Fostul soţ al lui Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare în procesul de viol în masă. Alţi 50 de bărbaţi, găsiţi vinovaţi
Dominique Pelicot a fost găsit vinovat şi condamnat la 20 de ani de închisoare după ce și-a drogat fosta soție Gisèle și a recrutat zeci de străini pentru a o viola timp de ani de zile. Dominique, în vârstă de 72 de ani, nu a arătat nicio emoție la citirea verdictelor, relatează BBC.
De Redactia Observator la 19.12.2024, 12:03UPDATE: Pronunţarea s-a finalizat. Gisèle își sprijină capul de perete. Familia nu pare încântată. Toți inculpații, cu excepția lui Dominique Pelicot, au primit mai puțini ani decât au cerut procurorii.
UPDATE: Mamele a doi dintre inculpați au izbucnit în lacrimi în sala de judecată. Sentințele continuă să fie citite: Saifeddine Ghabi este condamnat la trei ani. Romain Vandevelde este condamnat la 15 ani, ceea ce este mai puțin decât au cerut procurorii. Ludovick Blemeur este condamnat la șapte ani. Cedric Grassot este condamnat la 12 ani. Cendric Venzin este condamnat la nouă ani. Hassan Ouamou primește 12 ani. Tânărul de 30 de ani este în prezent fugar în Maroc. El le-a declarat anchetatorilor că nu are nicio intenție de a se întoarce în Franța. Sentințele au fost pronunțate și există o atmosferă foarte calmă în sala de judecată.
Inculpații au acum la dispoziție 10 zile pentru a face apel. Președintele instanței, Roger Arata, spune că toți inculpații au acum timp să vorbească cu avocații lor înainte de a fi duși la închisoare.
UPDATE: Patrice Nicolle este condamnat la opt ani. Grégory Serviol este condamnat la opt ani. Abdelali Dallal este condamnat la opt ani, dar merge liber astăzi din cauza problemelor medicale și va trebui să fie plasat într-o închisoare specială, potrivit judecătorului. Bărbatul de 47 de ani este unul dintre puținii bărbați care au pledat vinovat, recunoscând că știa la momentul respectiv că Gisèle Pelicot a primit somnifere. Jean-Luc LA este condamnat la 10 ani. Quentin Hennebert este condamnat la șapte ani. Fostul gardian de închisoare vindea droguri pe un site de chat nemodificat, în prezent închis, când a cunoscut-o pe Dominique Pelicot. El a recunoscut violul, dar a declarat instanței că a fost și el „un pic victimă”.
UPDATE: Jean-Marc LeLoup este condamnat la șase ani. Patrick Aron este condamnat la șase ani de închisoare, dar va fi lăsat liber astăzi deoarece are probleme medicale și va trebui să fie plasat într-o închisoare specială, potrivit judecătorului. Mohamed Rafaa este condamnat la opt ani. Mahdi Daoudi este condamnat la opt ani. Ahmed Tbarik este condamnat la opt ani.
UPDATE: În timp ce sentințele sunt citite, Dominique Pelicot pare să se urce pe scaunul său, plângând. Adrien Longeron este condamnat la șase ani. Jérôme Vilela este condamnat la 13 ani. Didier Sambuchi este condamnat la cinci ani. Karim Sebaoui este condamnat la 10 ani. El plânge. Vincent Coullet este condamnat la 10 ani.
UPDATE: În timp ce sentințele sunt citite, copiii lui Gisèle, David și Caroline, par evident nemulțumiți. Jacques Cubeau este condamnat la cinci ani. Cyrille Delville este condamnat la opt ani. Lionel Rodriguez este condamnat la opt ani. Christian Lescole este condamnat la nouă ani. Charly Arbo este condamnat la 13 ani. Nicolas Francois este condamnat la opt ani de închisoare și i se interzice să lucreze cu copii timp de mai mulți ani. Boris Moulin este condamnat la opt ani de închisoare. Philippe Leleu este condamnat la cinci ani, dintre care doi cu suspendare. Joseph Cocco este condamnat la trei ani. Fabien Sotton este condamnat la 11 ani.
Nizar Hamida este condamnat la 10 ani. Joan Kawai este condamnată la 10 ani. Husamettin Dogan este condamnat la nouă ani. Hughes Malago este condamnat la cinci ani. Andy Rodriguez este condamnat la șase ani. Jean Tirano este condamnat la opt ani. Thierry Postat este condamnat la 12 ani. De asemenea, i se interzice pe viață să lucreze cu copii. Redouane El Farihi este condamnat la opt ani. Simone Mekenese este condamnat la nouă ani. Thierry Parisis este condamnat la opt ani. Mai mulți dintre acești bărbați sunt, de asemenea, obligați să urmeze un tratament, informează BBC.
UPDATE: Fostul soț al lui Gisèle, Dominique Pelicot, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare.
Jean-Pierre Marechal a fost condamnat la 12 ani. Procurorii au cerut 17 ani. Acesta a fost găsit vinovat de tentativă de viol și viol calificat asupra soției sale, precum și de drogarea acesteia.
UPDATE: Charly Arbo a fost găsit vinovat de viol calificat. În vârstă de 30 de ani, el a fost unul dintre cei mai tineri inculpaţi.
UPDATE: Dominique Pelicot, fostul soț al lui Gisèle Pelicot, a fost găsit vinovat de viol calificat, potrivit BBC News. De asemenea, el a fost găsit vinovat de tentativă de viol agravat asupra soției unuia dintre co-inculpați, Jean Pierre Marechal, Cillia.
Ştirea iniţială:
Dominique Pelicot, fostul soţ, de care între timp Gisele a divorţat, este principalul acuzat şi a pledat vinovat pentru faptul a drogat-o în mod repetat timp de aproape un deceniu pentru a o viola şi pentru a-i oferi trupul lipsit de reacţie către zeci de străini pe care îi cunoscuse online, filmând în acelaşi timp abuzurile. Procurorii au cerut pedeapsa maximă de 20 de ani de închisoare pentru el şi pedepse cuprinse între 4 şi 18 ani pentru ceilalţi 50 de inculpaţi, aproape toţi fiind acuzaţi că au violat-o pe Pelicot în timp ce aceasta zăcea inconştientă în patul ei.
Gisele Pelicot, în vârstă de 72 de ani, a renunţat la dreptul său la anonimat şi a cerut ca procesul să se desfăşoare public, iar înregistrările video cu abuzurile asupra ei să fie difuzate în instanţă, afirmând că speră ca în acest fel să ajute şi alte femei abuzate să vorbească. Procesul violurilor de la Mazan a declanşat mitinguri de protest în întreaga Franţă în sprijinul lui Pelicot şi a provocat reflecţii, inclusiv o dezbatere cu privire la oportunitatea actualizării legii franceze privind violul, care în prezent nu menţionează că sexul ar trebui să implice consimţământul, notează Reuters. Mulţi dintre bărbaţii acuzaţi au negat acuzaţiile, spunând că au crezut că a fost un joc sexual consensual orchestrat de cuplu şi susţinând că nu a fost viol, dacă soţul a aprobat. Dominique Pelicot a negat însă că i-a indus în eroare pe bărbaţi, spunând că aceştia ştiau exact ce fac. „Sunt un violator ca şi ceilalţi din această cameră”, a spus el în timpul depoziţiei, cerându-şi scuze familiei şi implorând iertare.
Gisele a stat neclintită pe tot parcursul celor trei luni de proces, privindu-şi agresorii cu o hotărâre fermă şi respingând orice afirmaţie potrivit căreia ar fi fost o participantă voluntară. „Am decis să nu-mi fie ruşine, nu am făcut nimic rău”, a declarat ea în octombrie în faţa instanţei din oraşul Avignon din sudul Franţei. „Ei sunt cei cărora trebuie să le fie ruşine”, a spus ea.
Cine erau bărbaţii chemaţi să ia parte la abuz
Inculpaţii provin din toate categoriile sociale - şoferi de camion, soldaţi, pompieri, agenţi de securitate, lucrători într-un supermarket, jurnalişti şi şomeri.
Cel mai tânăr suspect avea doar 22 de ani când a intrat în dormitorul lui Pelicot, iar cel mai în vârstă avea peste 70 de ani. Mulţi dintre ei aveau copii şi erau în relaţii stabile. Majoritatea locuiau pe o rază de 50 km de pitorescul sat Mazan în care se retrăsese familia Pelicot, care se află în podgoriile de sub Mont Ventoux.
Cazul a ieşit la iveală abia în 2020, când Dominique a fost surprins încercând să facă fotografii pe sub fustele femeilor într-un supermarket. Poliţia a descoperit apoi mai mult de 20.000 de fotografii şi înregistrări video în computerul său, dezvăluind secretele îngrozitoare pe care le ascunsese de fosta soţie timp de un deceniu.
Poliţia crede că 72 de bărbaţi au venit în casa familiei pentru a o viola şi abuza de Gisele, dar nu i-a putut identifica pe toţi.
Dominique Pelicot a recunoscut că a pus tranchilizante puternice în mâncarea şi cafeaua soţiei sale, care o adormeau timp de câteva ore. Efectele n-au întârziat să apară - pierderi de memorie, lipsă de vlagă, apoi chiar afecţiuni ginecologice. Gisele a declarat că era îngrijorată că suferă de Alzheimer sau că are o tumoare pe creier din cauza golurilor de memorie.
Ea spune că speră ca interesul enorm pentru cazul ei să ajute şi alte femei care au suferit abuzuri sexuale şi respinge laudele pentru curajul de a lăsa lumea să vadă durerea ei. „Nu este vorba de curaj. Este determinarea de a schimba lucrurile”, a declarat ea în faţa instanţei, în octombrie. „Aceasta nu este doar lupta mea, ci a tuturor victimelor violurilor”, a spus Gisele, pe care mulţi o consideră o eroină.
Măsuri de securitate suplimentară pentru ziua verdictului
O operaţiune mediatică şi de securitate extraordinară este prevăzută cu ocazia verdictului de joi, relatează TF1 Info.
Cu această ocazie, tribunalul, care îşi va deschide în mod excepţional porţile de la ora 8 dimineaţa (9.00, ora României), a pus în aplicare mijloace suplimentare excepţionale pentru „a permite tuturor mass-media naţionale şi internaţionale să acopere acest proces în cele mai bune condiţii posibile”, potrivit sursei.
Patru săli de emisie, cu o capacitate totală de 140 până la 150 de locuri, vor fi utilizate pentru a urmări dezbaterile. Într-una din aceste săli, jumătate din capacitate este rezervate pentru câte un membru al familiei fiecărui inculpat. În total, sunt aşteptate să participe aproape 180 de mass-media acreditate, dintre care 86 de instituţii de presă străine.
În plus, forţele de poliţie au fost considerabil întărite, cu prezenţa unei companii republicane de securitate. Controlul la intrarea în tribunalul din Avignon va fi, de asemenea, mai strict, astfel încât accesul să fie „rezervat exclusiv jurnaliştilor acreditaţi cu ecuson”. Procedura de acreditare a fost între timp suspendată, în sensul că nu vor mai fi procesate noi cereri întârziate, din motive organizatorice şi de securitate.
Giselle Pelicot, simbol al feminismului
„Mulţumesc, Gisèle", bannerul fluturat în faţa tribunalului din Avignon joi dimineaţă, înainte de verdictul în procesul istoric de viol Mazan, rezumă mesajul de recunoştinţă al bărbaţilor şi femeilor faţă de femeia care a vrut să „schimbe ceea ce înseamnă ruşinea”.
De la începutul procesului, în urmă cu aproape patru luni, zidurile acestui oraş din sud-estul Franţei au fost acoperite cu înscrisuri şi panouri împotriva violenţei sexuale şi pentru drepturile femeilor.
Ultimele mesaje ale colectivului Amazones d'Avignon au fost expuse începând de miercuri seară: „Justiţie pentru toţi”, „Ruşinea a schimbat tabăra, cum rămâne cu justiţia?” şi cel mai mare, „Mulţumesc”.
"Violul afectează femeile din întreaga lume, de aceea lumea întreagă este cu ochii pe ceea ce se va întâmpla”, spune Ghislaine Sainte Catherine, una dintre membrele acestui colectiv feminist, citată de AFP.
Cu toate protestele împotriva violenţei sexuale, cu mediatizarea rapidă, cu cozile lungi din zori în speranţa de a obţine unul dintre puţinele locuri rezervate publicului şi cu prezenţa puternică a poliţiei, verdictul este aşteptat cu mare emoţie.
Neobişnuit din punctul de vedere al numărului de inculpaţi şi al presupuselor infracţiun, acest proces a stârnit o îngrijorare generală cu privire la ravagiile violenţei împotriva femeilor. Gisèle Pelicot, în vârstă de 72 de ani, a devenit un simbol feminist pentru că a renunţat la procesul cu uşile închise la care au dreptul victimele violurilor şi i-a confruntat public pe bărbaţii acuzaţi că au violat-o. „Îi mulţumim”, spune Pascale Plattard, inginer IT.
O susţinătoarea aşteaptă în faţa tribunalului de la 5 dimineaţa
În faţa tribunalului, în zorii zilei de joi, o femeie în vârstă de 69 de ani aştepta de la ora 5.20, ca în fiecare dimineaţă de când au început audierile, pe 2 septembrie. Bernadette Teyssonières, o pensionară din regiunea Avignon, venise iniţial din curiozitate, dar şi-a exprimat şi ea recunoştinţa şi admiraţia faţă de Gisèle Pelicot. „Sunt impresionată de curajul acestei femei, supusă la toate acestea timp de zece ani, de a ieşi în faţă”, a declarat ea pentru AFP. „Ruşinea trebuie să fie a agresorilor”, a adăugat ea. Ca zeci de alte persoane din sala de judecată, ea a aplaudat-o pe Gisele zi de zi.
Hugo Mazure, un student la ştiinţe politice în vârstă de 18 ani, a ajuns la tribunal la ora 5.25 dimineaţa pentru această zi crucială. În ultimul an şi jumătate, el a citit mai mult despre feminism, iar acest proces l-a făcut să se gândească şi mai mult la acţiunile sale ca bărbat. „Vă mulţumesc”, spune el. Gisele „este în mod clar un simbol al unei lupte care este uriaşă şi datorită ei vom avea progrese!”, spune tânărul.