Jocul lui Putin cu NATO. Rusia păstrează aproape 80.000 de soldați la frontiera cu Ucraina, deși a anunțat retragerea trupelor
Deși a anunțat luna trecută că își va retrage soldații de la granița cu Ucraina, Rusia a păstrat aproximativ 80.000 de soldați la frontiera de est, potrivit oficialilor NATO și ai Departamentului Apărării al SUA.
De Redactia Observator la 07.05.2021, 09:26New York Times relatează că înalți oficiali ai Apărării au estimat că aproximativ 80.000 de soldați ruși se află încă la granița Rusia-Ucraina și doar câteva mii au fost retrase. Mulți militari au fost retrași, dar au lăsat în urmă camioanele și vehiculele blindate, indicând că ar putea reveni în cazul în care președintele rus, Vladimir Putin, decide o nouă comasare de trupe. Aceasta a fost cea mai mare prezență militară rusă la frontiera cu Ucraina de la anexarea Crimeei în 2014.
Un oficial NATO a declarat pentru The Wall Street Journal că deși trupele au fost retrase, în urma lor au rămas multe arme. "Deci, prezența militară a Rusiei rămâne mult mai mare decât înainte de escaladarea recentă", a declarat oficialul.
Un oficial ucrainean a declarat pentru sursa citată că Putin joacă un joc pe termen lung și aștepta ca sprijinul occidental al Ucrainei să se clatine.Rusia a anunțat luna trecută că a ordonat trupelor sale să se întoarcă la bazele lor până la 1 mai. Guvernul rus a declarat că armata sa a terminat exercițiile militare pe care le desfășura lângă graniță.
SUA au ordonat mai multe sancțiuni împotriva Rusiei ca răspuns la acumularea militară a Rusiei la frontieră, la care Moscova a răspuns cu propriile sale sancțiuni împotriva diplomaților americani. Președintele Biden a declarat marți că speră să se întâlnească cu Putin în iunie în Europa pentru un summit al G7. "Aceasta este speranța și așteptările mele. Lucrăm la asta", a declarat Biden marți reporterilor.
Blinken cere Rusiei să-şi înceteze acţiunea ”agresivă” împotriva Ucrainei
Secretarul de Stat american Antony Blinken îndeamnă Rusia, într-o vizită la Kiev, joi, să-şi înceteze comportamentul agresiv faţă de Ucraina, în contextul în care un număr semnificativ de ”Ne uităm către Rusia, pentru ca ea să-şi înceteze acţiunile periculoase şi agresive”, a avertizat Blinken în cadrul unei întâlniri, în capitala ucraineană, cu preşedintele Volodimir Zelenski. ”Ştim că Rusia a retras unele forţe de la frontiera cu Ucraina, însă vedem că rămân forţe semnificative şi echipament în cantitate semnificativă acolo”, a subliniat el, promiţând să coopereze cu Ucraina pentru ca această fostă republică sovietică ”să se poată apăra singură de o agresiune”.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat, la rându său, o retragerea prea târzie, în opinia sa, a unor forţe rusești, anunţată de Moscova la 23 aprilie, după săptămâni de tensiuni, în urma desfăşurării a zeci de mii de militari ruşi la frontiera comună şi în Crimeea anexată. ”Considerăm că reducerea (numărului de militari ruşi) este prea lentă, iată de ce ameninţarea există în continuare”, a declarat Zelenski. Moscova a desfăşurat timp de săptămâni de zile zeci de mi de militari la frontiera cu Ucraina, în mod oficial la ”exerciţii militare”, care au alimentat, atât în această ţară, cât şi în Occindent, temeri cu privire la o posibilă ofensivă sau o invazie. Această desfăşurare militară rusă a avut loc în contextul unei intensificări a violenţelor în războiul cu separatiştii proruşi în estul Ucrainei şi unor importante manevre maritme atât la Marea Neagră, cât şi în Crimeea anexată.
Rusia a dat asigurări că aceste mişcări de trupe ”nu ameninţă pe nimeni” şi că era vorba despre un răspuns la operaţiuni ”agresive” NATO în Europa de Est. Washingtonul, UE şi NATO şi-au multiplicat declaraţiile de susţinere a Kievului în acest context, însă nu au dat curs unei cereri ucrainene de accelerare a aderării Ucrainei la NATO - o linie roşie la Moscova.
Volodimr Zelenski i-a mulţumit şefului diplomaţiei americane pentru susţinerea Statelor Unite împotriva Rusiei şi a apreciat că ”s-au făcut multe în vederea opririi escaladării”. ”Sunt aici dintr-un motiv simplu: acela de a reafirma cu forţă, în numele preşedintelui (Joe) Biden (...) angajamentul nostru în favoarea suveranităţii Ucrainei, integrităţii sale teritoriale şi independenţei sale”, a declarat el în această primă vizită a unui oficial de rang înalt din cadrul noii administraţii americane, de la instalarea acesteia la putere, în ianuarie. Blinken îndeamnă totodată Ucraina să se angajeze pe calea reformelor şi luptei împotriva corupţiei. Biden i-a promis în aprilie o ”susţinere de nezdruncinat” lui Zelenski, în timp ce Rusia îşi comasa trupe la frontieră şi în Crimeea.