Joe Biden a ordonat atacuri aeriene în Siria. Americanii au distrus 9 buncăre ale miliţiilor sprijinite de Iran
Joe Biden a ordonat atacuri aeriene împotriva grupărilor susținute de Iran în Siria. Decizia vine după atacurile de săptămâna trecută din apropierea bazei militare unde se află soldaţi americani, relatează CNN.
De Redactia Observator la 24.08.2022, 09:34- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Președintele Joe Biden a ordonat marți atacuri aeriene împotriva grupărilor susținute de Iran în Siria, la o săptămână după ce mai multe rachete au fost lansate în apropierea unei baze militare din nord-estul Siriei care găzduiește trupe americane. Atacurile aeriene efectuate de armata americană au vizat grupuri susținute de Iran în Deir ez-Zor, Siria, a declarat Comandamentul Central al SUA într-un comunicat. Atacurile au vizat "infrastructura utilizată de grupurile afiliate Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice din Iran”, a declarat colonelul Joe Buccino, purtătorul de cuvânt al CENTCOM.
"La indicația președintelui Biden, forțele militare americane au efectuat astăzi lovituri aeriene de precizie în Deir ez-Zor, Siria. Aceste lovituri de precizie sunt menite să apere și să protejeze forțele americane de atacuri precum cele din 15 august împotriva personalului american de către grupuri susținute de Iran”, a spus el, referindu-se la atacul de săptămâna trecută asupra bazei Green Village de lângă granița cu Irak. Atacul nu s-a soldat cu pagube sau victime.
Americanii au distrus 9 buncăre ale miliţiilor sprijinite de Iran
Buccino a declarat pentru CNN că SUA au vizat un grup de buncăre folosite pentru depozitarea muniției și sprijin logistic de către grupurile susținute de Iran în Siria. Armata SUA a monitorizat 13 buncăre, pe durata a peste 400 de ore de supraveghere, a spus Buccino. Atacul a vizat inițial 11 dintre buncăre, deoarece americanii nu erau siguri dacă în celelalte două buncăre erau oameni, a spus Buccino. Cu puțin timp înainte ca CENTCOM să declanșeze atacul, armata a avertizat că lângă două buncăre se afla un grup mic de oameni. În cele din urmă, armata SUA a lovit doar 9 buncăre în Siria. Conform unei evaluări inițiale, nimeni nu a fost ucis.
- Erdogan acuză SUA că alimentează terorismul în Siria după ce Putin i-a acuzat pe americani că fură petrol din...
- Bază cu soldați americani atacată de ruși în Siria. Oficialii se tem că se poate ajunge la conflict direct...
- Israelul a lansat atacuri în apropierea bazelor rusești din Siria. Relațiile dintre cele două state, extrem de...
Loviturile au avut loc chiar în contextul în care Statele Unite urmează să-şi prezinte răspunsul la propunerea Uniunii Europene care ar revigora acordul nuclear din 2015 cu Iran, acord abandonat de fostul preşedinte Donald Trump şi pe care succesorul său Joe Biden a încercat să-l resusciteze.
Comandamentul central al armatei SUA a precizat, că pe 15 august, a avut loc un atac cu dronă, nesoldat cu victime, împotriva unui complex al coaliţiei şi luptătorilor din opoziţia siriană sprijiniţi de SUA. "Preşedintele ne-a dat indicaţii pentru aceste lovituri", a afirmat colonelul Joe Buccino, purtător de cuvânt al armatei. Comandamentul central a numit aceste lovituri drept "o acţiune proporţionată, deliberată, menită să limiteze riscul de escaladare şi să minimizeze riscul de pierderi umane".
Comunicatul armatei SUA nu menţionează dacă loviturile au fost executate cu aparate de zbor cu echipaj uman sau cu drone. Aceasta nu este prima dată când avioane americane au lovit în Irak şi Siria forţe sprijinite de Iran. Statele Unite au lovit facilităţi operaţionale şi depozite de arme în două poziţii în Siria şi una în Irak în luna iunie a anului trecut.
SUA au desfăşurat prima oară trupe în Siria în campania administraţiei Obama împotriva Statului Islamic, în alianţă cu gruparea condusă de kurzi Forţele Democrate Siriene. În Siria se mai află în jur de 900 de militari americani, majoritatea fiind prezenţi în est.
Miliţiile susţinute de Iran şi-au stabilit însă un cap de pod în Siria luptând în sprijinul preşedintelui Bashar al-Assad în războiul civil din această ţară. Miliţiile sprijinite de Iran sunt puternic concentrate la vest de Eufrat, în provincia Deir al-Zor, unde sunt aprovizionate din Irak prin punctul de trecere a frontierei de la al-Bukamal.