Legăturile lui Bashar al-Assad cu România. Fostul dictator şi-a lăsat afacerile de milioane de euro pe mâinile oamenilor de încredere
Căderea regimului de la Damasc scoate la iveală legăturile fostului dictator Bashar al Assad cu România. Al-Assad, fugit acum în Rusia, ar deţine mai multe proprietăţi imobiliare la noi, potrivit unei liste publicate de Wall Street Journal care citează foşti oficiali de la Casa albă. Afacerile din România ar fi controlate prin interpuşi, iar un rol important l-ar fi avut fostul amabasador al Republicii Siriene la Bucureşti.
De Bianca Iacob la 16.12.2024, 20:44
Fostul preşedinte al Siriei are o avere impresionantă de aproape 2 miliarde de dolari, potrivit unor estimări. Conturi bancare offshore, companii-fantomă şi imobiliare. Presa străină scrie că, în ultimii doi ani, Assad ar fi transportat cu avionul 250 de milioane de dolari în numerar la Moscova, bani gheaţă în greutate de aproape două tone, în bancnote de 100 de dolarii şi de 500 de euro.
Şi în România, familia dictatorului ar deţine mai multe proprietăţi. De-a lungul timpului, relaţiile dintre Siria şi ţara noastră au fost strânse: mii de sirieni au făcut facultatea aici şi s-au întors în Siria ocupând funcţii importante la Damasc.
"Până în anul 2012, noi ştiam că au cumpărat pământ. A venit Rami Mahklouf aici să cumpere pământ şi nişte clădiri. A cumpărat foarte mult lemn, fier, import-export în Siria şi pe urmă arme. nu erau afaceri ascunse", spune Mazen Rifai, un jurnalist aflat pe lista teroriştilor în regimul Assad.
Pionii lui Assad ai business-urilor din România
- Prima reacţie a lui Assad de când a fugit din Siria. Susţine că nu a demisionat şi nici nu ia în calcul o...
- FT: Bashar al-Assad a trimis la Moscova avioane cu 250 de milioane de dolari, cash. Operaţiunea a durat 2 ani
- Noul lider al Siriei, moderat după incursiunea israelienilor la graniță: "Pritoritatea este reconstrucția şi...
În 2011 a început războiul în Siria, apoi în 2012, familia Assad a început să iasă din afaceri, să vândă sau să le pună pe numele unor oameni de încredere. "Au început să se retragă şi să schimbe numele, atunci au pus pe numele soţiei, pe urmă prieteni, pe urmă cunoaştinţe. Milioane de euro au intrat în România şi au început să cumpere averi şi acţiuni la firmele mari", porivit jurnalistului Mazen Rifai.
Cei doi pioni ai business-urilor de aici sunt Haisam Asad, preşedintele asociaţiei oamenilor de afaceri sirieni, şi fostul ambasador al Siriei la Bucureşti, Walid Othman. Contactat de Observator, Haisam Asad a refuzat să comenteze subiectul. "Fostul ambasador nu mai era ambasador, era un om de încredere. Fiica lui căsătorită cu Rami Mahklouf, care era vârful oamenilor bogaţi din Siria", dezvăluie Mazen Rifai. Miliardarul Rami Makhlouf ar fi fost principalul beneficiar al regimului corupt de la Damasc.
Cum a fugit Assad din Siria
La o săptămână de la fuga din Damasc, Bashar al-Assad a avut prima reacţie oficială. Susţine că nu ar fi fugit din Damasc, şi nici că ar fi plănuit o fugă. Din contră, când capitala Damasc a picat în mâinile rebelilor, dictatorul ar fi plecat spre Latakia, la baza aeriană a Rusiei din nord-estul oraşului Latakia, la Hmeimim.
De acolo ar fi putut să coordoneze armata. Dar pentru că baza a fost atacată cu drone, Kremlin a cerut evacuare de urgenţă. De o săptămână, Siria este sub controlul rebelilor conduşi de Abu Mohamed al Joulani care se declară deschis dialogului cu Occidentul.