Kamala Harris ar putea deveni prima femeie preşedinte din istoria SUA
Kamala Harris, în prezent în vârstă de 60 de ani, este vicepreședinta Statelor Unite, marcând o premieră istorică ca prima femeie și prima persoană de culoare cu origini sud-asiatice în această funcție. Născută pe 20 octombrie 1964 în Oakland, California, Harris are o experiență vastă ca avocat, procuror și senator. În cariera sa s-a remarcat prin inițiative în favoarea reformei justiției și a promovării drepturilor civile.
De Redactia Observator la 04.11.2024, 09:27AlegerI SUA 2024. A fost nevoie de mai puţin de o oră după decizia din iulie a preşedintelui Joe Biden de a se da la o parte din cursa prezidenţială pentru ca democraţii să înceapă să se ralieze în jurul Kamalei Harris ca noul candidat al partidului lor la alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie 2024, relatează BBC.
În timp ce vicepreşedinta SUA - prima femeie în această funcţie - aspiră să fie acum şi prima femeie care deţine funcţia de conducere a ţării, campania sa a reuşit să îi revigoreze pe alegătorii liberali şi să strângă donaţii record. Dar călătoria ei spre vârful listei democraţilor a fost unică, plină de probleme şi plină de întrebări dificile.
De la procuror la vicepreşedinte. Drumul spre Casa Albă
În urmă cu cinci ani, Kamala Harris făcea o primă încercare în cursa pentru preşedinţie. Şi-a început cariera ca procuror districtual - sau procuror principal - pentru comitatul Alameda şi, din 2004 până în 2011, pentru oraşul San Francisco.
- Ultimele sondaje înainte de alegerile din SUA. Cine va câștiga: Kamala Harris sau Donald Trump?
- Corespondență Observator din SUA. Iasmina, românca măritată cu administratorul Statuii Libertății, despre...
- Culisele luptei pentru Casa Albă: soţul Kamalei Harris ar putea fi "Primul Domn" din istoria SUA. Şi Doug Emhoff,...
Următoarea sa promovare a fost în funcţia de procuror general al Californiei, devenind prima femeie şi prima persoană de culoare aleasă în această funcţie în cel mai populat stat american. S-a folosit de acest impuls pentru a se lansa cu succes în 2016 în cursa pentru funcţia de viitor senator al Californiei, poziţie din care a atras atenţia cu stilul său de procuror în cadrul audierilor în comisii.
Dar o candidatură prezidenţială în 2020, care a început cu mulţimi mari şi momente de dezbateri importante, a eşuat, deoarece Kamala Harris nu a putut să îşi articuleze ideologia şi platforma politică. Campania sa a murit în mai puţin de un an, iar Biden a fost cel care a readus-o în lumina reflectoarelor naţionale pe femeia acum în vârstă de 60 de ani, adăugând-o pe lista sa ca potenţial vicepreşedinte.
Gil Duran, un fost director de comunicare al Kamalei Harris, numeşte momentul „o mare răsturnare de situaţie”. „Mulţi oameni nu credeau că are disciplina şi concentrarea necesare pentru a urca atât de repede la Casa Albă, deşi oamenii ştiau că are ambiţie şi potenţial de vedetă. Întotdeauna a fost clar că avea talent brut”, a spus Duran.
În campania electorală din 2020, ea a afişat înclinaţii de stânga cu privire la imigraţie, drepturile LGBT şi alte probleme, dar s-a confruntat cu atacuri repetate cu privire la trecutul său de procuror. Kamala Harris s-a concentrat pe mai multe iniţiative-cheie în timp ce se afla la Casa Albă şi a avut un rol esenţial în multe dintre cele mai apreciate realizări ale administraţiei Biden.
Ea a stabilit un nou record pentru cele mai multe voturi de departajare exprimate de un vicepreşedinte în istoria Senatului, contribuind la adoptarea Legii privind reducerea inflaţiei şi a Planului american de salvare, care a oferit plăţi de stimulare în era Covid şi alte ajutoare.
De asemenea, Biden a invitat-o pe Harris să conducă eforturile de abordare a cauzelor profunde ale migraţiei, în contextul unui aflux record de migranţi fără documente la frontiera dintre SUA şi Mexic. Aceasta este o problemă pe care oponenţii o indică ca fiind una în care nu a făcut suficiente progrese, iar ea a fost criticată de republicani şi de unii democraţi pentru că a avut nevoie de şase luni pentru a planifica o vizită la frontieră după ce a intrat în funcţie.
Mai recent, Harris a fost persoana de contact a administraţiei pentru a sublinia prejudiciile cauzate de interdicţiile privind avortul după ce Curtea Supremă a anulat în 2022 cauza Roe v Wade, precedentul de jumătate de secol care garanta dreptul la avort.
Bătălia pentru drepturile de reproducere a fost în centrul atenţiei în timpul Convenţiei Democrate din august, aliniindu-se perfect cu un mesaj mobilizator mai larg: libertatea. În discursul său de deschidere a DNC, cel mai important discurs din cariera sa, Harris i-a criticat pe Trump şi pe republicani ca fiind arhitecţii eforturilor nepopulare de a restricţiona accesul la avort în întreaga ţară „Pur şi simplu, şi-au pierdut minţile”, a spus ea, promiţând să restabilească protecţia oferită de cazul Roe.
Patru ani mai târziu, Kamala Harris se prezintă drept poliţista care va lua măsuri drastice împotriva unui infractor condamnat: Trump. Dar ea promite, de asemenea, să pună în aplicare o agendă progresistă care să ridice familiile din clasa de mijloc ca a ei. „În întreaga mea carieră, am avut un singur client: oamenii”, a spus ea.
Cine este Kamala Harris
Vicepreşedinta Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, candidata democrată la preşedinţia SUA, s-a născut la 20 octombrie 1964, în Oakland, California, dintr-un tată de origine jamaicană, care a emigrat în SUA pentru a urma studii în economie, şi o mamă activistă şi cercetătoare în domeniul cancerului de sân, care a emigrat din India.
A absolvit colegiul la Universitatea Howard (1986), apoi a urmat studii de drept la Universitatea din California, în cadrul Hastings College of Law (1989). Şi-a început cariera la Biroul Procurorului Districtual din Alameda, unde s-a axat pe cazurile de agresiuni sexuale asupra copiilor. În 2004, a fost aleasă procuror districtual în San Francisco, ocupându-se preponderent de cazuri ce ţin de violenţa domestică şi a armelor de foc.
Din această poziţie, a crescut rata de condamnare a criminalilor şi a agresorilor sexuali, a creat programe de reintegrare pe piaţa muncii şi de finalizare a studiilor liceale pentru deţinuţii aflaţi la prima abatere în traficul de droguri, a dezvoltat sisteme de prevenire a recidivelor în cazul infractorilor care nu au fost condamnaţi pentru acte de violenţe. De asemenea, a devenit unul dintre susţinătorii drepturilor comunităţii LGBTQ.
În 2010, Kamala Harris a devenit prima femeie de culoare aleasă procuror-general al Californiei, coordonând cel mai mare Departament de Justiţie, după cel federal. Kamala Harris a susţinut programul Obamacare, a promovat egalitatea în căsătorie, a susţinut legea referitoare la schimbările climatice din California şi a luptat împotriva grupărilor transnaţionale care se ocupau cu traficul de fiinţe umane, de arme sau de droguri.
În 2016 a fost aleasă şi în 2017 a fost învestită senator de California în Congresul SUA, unde s-a afirmat prin introducerea legislaţiei pentru clasa mijlocie, creşterea venitului minim şi protejarea drepturilor refugiaţilor şi imigranţilor. A făcut parte din Comisia pentru serviciile de informaţii a Senatului, din Comisia pentru afaceri guvernamentale şi securitate internă, din Comisia juridică şi din Comisia pentru buget.
La 11 august 2020, candidatul democrat la Casa Albă, Joe Biden, a anunţat că a ales-o pe senatoarea de culoare Kamala Harris pentru a candida împreună cu el în confruntarea electorală cu republicanii Donald Trump şi Mike Pence din 3 noiembrie şi pentru a deveni, în eventualitatea obţinerii victoriei electorale, prima femeie vicepreşedinte al SUA. După câştigarea alegerilor de către Joe Biden, Kamala Harris a preluat funcţia de vicepreşedinte al SUA, în ianuarie 2021.
În calitate de vicepreşedinte, Kamala Harris coordonează primul Birou de la Casa Albă pentru prevenirea violenţelor cu arme de foc. De asemenea, continuă lupta pentru reducerea costurilor asistenţei medicale, pentru accesul femeilor la servicii de sănătate şi pentru sănătatea reproductivă.
Kamala Harris, viaţa personală
În 2014, senatoarea de atunci Harris s-a căsătorit cu avocatul Doug Emhoff şi a devenit mama vitregă a celor doi copii ai acestuia, Cole şi Ella. Doug Emhoff era un fost managing partner la o firmă de avocatură.
Kamala a scris un articol pentru revista Elle în 2019 despre experienţa de a deveni mamă vitregă şi a dezvăluit o poreclă care a ajuns să domine multe titluri care au urmat: „Când Doug şi cu mine ne-am căsătorit, Cole, Ella şi cu mine am fost de acord că nu ne place termenul de 'mamă vitregă'. În schimb, au venit cu numele Momala”.
Împreună cu tatăl lor, Cole şi Ella au fost prezenţi la Convenţia Naţională Democrată din 2024, urcând pe scenă pentru a o sărbători pe Harris şi ceea ce ei numesc „marea şi frumoasa lor familie mixtă”. Sora ei, Maya, nepoata Meena şi - poate cel mai memorabil - cele două nepoate ale acesteia şi-au făcut şi ele apariţia în Chicago.