Antena Meniu Search
x

"Israelul va distruge toate relaţiile cu Rusia." Ruşii, furioşi că Ierusalimul ar putea înarma Ucraina, răzbunare pentru armele iraniene primite de Moscova

Fostul preşedinte rus şi actual număr doi al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a avertizat Israelul că livrarea de arme către Ucraina va "distruge" relaţia cu Rusia. Potrivit New York Times, Israelul oferă deja Ucrainei informații despre dronele iraniene folosite de Rusia, dar a refuzat să vândă Kievului sistemele sale de apărare aeriană. Israelul e din ce în ce mai îngrijorat de armele iraniene folosite sau care ar putea fi folosite de ruşi în Ucraina. S-au înmulţit vocile din ţară care cer ca Israelul să trimită arme Ucrainei. LIVE TEXT Război Rusia - Ucraina, ziua 236

de Redactia Observator

la 17.10.2022, 16:25

"Israelul va distruge relaţiile cu Rusia." Ruşii, furioşi că Ierusalimul ar putea înarma Ucraina, răzbunare pentru armele iraniene primite de Moscova
Un soldat ucrainean încearcă să doboare o dronă iraniană în timpul unui atac rusesc asupra Kievului - Profimedia

Publicația Times of Israel a dezvăluit în septembrie că Ucraina primeşte tehnologie de anihilare a dronelor de la un contractant de apărare privat israelian. Potrivit szrsei, tehnologia a fost vândută Varșoviei și apoi transferată Kievului pentru a putrea trece peste decizia Israelului de a nu oferi Ucrainei arme defensive de ultimă generaţiei. 

După ce Washington Post a relatat duminică, citând surse americane, că Iranul intensifică furnizarea de arme către Rusia şi că ar putea livra şi rachete de precizie, pe lângă drone, ministrul pentru Problemele Diasporei din Israel, Nachman Shai, a scris pe Twitter că: "Nu mai există nicio îndoială unde ar trebui să fie poziţionat Israelul în acest conflict sângeros. A sosit momentul ca Ucraina să primească și ajutor militar de la noi, așa cum oferă SUA și țările NATO."

Medvedev: Israelul va distruge toate relaţiile cu Rusia

"Israelul pare să se pregătească să livreze arme regimului de la Kiev. Este un pas foarte imprudent. El va distruge toate relaţiile interstatale dintre ţările noastre", a declarat vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei pe contul său de Telegram.

Pe acelaşi subiect

Dacă o astfel de decizie este într-adevăr luată, Israelul ar avea "motive să-i declare pe Bandera şi Şuhevici eroii săi", a adăugat el, citat de portalul de ştiri proguvernamental life.ru. Medvedev se referea la controversaţii Stepan Bandera şi Roman-Taras Şuhevici, văzuţi de unii ucraineni drept eroi care au luptat pentru independenţă, iar de alţii, criminali de război antisemiţi, implicaţi în uciderea a până la 100.000 de evrei şi polonezi în timpul celui de-al doilea Război Mondial.

Potrivit mass-media, ministrul israelian al diasporei, Nahman Shai, a declarat că ţara sa ar trebui să înceapă să ofere asistenţă militară Ucrainei, pe măsură ce Iranul ar fi furnizat rachete balistice Rusiei, aminteşte agenţia de presă rusă Interfax.

În mai, potrivit relatărilor, Israelul nu a permis Berlinului să furnizeze Ucrainei rachete antitanc fabricate în Germania cu tehnologie israeliană şi sub licenţă israeliană. Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării israelian a spus atunci că ţara sa va furniza Ucrainei doar echipamente militare neletale.

În postarea sa, Medvedev a reînnoit acuzaţiile de "nazism" la adresa Ucrainei, una dintre justificările prezentate de Moscova pentru a explica invazia împotriva vecinului său, notează France Presse. Întrebată despre aceste comentarii, o purtătoare de cuvânt a premierului israelian Yair Lapid a declarat că afirmaţiile lui Medvedev nu vor fi comentate de cabinetul său.

În trecut, Ucraina a cerut Israelului să o sprijine în faţa Rusiei, în contextul în care autorităţile israeliene şi ruse menţin relaţii strânse. Autorităţile israeliene şi-au limitat până acum cooperarea cu Ucraina la ajutor umanitar şi livrări de materiale neletale pentru a menaja relaţia lor cu Moscova, notează France Presse. Israelul a devenit de asemenea un refugiu pentru criticii Kremlinului şi chiar celebrităţi ruse s-au mutat acolo de la ofensiva Rusiei din 24 februarie împotriva vecinului său.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » "Israelul va distruge toate relaţiile cu Rusia." Ruşii, furioşi că Ierusalimul ar putea înarma Ucraina, răzbunare pentru armele iraniene primite de Moscova