Antena Meniu Search
x

Video Ca pe Marte, într-un deşert din Israel: 20 de zile de existenţă ca pe Planeta Roşie

Omenirea mai face un pas spre cucerirea Planetei Roşii. Într-un crater de 500 de metri adâncime în deşertul Negev din Israel, şase astronauţi trăiesc timp de trei săptămâni exact ca pe Marte. Misiunea trebuia să înceapă anul trecut dar a fost amânată de pandemie.

de Redactia Observator

la 11.10.2021, 20:38

Vezi și

În costume argintii grele cam cât ei, astronauţii înaintează greu. Echipamentul le îngreunează orice mişcare dar îi protejează de radiaţii, le asigură oxigen şi o temperatură constantă, toate esenţiale supravieţuirii pe Marte. 

În ciuda peisajului stâncos, fără pic de vegetaţie sau alte semne de viaţă şi mai ales a prafului roşiatic, cei doi nu sunt pe Marte. Timp de 20 de zile, cei şase astronauţi nu interacţionează cu nimeni din afara grupului, mănâncă exclusiv mâncare deshidratată, şi la fiecare ieşire sunt obligaţi să poarte costumele ce cântăresc 50 de kilograme. Doar îmbrăcatul lor este o misiune în sine - durează între 2 şi 3 ore.

Trei săptămâni ca pe Marte 

Robert Wild este un astronaut austriac. Ceilalţi 5 colegi ai lui vin din Israel, Germania, Spania, Portugalia şi Olanda. Deşi este o misiune exerciţiu, cu toţii au trecut prin teste fizice şi psihice dificile ca şi cum ar fi zburat în spaţiu. 

Pe acelaşi subiect

Trei săptămâni vor testa echipamente şi tehnologii, inclusiv o dronă prototip şi un vehicul autonom care se alimentează cu energie eoliană şi solară. Şi vor fi, la rândul lor, urmăriţi. Semnele vitale şi starea lor psihică vor fi în permanenţă monitorizate.

Robert Wild, astronaut din Austria: Sunt om de ştiinţă şi vreau să aflu lucruri pe care nu le ştiam înainte

Anika Melhis, microbiolog şi inginer din Germania: Am trei fiice şi încerc să le fac să fie interesate de tehnologie, de ştiinţă şi să le învăţ să aibă o gândire critică pentru că vreau să aibă un rol activ atât în vieţile lor, cât şi pentru întreaga omenire. 

Misiunea Amadee 20 este organizată de o organizaţie privată din Austria în parteneriat cu Agenţia Spaţială Israeliană. Descoperirile făcute ar putea fi de mare folos cât de curând. NASA pregăteşte prima misiune umană pe Marte în următorul deceniu. O versiune Hollywoodiană a ceea ce ar putea însemna viaţa pe Marte a fost prezentată de Ridley Scott în filmul Marţianul. În realitate însă, pentru moment, colonizarea planetei rămâne, deocamdată, mai mult o speranţă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Ca pe Marte, într-un deşert din Israel: 20 de zile de existenţă ca pe Planeta Roşie