Antena LIVE

Curs valutar

ISW: Prigojin NU a cerut încetarea războiului din Ucraina. Vrea o luptă care va duce fie la înfrângerea Ucrainei, fie la înfrângerea temporară a Rusiei

Informaţiile publicate de unele site-uri de ştiri occidentale şi ucrainene conform cărora finanțatorul Grupului Paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, a cerut Rusiei să pună capăt războiului împotriva Ucrainei sunt incorecte, consideră ISW, Institutul pentru Studiul Războiului, un grup de analişti militari, cu sediul în SUA. Prigojin a mai sugerat că este probabil ca o contraofensivă masivă a Ucrainei să aibă succes.

De la 17.04.2023, 14:38
WhatsApp
Evgheni Prigojin Twitter

Unele surse occidentale care au scris despre eseul publicat de Evgheni Prigojin pe 14 aprilie şi în care acesta vorbea despre o potențială contraofensivă ucraineană și viitorul războiului au scos eronat din context o afirmaţie a şefului grupării de mercenari. În realitate, Prigojin a folosit aşa numitul "argument al omului de paie" pentru a încerca să combată vocile din Rusia care cer încetarea războiului şi pe care Prigojin le numeşte "dușmanii interni" ai Rusiei, consideră ISW.

Scopul eseului era să combată această idee, de a pune capăt războiului din Ucraina, nu de a o susţine. De fapt, Prigojin a cerut Rusiei să se angajeze într-o luptă decisivă, care fie se va termina cu înfrângerea Ucrainei, fie va duce la o înfrângere temporară a Rusiei, dar care, spune el, va cataliza o renaștere naționalistă a Rusiei și va stabili condițiile pentru o viitoare victorie.

Prigojin a criticat de fapt "statul paralel" sau "deep state" care vrea negocieri şi pe elitele care doresc ca Rusia să reducă pierderile de pe urma războiului şi i-a îndemnat pe ruși să continue luptele. "Dacă Rusia va ajunge la fund, atunci va împinge de acolo", a scris Prigojin, adăugând că apoi va fi "ca un uriaș monstru marin, demolând tot ce îi este în cale, inclusiv planurile Statelor Unite". 

Prigojin a mai sugerat că o contraofensivă a Ucrainei este probabil aibă succes, deoarece Rusia se află în "criză". Potrivit acestuia, operațiunile militare ale țării au fost slăbite de "elita decadentă" care "operează independent de conducerea politică a statului, are legături strânse și acţionează după propriile interese".

Pe acelaşi subiect

O lectură integrală a eseului lui Prigojin, intitulat "Doar luptă cinstită: fără negocieri", nu lasă loc la nicio interpretare rezonabilă cum că Prigojin ar susține încetarea războiului din Ucraina, consideră ISW. Liderul Wagner are un discurs plin de idiosincrazii, vulgarităţi şi sarcasm iar la traducerea din rusă în engleză se pierde din nuanţe, mai explică ISW. 

Mai multe surse ucrainene citate apoi de presa internaţională au scos din context declaraţiile. Şi criticii lui Prigojin din Rusia au scos din context mai mult sau mai puţin intenţionat cuvintele lui Prigojin, arătând fisurile dintre anumiţi bloggeri militari populari în spaţiul rusesc, evaluează analiştii ISW. 

De pildă, canalul de știri pro-Kremlin, Readovka, a scris pe 15 aprilie că unele canale Telegram în limba rusă - inclusiv ale unor mass-media occidentale - au scos din context argumentul cu încetarea războiului fără a citi mai departe apelul lui Prigojin la o luptă prelungită. Readovka scrie că de fapt Prigojin susţine un "adevăr incomod", acela că Rusia trebuie să continue să lupte şi că eventuale negocieri pentru încheierea războiului ar "face mai mult rău decât bine".

Cuvintele lui Prigojin au fost interpretate ca pe o cerere de încetare a războiului şi de un duşman declarat al său, Ghirkin (Igor Strelkov), în prezent blogger militar rus cu sute de mii de urmăritori, dar în 2014 era ofiţer de informaţii şi un lider al separatiştilor din Doneţk. Unele voci din spaţiul militar rus îl acuză pe el de pierderea oraşului Slaviansk în 2014. 

Girkin a jucat un rol cheie în anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 și pe tot parcursul conflictului din Donbas, ajutând la organizarea grupurilor separatiste în regiunile Donețk și Lugansk. El a fost, de asemenea, acuzat de crimă de autoritățile olandeze fiind găsit vinovat de implicare în doborârea avionului Malaysia Airlines deasupra estului Ucrainei în 2014. 

"Înțeleg corect că Clovnul Negru (Prigojin) a cerut Federației Ruse să renunţe la jumătate din Republica Populară Donețk și o treime din Zaporijie...?" s-a întrebat sarcastic Girkin care a mai sugerat că procurorii ruși ar trebui să-l investigheze pe Prigojin pentru discreditarea "operațiunii militare speciale ruse". 

În trecut, Prigojin l-a acuzat pe Ghirkin că în urmă cu 9 ani, în 2014, "a predat oraşul Slaviansk", "a luat de bani de la Ahmetov" (Rinat Ahmetov este cel mai bogat om de afaceri al Ucrainei - n.red.) și şi-a abandonat oamenii în luptă. Cei doi se insultă regulat prin intermediul canalelor de Telegram. 

Sergey Radchenko, istoric și profesor la Johns Hopkins School of Advanced International Studies, a numit pe Twitter eseul lui Prigojin "un delir, plin de autocontradicţii”, dar "totuși foarte interesant". Prigojin "îi cere lui Putin să renunţe la jumătățile de măsură și încheie cu speranța unei contraofensive ucrainene masive care să ducă la o confruntarea finală", explică Radcenko.

Se pare că adevărata nemulţumire a lui Prigojin aici este legată de "statul paralel" al Rusiei. El speră că înfrângerea Rusiei în Ucraina va determina o purificare internă, care, probabil, va elibera terenul pentru ascensiunea sa politică, consideră Radcenko. Dar eseul poate fi citit și ca un apel către Putin de a pune capăt războiului, pentru a se concentra pe apărarea teritoriilor deja ocupate, admite acesta.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

evgheni prigojin rusia ucraina razboi
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Pe cine au...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale....
Adevărul
Publicat 24.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Alegeri prezidențiale 2024. Exit-poll, la ora 21.00. Marcel Ciolacu și Elena...
Click.ro
Publicat 24.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
Cine este Călin Georgescu, independentul care l-a învins și pe George...
ziare.com
Publicat 24.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024