Antena LIVE

Curs valutar

Japonia pregătește cele mai mari investiții în apărare de la cel de al Doilea Război Mondial. Decizia guvernului nipon, contestată de pacifiști

Japonia a prezentat vineri cel mai mare buget pentru apărare de la cel de-al Doilea Război Mondial, plănuind să investească 320 miliarde de dolari pentru a cumpăra rachete capabile să lovească China și să o pregătească pentru un conflict susținut, în condițiile în care tensiunile regionale și invazia Rusiei în Ucraina alimentează temerile legate de război. Planul amplu, de neconceput în urmă cu câțiva ani, va face ca Japonia să fie pe locul al treilea în lume în ceea ce privește investițiile din acest domeniu, după Statele Unite și China, notează Reuters.

De la 16.12.2022, 19:28
WhatsApp
Japonia pregătește cel mai mare plan de investiții în apărare de la cel de al Doilea Război Mondial. Decizia guvernului nipon, contestată de pacifiști Profimedia

Premierul Fumio Kishida, consideră Japonia și poporul său se află la "un punct de cotitură în istorie" și a declarat că această creștere a fost "răspunsul la diferitele provocări de securitate cu care ne confruntăm". Guvernul său se teme că Rusia a stabilit un precedent care va încuraja China să atace Taiwanul, amenințând insulele japoneze din apropiere, perturbând aprovizionarea cu semiconductori avansați și punând în pericol rutele maritime pe care este transportat petrolul din Orientul Mijlociu.

Principala noutate, numită în documente ''capacitate de contraatac'', stipulează că Japonia trebuie să dispună de mijloace militare pentru a lovi ţinte în teritoriu inamic ''în cadrul unor măsuri minim necesare de autoapărare'', pentru a face faţă la ceea ce autorii documentelor apreciază drept ''cel mai grav climat de securitate de la cel de-al Doilea Război Mondial''. Documentele stabilesc trei condiţii în care pot fi realizate ''contraatacuri'': în cazul unei agresiuni împotriva Japoniei sau a unei ţări aliate care compromite supravieţuirea Japoniei, când nu există mijloace potrivite pentru a respinge un atac şi doar atunci când folosirea forţei este cât mai redusă cu putinţă.

Investițiile în apărare, criticate de opoziție

Această măsură a generat numeroase critici din partea opoziţiei şi a experţilor juridici pentru că este dificil de încadrat în Constituţia niponă, care stipulează că ţara poate recurge la forţa militară doar pentru a se apăra şi că a renunţat la război ca modalitate de soluţionare a conflictelor internaţionale.

Pe acelaşi subiect

Japonia nu a mai dispus de capacităţi militare pentru a lovi ţinte inamice aflate la mare distanţă de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, ca urmare a adoptării unei Constituţii pacifiste şi a acordului bilateral de securitate cu SUA, ţară care garantează apărarea arhipelagului în faţa oricărei ameninţări la adresa teritoriului nipon.

Pentru a se dota cu aceste noi capacităţi, Japonia intenţionează să achiziţioneze armament ''standoff'' sau de atac la distanţă, între care se remarcă drept noutăţi achiziţionarea de rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune Tomahawk, de producţie americană, şi dezvoltarea la nivel intern a rachetelor hipersonice, a rachetelor ghidate antinavă şi a dronelor de luptă.

Noua foaie de drum niponă în materie de apărare este menită să se adapteze ascensiunii militare a Chinei, definită drept ''o provocare strategică fără precedent'', constantelor lansări de rachete efectuate de Coreea de Nord şi invaziei Ucrainei de către Rusia, ţară cu care Japonia are dispute teritoriale.

Noua strategie de apărare are ca obiectiv creşterea cheltuielilor militare în Japonia între 2023 şi 2027 cu până la 2% din Produsul Intern Brut (PIB), ceea ce ar aduce Japonia la nivelul ţărilor membre ale NATO. De decenii, cheltuielile militare ale Japoniei reprezentau sub 1% din PIB, notează EFE. În acest context, sute de niponi au manifestat vineri în faţa Kantei, sediul şefului guvernului nipon, în semn de protest faţă de noua foaie de drum în domeniul apărării.

''În ultimii 80 de ani, după cel de-al Doilea Război Mondial, am avut o politică în care am încercat să frânăm cheltuielile militare şi am renunţat la forţă. Acum, guvernul distruge această politică'', a declarat pentru EFE Shigeo Kimoto, în vârstă de 67 de ani, unul dintre organizatorii manifestaţiei. În opinia acestui protestatar, dacă Japonia decide să se doteze cu rachete cu rază lungă de acţiune, acest lucru ar putea fi perceput de China ca o ameninţare, iar Beijingul ar putea trece la represalii. El spune că banii din impozite ''ar trebui cheltuiţi pentru îmbunătăţirea nivelului de trai în ţară''.

''Îmi doresc ca Japonia să rămână o ţară paşnică şi să nu contribuie la intensificarea atmosferei militare în lume'', a declarat un alt bărbat, sub rezerva anonimatului. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

japonia arme razoi rusia ucraina
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025