Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Procesul care a șocat Franţa: Bunic grijuliu ziua, un bărbat și-a drogat soția noaptea și a violat-o cu 51 de necunoscuți, timp de 10 ani

După ce timp de o săptămână au fost ascultate victimele, procesul violurilor care au îngrozit Franţa se îndreaptă acum către cei 51 de inculpaţi, începând, luni, cu soţul, Dominique Pelicot, "orchestratorul" violenţelor sexuale asupra soţiei sale comise, timp de zece ani, de necunoscuţi pe care îi recruta pe internet, relatează AFP.

de Redactia Observator

la 09.09.2024 , 11:44

Gisele Pelicot
Procesul care a șocat Franţa: Bunic grijuliu ziua, un bărbat și-a drogat soția noaptea și a violat-o cu 51 de necunoscuți, timp de 10 ani - Profimedia Images

Violator noaptea, dar bunic grijuliu ziua, descris drept "un tip grozav" de soţia sa chiar înainte ca aceasta să afle, în toamna anului 2020, despre oribilele evenimente la care fusese supusă fără să ştie, pentru că soţul avea grijă să o drogheze, profilul psihologic şi psihiatric al lui Dominique Pelicot, în vârstă de 71 de ani, va fi schiţat luni de patru experţi. Aşa va începe a doua săptămână a procesului de patru luni în faţa tribunalului penal din Vaucluse.

Această personalitate "cu două feţe" a unui "pervers manipulator", descris drept "orchestratorul violurilor" de către un co-inculpat, a fost deja schiţată de primul expert vineri, când a făcut referire la Dr Jekyll şi Mr Hyde, transmite News.ro.

Dominique Pelicot a recrutat zeci de bărbați pe internet pentru a-și viola soția

Articolul continuă după reclamă

Luni, şi alţi membri ai familiei Pelicot vor depune de asemenea mărturie pentru a-l descrie pe septuagenarul care a recrutat zeci de bărbaţi pe internet, între iulie 2011 şi octombrie 2020, pentru a-i viola soţia, pe care o droga cu medicamente împotriva anxietăţii. Majoritatea faptelor au avut loc în Mazan, o comună din departamentul Vaucluse, la poalele muntelui Ventoux, unde cuplul se mutase la începutul anului 2013.

Pe acelaşi subiect

Printre cei audiaţi se numără David şi Florian Pelicot, cei doi fii ai cuplului, precum şi Pierre P., ginerele, şi Joël Pelicot, fratele inculpatului principal, medic generalist pensionat. Singurul martor  chemat luni la cererea inculpatului va fi Ginette Pelicot, sora sa vitregă.

Gisèle Pelicot, în vârstă de 71 de ani, principala victimă în acest caz, a depus joi o mărturie emoţionantă, fără să se uite la fostul său soţ, de care a divorţat oficial. Ea urmează să depună din nou mărturie miercuri dimineaţă.

Fiica sa Caroline şi cele două nurori ale sale, Céline şi Aurore, au fost audiate vineri. Toate trei au fost fotografiate goale, fără ştirea lor, de tatăl şi respectiv socrul lor, iar fotomontajele sexuale cu ele au fost apoi postate pe reţelele sociale.

Dacă va fi respectat calendarul prevăzut pentru acest proces, Dominique Pelicot ar trebui să dea primele explicaţii marţi după-amiază, din boxa în care se află cei 18 inculpaţi reţinuţi (alţi 32 în libertate, al 51-lea este fugar şi sub mandat de arestare).

"Îşi va lua timpul de care are nevoie, ar putea fi mult timp", potrivit avocatei sale, Béatrice Zavarro, care se aşteaptă la o "săptămână foarte intensă de audieri".

"Va explica încă o dată de ce a făcut ceea ce a făcut. Se va explica, se va justifica, dacă este nevoie de vreo justificare, pentru că acest lucru este de neiertat", a declarat joi Zavarro la AFPTV.

Începând de miercuri după-amiază, instanţa urmează să se ocupe apoi de ceilalţi inculpaţi, 50 de bărbaţi cu vârste cuprinse între 26 şi 74 de ani. Ca şi Dominique Pelicot, majoritatea dintre ei riscă 20 de ani de închisoare pentru viol calificat.

Însă numai patru vor fi vizaţi în această a doua săptămână a procesului: Jean-Pierre M., 63 de ani, Cyrille D., 54 de ani, Jacques C., 72 de ani, şi Lionel R., 44 de ani.

Ulterior, în fiecare săptămână, în opt valuri succesive, vor fi citaţi între cinci şi opt inculpaţi, până la 8 noiembrie, înainte de începerea estimată a primelor pledoarii finale.

Jean-Pierre M., în prezent deţinut, este singurul dintre cei 51 de inculpaţi care nu a fost judecat pentru violul doamnei Pelicot. Discipol al lui Dominique Pelicot, al cărui protocol l-a urmat întocmai, el şi-a violat propria iubită, în compania lui Pelicot.

Inculpații, neînsoțiți și aproape de victime în sala de judecată

Până în prezent, audierile s-au desfăşurat într-o sală de judecată înghesuită, unde inculpaţii care apar neînsoţiţi sunt foarte aproape de părţile civile, uneori în contact direct - spre marele regret al acestora din urmă, care consideră că este vorba despre o "agresiune" - şi unde se adună jurnalişti din întreaga lume.

Audierile urmează să continue în scurt timp cu mai puţini protagonişti. Preşedintele instanţei, Roger Arata, ar putea, de fapt, să accepte solicitarea mai multor avocaţi ai apărării, care au cerut ca clienţii lor care apar în libertate să nu fie obligaţi să asiste la audierile care nu îi privesc direct.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Ştiri externe » Procesul care a șocat Franţa: Bunic grijuliu ziua, un bărbat și-a drogat soția noaptea și a violat-o cu 51 de necunoscuți, timp de 10 ani