Antena LIVE

Jocul lui Putin cu NATO. Rusia păstrează aproape 80.000 de soldați la frontiera cu Ucraina, deși a anunțat retragerea trupelor

Deși a anunțat luna trecută că își va retrage soldații de la granița cu Ucraina, Rusia a păstrat aproximativ 80.000 de soldați la frontiera de est, potrivit oficialilor NATO și ai Departamentului Apărării al SUA.

De la 07.05.2021, 09:26

New York Times relatează că înalți oficiali ai Apărării au estimat că aproximativ 80.000 de soldați ruși se află încă la granița Rusia-Ucraina și doar câteva mii au fost retrase. Mulți militari au fost retrași, dar au lăsat în urmă camioanele și vehiculele blindate, indicând că ar putea reveni în cazul în care președintele rus, Vladimir Putin, decide o nouă comasare de trupe. Aceasta a fost cea mai mare prezență militară rusă la frontiera cu Ucraina de la anexarea Crimeei în 2014.

Un oficial NATO a declarat pentru The Wall Street Journal că deși trupele au fost retrase, în urma lor au rămas multe arme. "Deci, prezența militară a Rusiei rămâne mult mai mare decât înainte de escaladarea recentă", a declarat oficialul.

Un oficial ucrainean a declarat pentru sursa citată că Putin joacă un joc pe termen lung și aștepta ca sprijinul occidental al Ucrainei să se clatine.Rusia a anunțat luna trecută că a ordonat trupelor sale să se întoarcă la bazele lor până la 1 mai. Guvernul rus a declarat că armata sa a terminat exercițiile militare pe care le desfășura lângă graniță.

SUA au ordonat mai multe sancțiuni împotriva Rusiei ca răspuns la acumularea militară a Rusiei la frontieră, la care Moscova a răspuns cu propriile sale sancțiuni împotriva diplomaților americani. Președintele Biden a declarat marți că speră să se întâlnească cu Putin în iunie în Europa pentru un summit al G7. "Aceasta este speranța și așteptările mele. Lucrăm la asta", a declarat Biden marți reporterilor.

Pe acelaşi subiect

Blinken cere Rusiei să-şi înceteze acţiunea ”agresivă” împotriva Ucrainei

Secretarul de Stat american Antony Blinken îndeamnă Rusia, într-o vizită la Kiev, joi, să-şi înceteze comportamentul agresiv faţă de Ucraina, în contextul în care un număr semnificativ de ”Ne uităm către Rusia, pentru ca ea să-şi înceteze acţiunile periculoase şi agresive”, a avertizat Blinken în cadrul unei întâlniri, în capitala ucraineană, cu preşedintele Volodimir Zelenski. ”Ştim că Rusia a retras unele forţe de la frontiera cu Ucraina, însă vedem că rămân forţe semnificative şi echipament în cantitate semnificativă acolo”, a subliniat el, promiţând să coopereze cu Ucraina pentru ca această fostă republică sovietică ”să se poată apăra singură de o agresiune”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat, la rându său, o retragerea prea târzie, în opinia sa, a unor forţe rusești, anunţată de Moscova la 23 aprilie, după săptămâni de tensiuni, în urma desfăşurării a zeci de mii de militari ruşi la frontiera comună şi în Crimeea anexată. ”Considerăm că reducerea (numărului de militari ruşi) este prea lentă, iată de ce ameninţarea există în continuare”, a declarat Zelenski. Moscova a desfăşurat timp de săptămâni de zile zeci de mi de militari la frontiera cu Ucraina, în mod oficial la ”exerciţii militare”, care au alimentat, atât în această ţară, cât şi în Occindent, temeri cu privire la o posibilă ofensivă sau o invazie. Această desfăşurare militară rusă a avut loc în contextul unei intensificări a violenţelor în războiul cu separatiştii proruşi în estul Ucrainei şi unor importante manevre maritme atât la Marea Neagră, cât şi în Crimeea anexată.

Rusia a dat asigurări că aceste mişcări de trupe ”nu ameninţă pe nimeni” şi că era vorba despre un răspuns la operaţiuni ”agresive” NATO în Europa de Est. Washingtonul, UE şi NATO şi-au multiplicat declaraţiile de susţinere a Kievului în acest context, însă nu au dat curs unei cereri ucrainene de accelerare a aderării Ucrainei la NATO - o linie roşie la Moscova.

Volodimr Zelenski i-a mulţumit şefului diplomaţiei americane pentru susţinerea Statelor Unite împotriva Rusiei şi a apreciat că ”s-au făcut multe în vederea opririi escaladării”. ”Sunt aici dintr-un motiv simplu: acela de a reafirma cu forţă, în numele preşedintelui (Joe) Biden (...) angajamentul nostru în favoarea suveranităţii Ucrainei, integrităţii sale teritoriale şi independenţei sale”, a declarat el în această primă vizită a unui oficial de rang înalt din cadrul noii administraţii americane, de la instalarea acesteia la putere, în ianuarie. Blinken îndeamnă totodată Ucraina să se angajeze pe calea reformelor şi luptei împotriva corupţiei. Biden i-a promis în aprilie o ”susţinere de nezdruncinat” lui Zelenski, în timp ce Rusia îşi comasa trupe la frontieră şi în Crimeea.

Ți-a plăcut acest articol?

rusia vladimir putin ucraina soldati granita nato sua joe biden
Întrebarea zilei
Veţi participa la Slujba de Înviere?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Ce se mănâncă, de fapt, în prima zi de Paște. Aduce noroc și prosperitate
Fanatik.ro
Publicat 04.05.2024
Cuvintele din limba română pe care foarte multă lume le folosește greșit. Ce...
Fanatik.ro
Publicat 04.05.2024
Un nou test de sânge poate detecta osteoartrita cu până la opt ani înainte ca...
spotmedia.ro
Publicat 03.05.2024
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă...
Gandul
Publicat 02.05.2024
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii:...
Adevărul
Publicat 04.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 5 mai 2024. Taurii trebuie să aibă grijă la prietenii....
CaTine
Publicat 04.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Care a fost prima mâncare consumată în spațiu. Puțini s-ar fi așteptat la...
Useit
Publicat 04.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani. Plutonul candidaților...
libertatea.ro
Publicat 03.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
Noul drog care face ravagii în România. Specialiști: „Provoacă...
ziare.com
Publicat 04.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Proprietățile medicinale ale ceaiului de merișoare. Efectele acestei băuturi...
Medicool
Publicat 04.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024