Antena Meniu Search
x

Israelul a lansat atacuri în apropierea bazelor rusești din Siria. Relațiile dintre cele două state, extrem de tensionate

Israelul a lovit ținte iraniene într-o serie de atacuri duminică în apropierea regiunii de origine a președintelui sirian Bashar al Assad și în apropierea principalelor baze siriene ale Rusiei de pe coasta mediteraneană, au declarat surse militare siriene, notează Reuters, citat de News.ro.

de Redactia Observator

la 15.08.2022, 10:13

Prezența armatei ruse este vitală pentru regimul lui Bashar al Assad
Israelul a lansat o serie de lovituri în apropierea bazelor rusești din Siria. - Profimedia

Armata siriană a declarat anterior că trei militari au fost uciși și alți trei au fost răniți în două atacuri israeliene simultane la sud de provincia Tartus și un altul în capitala Damascului. Atacurile de la marginea de nord-est a Damascului au lovit avanposturile conduse de grupul pro-iranian Hezbollah din Liban, au declarat doi dezertori militari sirieni familiarizați cu regiunea.

Prezența Rusiei în Siria, vitală pentru regimul Bashar al Assad

Un ofițer al armatei siriene din regiunea Tartus a declarat pentru Reuters, sub protecția anonimatului, că o bază iraniană din apropierea satului Abu Afsa, la sud de orașul portuar, a fost atacat, alături de o stație de apărare aeriană și un radar din apropiere. Israelul a organizat sute de atacuri împotriva unor presupuse ținte iraniene în ultimii ani, dar a evitat în mare parte să lovească provinciile de coastă unde sunt concentrate principalele active militare ale Rusiei.

Loviturile au avut loc aproape de singura bază din Marea Mediterană a marinei ruse, aflată în portul Tartous. Un alt punct strategic al prezenței militare a Moscovei în regiune este reprezentată de baza aeriană dintr-o provincie alăturată, Latakia.

Pe acelaşi subiect

Intervenţia Rusiei alături de Iran i-a adus beneficii lui Assad în conflictul vechi de peste zece ani.

Zonele de coastă sunt locuite în principal de secta minoritară alawite a lui Assad, care domină nivelurile superioare ale puterii din serviciile de securitate şi armată.

Forţele ruse din Siria ignoră în mod regulat atacurile aeriene israeliene împotriva dislocării şi transferurilor de arme suspecte susţinute de Iran. Mai mult decât atât, tensiunile s-au amplificat între Israel şi Rusia ca urmare a condamnării de către Ierusalim a războiului din Ucraina şi la controlul Moscovei asupra agenţei de emigrare evreieşti.

Israelul a anunţat luna trecută că avioanele sale militare au fost ţinta focului antiaerian rusesc deasupra Siriei în mai, dar şi-au ratat ţinta, descriind confruntarea drept un ”incident unic”.

Siria a acuzat Israelul de organizarea unor atacuri ample asupra principalului aeroport internaţional din Damasc în iunie anul trecut, care au afectat puternic pistele şi au dus la sistarea zborurilor timp de câteva săptămâni.Oficialii israelieni din domeniul apărării spun că aeroportul civil a fost folosit în mod repetat de Iran pentru transportul de arme şi miliţii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Israelul a lansat atacuri în apropierea bazelor rusești din Siria. Relațiile dintre cele două state, extrem de tensionate