Antena Meniu Search
x

Analiză: Rusia a cheltuit 82 de miliarde de dolari, respectiv un sfert din bugetul său anual, pentru războiul din Ucraina

Costurile militare directe ale Rusiei pentru cele 9 luni de război sunt de aproximativ 82 de miliarde de dolari, arată o analiză realizată de Forbes Ucraina. Această estimare include costurile directe necesare pentru a susține operațiunile militare, dar nu include cheltuielile stabile pentru apărare sau pierderile legate de economie. 

de Redactia Observator

la 25.11.2022, 11:33

Rusia a cheltuit 82 de miliarde de dolari, respectiv un sfert din bugetul său anual, pentru războiul din Ucraina
Rusia a cheltuit 82 de miliarde de dolari, respectiv un sfert din bugetul său anual, pentru războiul din Ucraina - Profimedia Images

Potrivit Forbes Ucraina, în 2021, toate veniturile bugetare ale Rusiei s-au ridicat la 340 de miliarde de dolari, adică Federația Rusă a cheltuit deja un sfert din veniturile de anul trecut pentru operațiuni militare. 

Dacă în primăvară astfel de cheltuieli ar fi putut părea destul de acceptabile, având în vedere că Federația Rusă a primit circa 1 miliard de euro pe zi pentru petrol și gaze, acum situația s-a schimbat.

Veniturile bugetului federal al Federației Ruse din exportul de petrol și gaze sunt în scădere. Rusia a pierdut deja cea mai mare parte din piața europeană de gaze după întreruperea furnizării Nord Stream. Sancțiunile asupra petrolului rusesc vor începe în decembrie. 

Între timp, războiul necesită mai mulți bani. În toamnă, costul cheltuielilor de război pentru Federația Rusă s-a dublat. Acum războiul are nevoie de cel puțin 10 miliarde de dolari pe lună. 

Pe acelaşi subiect

Cheltuielile cu armata

Soldaților armatei ruse li se promite un salariu de 200.000 de ruble (puţin peste 3.000 de dolari) pe lună pentru războiul din Ucraina, plus plăți suplimentare.

În medie, aproximativ 200 de dolari pe zi sunt cheltuiți pentru un soldat. În octombrie, Rusia a crescut dramatic numărul trupelor sale. 300.000 mobilizați vor costa bugetului Federației Ruse încă 1,8 miliarde de dolari pe lună. În plus, este necesară creșterea costurilor de sprijin și muniție. 

Costurile totale pentru salariile personalului militar implicat în război se ridică la aproximativ 2,7 miliarde de dolari după mobilizare. 

De asemenea, în ultimele două luni, numărul victimelor în rândul armatei ruse a crescut brusc. În parte, acest lucru este legat și de apariția unor oameni nepregătiți pe front. 

Dacă în vară valoarea despăgubirilor pentru decedaţi și răniți era estimată la aproximativ 1 miliard de dolari pe lună, în ultima lună a războiului a depășit 3,5 miliarde de dolari.

Potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, în perioada 24 octombrie - 24 noiembrie, un număr record de soldați ruși au murit în Ucraina - 17.470. Este chiar mai mult decât în ​​prima lună de război.

Pentru fiecare dintre ei, familia soldatului ar trebui să primească 7,4 milioane de ruble sau aproximativ 110.000 de dolari.

Numărul persoanelor rănite grav care pot primi plata este de aproximativ două ori mai mare. Valoarea compensației este de 3 milioane de ruble.

Rachete, obuze și muniție

Principala cheltuială a armatei în timpul războiului sunt echipamentele şi armele.

Potrivit diverselor estimări, Rusia a folosit între 10.000 și 50.000 de obuze pe zi în acest război. Dar odată cu apariția HIMARS și cu distrugerea regulată a depozitelor de muniții, intensitatea muncii artileriei ruse a scăzut considerabil. 

Prețul mediu al unui proiectil de calibru sovietic este de aproximativ 1.000 de dolari. Așadar, rușii au cheltuit mai mult de 5,5 miliarde de dolari doar pentru furnizarea de artilerie, dar, dacă mai devreme era vorba de muniție fabricată în Federația Rusă, acum se discută activ despre aprovizionarea din Coreea de Nord.

Evident, Rusia nu s-a pregătit pentru un război atât de lung, iar stocul său de muniție și capacități de producție nu sunt capabile să-și satisfacă propriile nevoi.

Rusia a tras peste 4.000 de rachete în Ucraina. Costul mediu al unei rachete rusești este de 3 milioane de dolari.  

De asemenea, pentru întreținerea armatei sunt necesare mii de tone de muniție pentru arme de calibru mic, îmbrăcăminte, protecția soldaților, combustibil, piese de schimb, alimente și medicamente.  

Pierderi de echipamente

Cele mai mari pierderi în rândul echipamentelor sunt tancurile și avioanele inamice. 

Rusia a pierdut 278 de avioane de luptă cu un cost mediu de 18 milioane de dolari și 261 de elicoptere cu un cost mediu de 10,4 milioane de dolari.

Pierderile totale ale aviației ruse în echivalentul monetar se ridică la 8 miliarde de dolari.

De asemenea, Rusia a pierdut aproape tot atâtea tancuri cât avea la începutul invaziei (2.897 din aproximativ 3.300 pe 24/02). Deci, acum, Federația Rusă încearcă să restaureze echipamentele care au fost depozitate în depozite de zeci de ani și necesită o modernizare și costuri financiare semnificative.  

În total, toate echipamentele pierdute în timpul celor nouă luni de război au costat Rusia 20,8 miliarde de dolari.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Analiză: Rusia a cheltuit 82 de miliarde de dolari, respectiv un sfert din bugetul său anual, pentru războiul din Ucraina