Antena Meniu Search
x

Rusia avertizează NATO să nu furnizeze Ucrainei sisteme Patriot: "Vor deveni imediat o ţintă a forţelor noastre armate"

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a avertizat Alianţa Nord-Atlantică să nu furnizeze Ucrainei sisteme antiaeriene Patriot, acuzând NATO că este o "entitate criminală" pentru că oferă armament "regimurilor extremiste", potrivit Reuters.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 30.11.2022, 07:26

sistem de rachete antiaeriene Patriot
Rusia avertizează NATO să nu furnizeze Ucrainei sisteme Patriot: "Vor deveni imediat o ţintă a forţelor noastre armate" - Profimedia

"Dacă, aşa cum a sugerat secretarul general NATO Jens Stoltenberg, NATO le va oferi fanaticilor ucraineni sisteme Patriot şi personal, vor deveni imediat o ţintă legitimă a forţelor noastre armate", a scris, marți, pe Telegram, Dmitri Medvedev, preşedintele Consiliului prezidenţial pentru Siguranţă Naţională de la Moscova. Nu este clar la cine se referă oficialul rus că va deveni ţintă, la sistemele Patriot, la forţele ucrainene sau la personalul NATO, comentează jurnaliștii Reuters.

"Lumea civilizată nu are nevoie de această origanizaţie. Trebuie să prezinte scuze omenirii şi să fie dizolvată la entitate criminală", a acuzat Medvedev, într-o postare anterioară.

Ucrainenii cer generatoare de electricitate și sisteme Patriot

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a cerut marţi, la reuniunea NATO de la Bucureşti, generatoare de electricitate şi sisteme antibalistice Patriot, conform cotidianului Le Monde, dar nu este clar dacă Alianţa va da curs solicitării. "Ultima dată am spus trei cuvinte: arme, arme,arme. De data aceasta, spun: mai repede, mai repede și mai repede", a transmis Kuleba, cu puțin timp înainte de o întâlnire cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Care sunt cele mai stringente nevoi ale Ucrainei? Generatoare și rachete de apărare aeriană Patriot, a precizat oficialul ucrainenan.

Miniştrii de Externe din statele NATO au condamnat "atacurile persistente şi nechibzuite" ale Rusiei asupra infrastructurii civile din Ucraina şi au anunţat noi angajamente pentru Kiev. Germania a transmis marți că va furniza "mai mult de 350 de generatoare" Ucrainei. Olaf Scholz a vorbit cu Volodimir Zelenski și "l-a asigurat de sprijin suplimentar pe termen scurt", a declarat un purtător de cuvânt al guvernului german într-un comunicat.

De asemenea, Uniunea Europeană a solicitat activarea mecanismului de protecție civilă pentru a livra Ucrainei aproximativ 500 de generatoare de electricitate, precum și 2.000 de corturi adaptate condițiilor de iarnă, rezultat al cooperării dintre 17 state membre. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Rusia avertizează NATO să nu furnizeze Ucrainei sisteme Patriot: "Vor deveni imediat o ţintă a forţelor noastre armate"