Antena Meniu Search
x

Bază cu soldați americani atacată de ruși în Siria. Oficialii se tem că se poate ajunge la conflict direct între cele două țări

Forțele ruse au efectuat o serie de operațiuni împotriva coaliției conduse de SUA în Siria în ultima lună, inclusiv una săptămâna trecută, asupra unei baze cu o importantă poziție strategică, aflată în partea de sud a țării, după cum au declarat oficialii militari americani, citați de Wall Street Journal.

de Adrian Popovici

la 20.06.2022, 13:24

Soldțaii americani care se află acum în Siria luptă împotriva grupărilor teroriste rămase după înfrângerea Statului Islamic.
Acțiunile Rusiei în Siria ar putea duce la un conflict direct, avertizează SUA. - Profimedia

Acțiunile rușilor i-au alertat pe oficialii militari americani, care sunt îngrijorați că o eroare ar putea escalada într-un conflict neintenționat între forțele americane și ruse din Siria. Tensiunile dintre cele două țări sunt deja ridicate după invazia Rusiei în Ucraina și eforturile americanilor de a le oferi ajutor militar ucrainenilor.

Miercuri, Rusia a efectuat atacuri aeriene la garnizoana al-Tanf, lângă granița Siriei cu Iordania, unde trupele americane au o misiune de tren și consiliere și luptă alături de forțele locale pentru a preveni o renaștere a Statului Islamic.

Rusia a informat SUA printr-un canal de comunicații înființat cu ani în urmă că a efectuat atacurile aeriene ca răspuns la un presupus atac împotriva forțelor guvernului sirian, pe care rușii îl apără, care a dus la distrugerea unui vehicul.

Informarea pe care rușii au trimis-o sugera că atacul nu va viza baza americanilor în mod activ. Cu toate acestea, după cum explică oficialii, acțiunile recente ale Rusiei reprezintă o formă de hărțuire a trupelor americane, o tactică mai veche care a dus la creșterea tensiunilor în zonă de-a lungul timpului.

Pe acelaşi subiect

Din fericire, de această dată, nu au fost răniți soldați americani și nici aliații din zonă. Cu toate acestea, militarii atrag atenția asupra faptului că se confruntă cu o creștere a numărului de provocări ale Rușilor în Siria în ultima lună.

Ambasada rusă din Washington nu a comentat aceste informații. De asemenea, în această săptămână, rușii au trimis doi avioane de vânătoare Su-34 într-o zonă unde SUA efectua un raid în nord-estul Siriei pentru a prinde un producător de bombe al statului Islamic. Avioanele de luptă s-au retras după ce SUA și-au bruiat propriile avioane F-16 pentru a avertiza avioanele rusești să părăsească acel spațiu aerian, au declarat oficialii militari americani.

"Încercăm să evităm erorile sau acțiunile care ar putea duce la conflicte inutile: acesta rămâne obiectivul nostru", a declarat generalul Erik Kurilla, șeful Comandamentului Central al SUA. "Cu toate acestea, comportamentul recent al Rusiei a fost provocator și escalator."

SUA și Rusia își dispută controlul asupra Siriei

Aproximativ 200 de militari americani au fost staționați în garnizoana al-Tanf, ca parte a campaniei americane de sprijinire a  partenerilor locali împotriva militanților Statului Islamic. În Siria sunt în total aproximativ 900 de militari americani, potrivit oficialilor. Pe lângă al-Tanf, trupele americane se antrenează și consiliază forțele kurde siriene din sectorul estic al țării.

Deși așa-numitul califat al Statului Islamic a fost învins în 2019, misiunea SUA în zonă continuă, acum fiind centrată pe pregătirea milițiilor aliate locale astfel încât să fie fata de luptă împotriva unui nou val de insurgențe islamiste.

Forțele americane și ruse operează în Siria de ani de zile. O linie de comunicații, folosită zilnic, a ajutat cele două părți să evite conflictele directe în această zonă, deși au existat unele tensiuni, inclusiv asupra garnizoanei al-Tanf. Baza este situată în apropierea unei autostrăzi majore care se întinde din Irak în Siria și pe care guvernul lui Bashar al-Assad, rușii și forțele iraniene și-au dorit ca americanii să o abandoneze.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Bază cu soldați americani atacată de ruși în Siria. Oficialii se tem că se poate ajunge la conflict direct între cele două țări