Lovit de sancțiuni, oligarhul Mihail Fridman se plânge că nu poate trăi cu 2.500 de lire pe lună, în Londra: Trebuie să mănânc acasă
Mihail Fridman, unul dintre cei mai bogați oligarhi ruși, a declarat că din cauza sancțiunilor trăiește “în arest la domiciliu”. Fridman are conturile și cardurile blocate și s-a plâns că suma de 2.500 de lire sterline care i-ar fi alocată nu îi poate susține stilul de viață, scrie Business Insider.
De Redactia Observator la 30.03.2022, 10:18- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Pe 15 martie, atunci când Marea Britanie a urmat exemplul Uniunii Europene și l-a sancționat pe Fridman, ultimul său card bancar funcțional din Regatul Unit a fost înghețat. Oligarhul a fost nevoit să solicite o aprobare de la guvernul britanic pentru a putea cheltui bani. Mai exact, guvernul lui Boris Johnson stabileşte dacă cererea respectivă este rezonabilă şi astfel, oligarhul ajunge să primească o alocație de aproximativ 2.500 de lire sterline pe lună.
„Autoritățile din Marea Britanie trebuie să-mi atribuie o anumită sumă ca să pot lua taxiul și să cumpăr mâncare, dar este o sumă foarte mică dacă te uiți la costul vieții la Londra. Încă nu știu dacă va fi posibil, în astfel de condiții, să trăiești o viață normală fără excese. Nu pot duce pe nimeni la restaurant. Trebuie să mănânc acasă și sunt practic în arest la domiciliu”, se plânge Fridman.
Oligarhul a mai spus că nu este sigur că-și va putea păstra proprietatea cumpărată cu 65 de milioane de lire sterline și restaurată, potrivit El Pais. „Nu este clar dacă voi putea continua să locuiesc la Londra sau dacă voi fi forțat să plec, ceea ce nu-mi doresc, din multe motive”.
Fridman crede că este „o prostie” să crezi că oligarhii îl pot forța pe președintele rus, Vladimir Putin, să oprească războiul, cuvânt pe care îl evită cu grijă, descriind în schimb această realitate sângeroasă cu eufemisme și expresii precum „dezastru” și „ce se întâmplă în Ucraina”.
Friedman are 57 de ani și s-a născut și a crescut în Uniunea Sovietică, în orașul Liov, din vestul Ucrainei. Părinții săi sunt cetățeni ucraineni care până de curând locuiau o parte a anului într-un apartament din Liov, un oraș cunoscut pentru sentimentul anti-rus și conducerea naționalismului ucrainean.