Antena LIVE

Libanul şi Israelul, țări aflate în război, au semnat un acord istoric și vor împărți gazele naturale din estul Mediteranei

Libanul şi Israelul, două ţări vecine care se află oficial în război, au semnat joi un acord care le delimitează frontiera maritimă, după luni de negocieri aprige intermediate de către Statele Unite, care asigură repartiţia unor preţioase zăcăminte de gaze naturale offshore în estul Mării Mediterane, relatează AFP.

De la 27.10.2022, 16:51
Libanul şi Israelul, țări aflate în război, au semnat un acord istoric și vor împărți gazele naturale din estul Mediteranei Shutterstock (imagine ilustrativă)

Acest acord de frontieră constituie o ”recunoaştere” de facto a existenţei Israelului de către Beirut, a subliniat premierul israelian Yair Lapid la începutul unei şedinţe a Consiliului de Miniştri, care a aprobat în mod oficial textul. "Este vorba despre o realizare politică. Nu în fiecare zi un stat inamic recunoaşte Israelul ca stat într-un acord scris,. iar asta în faţa comunităţii internaţionale", şi-a exprimat el satisfacţia, potrivit news.ro.

Preşedintele american Joe Biden a salutat miercuri semnarea iminentă a acestui acord "istoric", subliniind că "a fost nevoie de mult curaj pentru a se angaja şi a o face". Acordul a fost semnat joi după-amiaza, în prezenţa mediatorului american Amos Hochstein şi Coordonatoarei Speciale a ONU în Liban, Joanna Wronecka.

Beirutul a ţinut ca delegaţia sa să nu aibă niciun contact oficial cu cea israeliană în cursul semnării şi ca ceremonia semnării să aibă loc în două săli separate, la sediul Forţei Interimare a ONU în Liban (FINUL), în localitatea libaneză de frontieră Naqoura.

Pe acelaşi subiect

Pentru Liban - împotmolit într-o profundă criză economică -, acest acord intervine cu câteva zile înaintea sfârşitului mandatului preşedintelui Michel Aoun - fără să fi fost găsit vreun succesor -, iar pentru Israel cu puţin înainte de alegerile legislative de la 1 noiembrie.

"Acordul privind frontiera maritimă va lua forma a două schimburi de scrisori, una între Liban şi Statele Unite şi cealaltă între Israel şi Statele Unite", a precizat un purtător de cuvânt al secretarului general al ONU Stephane Dujarric.

Delegaţia libaneză are drept unică misiune "să predea scrisoarea, în prezenţa lui Amos Hochstein şi reprezentantei ONU, şi nu se va întâlni în niciun fel cu delegaţia israeliană", a subliniat, la rândul său, un purtător de cuvânt al preşedinţei libaneze, Rafic Chelala.

Eliminarea unui război prin semnarea acordului dintre Israel și Liban

Acordul - care le va permite celor două ţări să exploateze zăcăminte de gaze naturale în estul Mării Mediterane - a fost încheiat mulţumită multor ani de mediere americană. În virtutea acestui acord, câmpul gazifer offshore Karish se situerază în întregime în apele israeliene. Libanul va avea, la rândul său, toate drepturile de explorare şi exploatare a câmpului gazifer Cana, situat mai la nord-est, din care o parte se află în apele teritoriale ale Israelului.

Însă "Israelul va fi remunerat" de către firma care exploatează Cana "pentru drepturile sale asupra unor eventuale zăcăminte", se arată în text.

Amos Hochstein, care a negociat acest acord, şi-a exprimat satisfacţia, în faţa presei, faţă de o "zi istorică" şi a apreciat că acordul va permite "să se creeze speranţa şi oportunităţi economice" şi să se instaureze "stabilitatea" de ambele părţi.

El s-a declarat convins că acest acord ar putea să constituie "o cotitură economică" pentru Liban şi să deschidă "o nouă eră de investiţii" care ar putea relansa economia libaneză.

Mediatorul american, care s-a întâlnit miercuri cu preşedintele Michel Aoun, a discutat şi cu cei doi ai puterii, premierul Najib Mikati şi preşedintele Parlamentului Nabih Berri, după care a efectuat o viztă la Naqoura, iar apoi în Israel.

Fără să aştepte semnarea acordului, grupul energetic Energean a lansat miercuri producţia de gaze naturale la zăcănântul Karish

Guvernul israelian a dat, cu o zi înainte, acestei societăţi o undă verde definitivă să înceapă producţia la acest zăcământ.

Libanul a cerut, la rândul său, TotalEnergies să înceapă rapid lucărri de prospectare la zăcământul Cana.

"Scopul acordului (...) este eliminarea la maximum a posibilităţii unui război maritim între Israel şi Liban", a subliniat miercuri fostul negociator american Frédéric Hof.

Acordul nu ar fi fost semnat fără asentimentul puternicei mişcări şiite libaneze pro-iraniene Hezbollah, care a ameninţat în timpul verii să atace Israelul, dacă acesta ar fi început extracţia de gaze naturale din zăcământul Karish înainte de încheierea acordului.

Ți-a plăcut acest articol?

israel liban razboi gaze naturale acord
Întrebarea zilei
Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Animalul din România pe care suntem obligați să-l vindem la export. Îl...
Fanatik.ro
Publicat 03.05.2024
Fabrica din România care a uimit întreaga lume. A inventat un sistem pentru care...
Fanatik.ro
Publicat 03.05.2024
Un nou test de sânge poate detecta osteoartrita cu până la opt ani înainte ca...
spotmedia.ro
Publicat 03.05.2024
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă...
Gandul
Publicat 02.05.2024
Motivele uciderii lui Corneliu Zelea Codreanu. Cine l-a vrut mort pe liderul legionar
Adevărul
Publicat 03.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 4 mai 2024. Gemenii sunt sfătuiți să nu mai amâne...
CaTine
Publicat 03.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns...
Useit
Publicat 03.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani. Plutonul candidaților...
libertatea.ro
Publicat 03.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
O femeie care a cumpărat o valiză pierdută în aeroport a dezvăluit tot...
ziare.com
Publicat 02.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Cum apar afecțiunile gastrointestinale. Cauze, simptome, metode de prevenție și...
Medicool
Publicat 03.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024