Antena LIVE

Jens Stoltenberg laudă Ucraina pentru "progresele semnificative", dar avertizează că Rusia nu trebuie subestimată

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, la București, că Ucraina a făcut progrese semnificative în faţa invaziei ruse, dar nu trebuie nici să subestimăm Rusia, ale cărei rachete continuă să atace oraşele, civilii şi infrastructura critică.

De la 30.11.2022, 16:08
Jens Stoltenberg laudă Ucraina pentru "progresele semnificative", dar avertizează că Rusia nu trebuie subestimată Profimedia Images

Continuarea sprijinului militar pentru Ucraina este esenţial, în special în ceea ce priveşte apărarea antiaeriană, a spus şeful NATO.

”Ucraina are câştiguri semnificative, dar nu trebuie să subestimăm Rusia. Rachetele ruseşti şi dronele continuă să atace oraşele ucraienene, civili şi infrastructura critică. Acest lucru provoacă suferinţe umane enorme, pe măsură ce iarna vine. Miniştri de Externe din NATO au arătat clar că sprijinul nostru continuu pentru Ucraina este esenţial, în special, sisteme de apărare anti-aeriană suplimentare”, a arătat el.

El a adăugat că aliaţii au anunţat contribuţii suplimentare la Pachetul de Asistenţă Comprehensivă al NATO, oferind ajutoare neletale, inclusiv combustibil şi generatoare.

Pe acelaşi subiect

Întrebat când ar putea adera Ucraina la NATO, Stoltenberg a subliniat că "cea mai urgentă sarcină este să ne asigurăm că Ucraina va triumfa ca naţiune suverană, democrată şi independentă în Europa".

"Pentru a face asta, trebuie să mobilizăm un sprijin militar, economic, financiar şi umanitar constant şi cât mai mare, iar asta este exact ceea ce facem acum", a precizat el. "Dacă Ucraina nu va triumfa ca stat independent şi suveran, atunci chestiunea aderării nu va mai fi deloc în discuţie, pentru că Ucraina nu ar mai fi o ţară candidată", a spus şeful NATO.

Stoltenberg a insistat că o precondiţie pentru ca aderarea Ucrainei să fie luată în discuţie este ca această ţară "să triumfe".

El a subliniat totuşi că există multe opţiuni între "nimic şi apartenenţa totală, ceea ce înseamnă că trebuie să dezvoltăm cu Ucraina un parteneriat cât mai strâns, atât politic, cât şi practic".

"Asta îi va întări instituţiile şi o va ajuta să treacă de la standardele din epoca sovietică privind echipamentele la standardele NATO privind echipamentele. Acest lucru este bun pentru Ucraina, pentru că îi va creşte interoperabilitatea şi o va ajuta să se apropie de aderare", a spus şeful NATO.

Stoltenberg: Aderarea Finlandei și Suediei va face Alianţa mai puternică

Secretarul general al NATO a mai afirmat că aderarea Finlandei şi Suediei la NATO este aproape finalizată. "Este momentul să le primim ca membri deplini ai Alianţei", a declarat Stoltenberg.

”La ultima sesiune, miniştrii de Externe ai Bosniei şi Herţegovinei, Georgiei şi Republicii Moldova ni s-au alăturat, trei parteneri NATO de valoare, care se confuruntă cu presiunea rusească. Am discutat despre îngrijorările noastre comune privind securitatea şi despre moduri de consolidare a cooperării noastre şi despre accelerarea sprijinului personalizat şi despre reforme şi moduri de a îmbunătăţi securitatea lor şi instituţiile de apărare”, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la Bucureşti, Jens Stoltenberg.

”Procesul de ratificare pentru aderare la NATO este aproape complet. Aderarea lor le va face să aibă o siguranţă mai mare şi va face Alianţa mai puternică, ei sunt bineveniţi ca membri deplini ai Alianţei. Aş vrea să mulţumim României pentru găzduirea excelentă a acestei Ministeriale NATO. Asta arată încă o dată angajamentul puternic al României faţă de Alianţă”, a subliniat el.

Stoltenberg: Nu vedem China ca un adversar

În privinţa Chinei, Stoltenberg a spus că NATO nu vede Beijingul ca un adversar şi va discuta cu acesta atunci când este în interesul Alianţei, dar a atras atenţia că trebuie redusă dependenţa de China şi diminuate vulnerabilităţile.

”În această dimineaţă am abordat şi tema provocărilor care vin din partea Chinei la adresa securităţii şi cum trebuie să ne consolidăm rezilienţa. NATO este o alianţă a Europei şi a Americii de Nord, dar provocările cu care ne confruntăm sunt globale şi trebuie să le abordăm în mod integrat, în NATO. Nu vedem China ca un adversar, vom continua să avem relaţii cu China când este în interesul nostru, nu în ultimul rând să transmitem poziţia noastră comună asupra războiului ilegal al Rusiei în Ucraina.

Deci rămânem cu o viziune clară, astăzi miniştrii au luat în considerare dezvoltarea militară ambiţioasă a Chinei, dezvoltările tehnologice şi activităţile hibrid şi cibernetice în creştere. Războiul din Ucraina a demonstrat dependenţa periculoasă de gazul rusesc, aceasta ar trebui să ne facă să evaluăm dependenţa de toate regimurile autoritare, nu în ultimul rând de China, ca lanţ de aprovizionare, tehnologie şi infrastructură.

Vom continua, desigur, relaţiile economice şi comerţul cu China, dar trebuie să fim conştienţi de dependenţa noastră, să ne reducem vulnerabilităţile şi să gestionăm riscurile”, a afirmat Jens Stoltenberg, miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la Bucureşti.

În încheiere, el a mulţumit României pentru "excelenta găzduire" a reuniunii de la Bucureşti. "Acest lucru arată angajamentul puternic al României faţă de NATO", a mai afirmat Stoltenberg.

Ți-a plăcut acest articol?

armata rusa china jens stoltenberg nato
Întrebarea zilei
În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Las copilul cu rudele

Îl înscriu la grădiniţă

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Scapi de muște fără bătăi de cap, cu această soluție simplă. Oricine o...
Fanatik.ro
Publicat 08.05.2024
Orașul din România cu parc de 20 de milioane de euro. Va avea lac, debarcader...
Fanatik.ro
Publicat 08.05.2024
Războiul viitorului: U.S. Air Force își construiește o flotă de peste 1.000...
spotmedia.ro
Publicat 07.05.2024
Zodiile cu NOROC uriaș în vara anului 2024. Nimic nu va fi imposibil!
Gandul
Publicat 08.05.2024
Ziua în care Imperiul Austriac a anexat nord-vestul Moldovei, denumind zona...
Adevărul
Publicat 07.05.2024
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când...
A1
Publicat 08.05.2024
Horoscopul zilei de 9 mai 2024. Leii construiesc relații noi. Află ce se...
CaTine
Publicat 08.05.2024
Cine sunt Elian Miță și Marius Ghiță, cofetarii care fac furori pe TikTok cu...
spynews.ro
Publicat 08.05.2024
Valentin Ceaușescu, apariție rară la petrecerea Stelei » Cum arată acum fiul...
GSP
Publicat 08.05.2024
Supermarketul care oferă un leu pe orice sticlă reciclată, în loc de 50 de...
Click.ro
Publicat 08.05.2024
Una dintre „cele mai mari înșelătorii online” din lume a afectat...
Useit
Publicat 08.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Cum atragi banii în viața ta. Cât ești de norocos în funcție de data nașterii
Redacţia.ro
Publicat 07.05.2024
Luxul din „palatul de 1 miliard de euro al lui Putin”, filmare cu camera...
libertatea.ro
Publicat 07.05.2024
Nicki Minaj a arătat uimitor la Met Gala 2024. Cântăreața a purtat o rochie...
ZU
Publicat 08.05.2024
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Hello taste
Publicat 08.05.2024
Pielea uscată la copiii mici: sfaturi pentru îngrijire
Deparinti
Publicat 08.05.2024
Ce fac autoritățile pentru a aduce tezaurul României acasă. Avocat:...
ziare.com
Publicat 07.05.2024
Ce scrie presa turcă despre sezonul doi al serialul ”Golden Boy. Dragoste...
Happy
Publicat 08.05.2024
Remedii naturale împotriva sindromului de gură uscată. Cum îl poți ameliora
Medicool
Publicat 08.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024