Israelul ameninţă că ar putea recurge la forţă contra Iranului. Statele Unite nu exclud nicio opţiune
Israelul a avertizat, miercuri seară, că este pregătit să lanseze o acţiune militară pentru a opri Iranul să se doteze cu arme nucleare, iar Administraţia Joseph Biden a semnalat că analizează toate opţiunile dacă Teheranul nu revine rapid la respectarea Acordului nuclear, notează Mediafax.
De Redactia Observator la 13.10.2021, 21:06"Israelul îşi rezervă dreptul de a acţiona în orice moment" împotriva Iranului. "Nu intenţionăm să lăsăm Iranul să devină putere nucleară", a declarat Yair Lapid, ministrul israelian de Externe, imediat după întâlnirea pe care a avut-o la Washington cu secretarul de Stat american, Antony Blinken. "Dacă diplomaţia va eşua, vom avea pe masă alte opţiuni. Trebuie să acţionăm, este dreptul nostru şi responsabilitatea noastră. Iranul a semnalat public că vrea distrugerea Israelului. Nu intenţionăm să permitem acest lucru", a subliniat Yair Lapid, potrivit Agenţiei France-Presse şi cotidianului The Times of Israel.
La rândul său, Antony Blinken a semnalat că Iranul are puţin timp la dispoziţie pentru a reveni la respectarea Acordului nuclear semnat cu marile puteri. "Ne apropiem de punctul în care o revenire la Acordul atomic nu va mai reduce beneficiile tratatului", a declarat Antony Blinken, denunţând activităţile iraniene de purificare a uraniului. Statele Unite preferă diplomaţia, "dar timpul se scurge rapid", a atras atenţia Antony Blinken. "Noi suntem pregătiţi să recurgem la alte opţiuni dacă Iranul nu îşi schimbă direcţia", a subliniat secretarul de Stat american.
Administraţia SUA a semnalat că este dispusă la reluarea negocierilor cu Iranul pe tema Acordului nuclear din 2015
Iranul a semnalat că intenţionează să revină, la începutul lunii noiembrie, la negocierile cu marile puteri pe tema relansării Acordului nuclear din 2015. Administraţia de la Teheran a cerut Statelor Unite să modifice abordarea în negocieri. "Administraţia Joseph Biden trebuie să ia o decizie: fie vrea să menţină moştenirea lăsată de Donald Trump, fie vrea să o construiască pe a lui Joseph Biden. Este o decizie pur politică. Nu avem prea mult timp la dispoziţie", a declarat recent Saeed Khatibzadeh, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe.
- Exod de proporții biblice în Afganistan. Mii de afgani, între care femei gravide, copii și bătrâni, încearcă...
- Ca pe Marte, într-un deşert din Israel: 20 de zile de existenţă ca pe Planeta Roşie
- Israelienii care nu îşi fac doza a treia de vaccin anti-COVID şi-ar putea pierde certificatul verde Covid
Administraţia SUA a semnalat că este dispusă la reluarea negocierilor cu Iranul pe tema Acordului nuclear din 2015 (Planul Comun de Acţiune Complet, JCPOA). Iranul a intensificat activităţile nucleare în contextul retragerii Statelor Unite din Acordul atomic din 2015. Relaţiile dintre Statele Unite şi Iran sunt tensionate, din cauza programului nuclear iranian şi a activităţilor balistice. Washingtonul este nemulţumit de influenţa Iranului asupra unor ţări din Orientul Mijlociu. Fostul preşedinte Donald Trump a decis în 2018 retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear iranian şi reimpunerea de sancţiuni. Franţa, Marea Britanie, China, Rusia şi Germania menţin Acordul atomic cu Iranul.
Preşedintele Joseph Biden a semnalat că Statele Unite ar putea reveni în Acordul nuclear iranian, însă a cerut clauze suplimentare, care să limiteze activităţile balistice iraniene şi influenţa regională a Teheranului. Iranul a transmis că va reveni la respectarea în totalitate a angajamentelor asumate prin Acordul nuclear din 2015 doar dacă Statele Unite anulează sancţiunile.