane, între care trei copii, care au fost evacuaţi din sud, potrivit unei surse din domeniul securităţii, transmite News.ro.

Martori intervievaţi de Reuters au afirmat că cel puţin un atac a avut loc în apropierea unei benzinării şi o coloană de fum dens putea fi văzută. Un incendiu puternic se desfăşura în timp ce salvatorii căutau supravieţuitori prin ruine, potrivit transmisiunii televiziunii al-Manar a Hezbollah.

Israelul nu a comentat deocamdată incidentul.

După ce Israelul a ucis o serie de oficiali de rang înalt ai Hezbollah în ultimele săptămâni, inclusiv pe liderul Hassan Nasrallah, Safa se afla printre puţinele personalităţi cu vechime care au supravieţuit, în timp ce eşaloanele superioare ale grupării se străduie să se reorganizeze.

Tentativa de a-l ucide pe Safa, al cărui rol îmbină problemele de securitate şi cele politice, a marcat o lărgire a ţintelor Israelului din rândul oficialilor Hezbollah, anterior concentrându-se asupra comandanţilor militari ai grupării şi liderilor.

Safa, despre care presa din Orientul Mijlociu scrie că se născuse în 1960, a supravegheat negocierile care au dus, în 2008, la o înţelegere prin care Israelul a schimbat trupurile unor soldaţi israelieni capturaţi în 2006 cu prizonieri libanezi din Israel. Incidentul din 2006 a dus la un război de 34 de zile cu Israelul.

Reuters a mai relatat că, în 2021, Safa l-a avertizat pe magistratul care investighează explozia catastrofală din 2020 din portul Beirutului şi care urmărea să interogheze mai mulţi politicieni aliaţi ai Hezbollah, că Hezbollah îl va elimina din anchetă.

Israelul continuă atacurile în Liban. Acuzații din partea ONU

Armata israeliană a emis o nouă avertizare de evacuare, joi seară, pentru suburbiile de sud ale Beirutului, inclusiv anumite clădiri. Anterior, în cursul zilei, Israelul i-a avertizat pe civilii libanezi să nu se întoarcă la casele lor din sud pentru a evita să fie răniţi în cadrul luptelor.

Forţele Naţiunilor Unite de menţinere a păcii din Liban, UNIFIL, afirmă că doi membri ai personalului au fost răniţi după ce, joi, un tanc israelian a deschis focul asupra unui turn de supraveghere, la cartierul general al forţelor din Ras al-Naqoura, lovind turnul şi provocând căderea acestora. Alte două incidente nu s-au soldat cu victime, a afirmat o sursă ONU.

Cei doi erau din contingentul din Indonezia şi erau în stare bună după ce au fost trataţi pentru rănile uşoare suferite, a afirmat ministrul indonezia de Externe, Retno Marsudi, într-o declaraţie.

Siguranţa a peste 10.400 de forţe de menţinere a păcii în Liban este "într-un pericol tot mai mare", iar operaţiunile s-au oprit aproape, de la sfârşitul lunii septembrie, a declarat şeful forţelor ONU de menţinere a păcii Jean-Pierre Lacroix, în faţa Consiliului de Securitate. Momentul coincide cu escaladarea de către Israel a conflictului său cu Libanul.

UNIFIL a numit atacurile asupra forţelor de menţinere a părcii "o gravă încălcare a dreptului umanitar internaţional".

Casa Albă a afirmat că SUA este profund îngrijorată de relatările conform cărora Israelul a deschis focul asupra unor poziţii ONU şi a cerut Israelului detalii. Armata israeliană a arătat, într-o declaraţie, că trupele sale au acţionat în zona Naqoura, "în apropierea unei baze a UNIFIL".

"Prin urmare, IDF a îndemnat forţele ONU din zonă să rămână în spaţiile protejate, după care forţele au deschis focul în zonă", se arată în declaraţia Israelului, care adaugă că există o comunicare de rutină cu UNIFIL.

Forţele de menţinere a păcii sunt hotărâte să rămână la posturi în pofida atacurilor israeliene şi a ordinelor armatei israeliene de a pleca, a declarat purtătorul de cuvânt Andrea Tenenti.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi orientul mijlociu israel liban hezbollah
Întrebarea zilei
Preferaţi să plătiţi cu cardul sau cash atunci când faceţi cumpărături?

Cu cardul

Cu numerar

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Băutura delicioasă care te scapă de gândacii de bucătărie. O ai și tu în...
Fanatik.ro
Publicat 10.10.2024
După 2 ani de lupte cu primăria, ciorile au câștigat Cișmigiul
spotmedia.ro
Publicat 10.10.2024
Rușii și-au doborât o „superdronă” care o luase razna. Ucrainenii au pus...
spotmedia.ro
Publicat 09.10.2024
Obiectivul turistic din România care îi lasă indiferenți pe români, dar pe...
Gandul
Publicat 10.10.2024
Vești bune pentru turiștii români. Noul drum care leagă Bulgaria de Grecia va...
Adevărul
Publicat 10.10.2024
Un român a cucerit toate cele 14 vârfuri montane din lume de peste 8.000 de...
A1
Publicat 10.10.2024
Horoscopul zilei de 11 octombrie 2024. Taurii sunt atenți la cei din jurul lor....
CaTine
Publicat 10.10.2024
Steliano Filip a devenit tată pentru a doua oară! Soția fotbalistului a adus pe...
spynews.ro
Publicat 10.10.2024
Ion Țiriac ar fi internat la un spital din Viena. Care ar fi starea de sănătate...
GSP
Publicat 10.10.2024
Angela Similea, lecție de eleganță la 78 de ani, la spectacolul dedicat...
Click.ro
Publicat 10.10.2024
O furtună solară „severă” se va izbi de Pământ azi. Experții prezic...
Useit
Publicat 10.10.2024
Ion Țiriac, internat într-un spital din Viena. Miliardarul acuză probleme de...
Redacţia.ro
Publicat 10.10.2024
Steven Seagal a anunțat că este gata să lupte pentru Rusia în războiul din...
libertatea.ro
Publicat 10.10.2024
Justin Timberlake și-a amânat spectacolul din Newark din cauza unei...
ZU
Publicat 10.10.2024
Supă de conopidă cu multe legume, pentru un prânz hrănitor
Hello taste
Publicat 10.10.2024
Modificări ale pielii în sarcină. Când apare efectul de strălucire naturală
Deparinti
Publicat 10.10.2024
Cât de mari sunt șansele ca „bula imobiliară" să se spargă...
ziare.com
Publicat 10.10.2024
Când va apărea Çetin Tekindor în sezonul 3 din Golden Boy – Dragoste...
Happy
Publicat 10.10.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Alimente care pot ajuta organismul să lupte cu infecțiile urinare. Ce poți...
Medicool
Publicat 10.10.2024
Mircea Lucescu a făcut un gest de normalitate la telefon cu MM Stoica! "Păi nu e...
orangesport.ro
Publicat 08.10.2024