La fiecare 17 secunde, un european moare din cauza COVID. Epidemia avansează galopant pe tot continentul
Un om moare la fiecare 17 secunde de COVID în Europa. Bătrânul continent este, din nou, epicentrul pandemiei de coronavirus. Numai în noiembrie s-au înregistrat peste 350 de mii de decese și aproape 16 milioane de infectări. Un sfert din totalul global. În Italia, medicii amenință cu greva, dacă nu se fac urgent, angajări. Iar în Elveția sistemul de urgență este în colaps.
De Ana Constantin la 19.11.2020, 20:29- Europa este, din nou, epicentrul pandemiei de coronavirus.
- La fiecare 17 secunde, un european moare din cauza coronavirusului.
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.
Ca spitalele să nu intre în colaps, în Italia, mulți bolnavi sunt tratați acasă. Pacienţii așteaptă cu răsuflarea tăiată apelul la interfon al asistenților. Pentru moment, efectele restricțiilor de circulație se fac prea puțin simțite. Italia a înregistrat peste 34.000 de infectări în ultimele 24 de ore și 753 de decese, un record al acestei toamne.
Andrea Filippi, reprezentant al Uniunii Medicilor Italieni: "Secțiile de primiri urgențe sunt pline de pacienți care așteaptă să se elibereze un pat pe secții. Avem nevoie de ajutor!"
Medicii cer să se facă de urgență noi angajări după ce mulți au devenit, ei înșiși, pacienți. Mai la nord, în Elveția, guvernul a rechiziționat clinici și spitale private pentru a face față numărului uriaș de pacienți care au nevoie de tratament intensiv. Aproape toate cele 900 de paturi de terapie intensivă sunt ocupate.
Siyvan Gasche, medic: "Având în vedere numărul de bolnavi care trebuie să fie internați într-o perioadă atât de scurtă de timp, in funcție de nevoile lor, trebuie să repartizăm bolnavii la alte instituții spitalicești din canton".
Medicii le cer pacienților şi familiilor să anunţe, la internare, dacă vor să fie resuscitați în caz că boala se agravează.
Gilles Rufenach, medic: "Da, am fost surprinși, pentru că este o situație excepțională. Toată lumea vorbea de al doilea val, ne așteptam sa fie mai mult sau mai puțin la fel, dar de data aceasta, este mai puternic!"
Epidemia avansează galopant pe tot continentul. Ungaria a prelungit carantina parțială până pe 8 februarie și nu exclude noi restricții. Măsuri ce pot fi evitate, spun experţii OMS
Directorul OMS, Hans Kluge: "Carantina poate fi evitată, îmi mențin poziția fermă că aceasta este măsura ultimă. Utilizarea măștilor nu este un panaceu și trebuie să fie combinată cu alte măsuri de prevenție. Totuși, dacă utilizarea măștilor ar ajunge la 95%, nu ar fi nevoie de carantină".
În Marea Britanie, o tânără a adus pe lume gemeni în timp ce era în comă indusă, cu o formă gravă de Covid-19.
Readusă la viaţă după o lună, nu i-a venit să creadă când şi-a văzut, pentru prima dată, copiii.
Tânăra mamă: "Eram însărcinată în luna a șasea, săptămâna 24 sau 25, când m-am îmbolnăvit. Când m-am trezit, eram dezorientată și am crezut că am pierdut sarcina".
În Statele Unite, numărul zilnic al contaminărilor a crescut cu peste 80 la sută în ultimele două săptămâni. În Los Angeles se pregăteşte oprirea totală a activităţii în timpul nopţii iar la New York se închid, din nou, toate şcolile.
Se pregătesc noi saloane în capele sau chiar în garaje. Experţii prevăd că în curând se va ajunge la 3.000 de decese pe zi.