Antena Meniu Search
x

Cum a ajuns Roman Abramovici de la orfan la oligarh. Vindea jucării de plastic și parfumuri în Moscova, la 20 de ani

Cine este Roman Abramovici? A devenit orfan la vârsta de trei ani, dar a a ajuns unul dintre cei mai bogați bărbați din lume. Însă, legăturile lui Roman Abramovici cu Vladimir Putin i-au lovit afacerile și reputația. „Sunt sigur că oamenii vor vorbi despre mine trei sau patru zile. Vor uita cine sunt și asta îmi place”, asta a spus miliardarul rus când a cumpărat Chelsea în 2003. 

de Redactia Observator

la 29.03.2022, 13:32

Cum a ajuns Roman Abramovici de la orfan la oligarh. Vindea jucării de plastic și parfumuri în Moscova, la 20 de ani
Cum a ajuns Roman Abramovici de la orfan la oligarh. Vindea jucării de plastic și parfumuri în Moscova, la 20 de ani - BBC / Getty

Există puține șanse ca Roman Abramovici să rămână în anonimat mai ales acum, având în vedere evenimentele din ultimele săptămâni, relatează BBC. Guvernul britanic i-a înghețat activele din Regatul Unit - inclusiv casele, operele de artă și clubul Chelsea. I-a impus şi o interdicție de călătorie, fiind acuzat că este complice cu Putin la invadarea Ucrainei.

De la orfan la oligarh

Roman Arkadievici Abramovici s-a născut la Saratov, în sud-vestul Rusiei, la câteva sute de km de granița cu Ucraina, în 1966. Mama lui, Irina, a murit de  septicemie când el avea un an, iar tatăl său a murit doi ani mai târziu, în urma unui accident de muncă pe un şantier. Abramovici a fost crescut de rude, copilărind în Komi, nord-vestul Rusiei. Acolo banii erau puţini şi temperaturile reci.

Într-un rar interviu oferit pentru The Guardian, Abramovici a spus că nu poate considera că avut o copilărie rea. "În copilărie nu poți compara lucrurile: unul mănâncă morcovi, altul mănâncă bomboane, ambele au gust bun. În copilărie nu poți face diferența."

Pe acelaşi subiect

A abandonat școala la 16 ani, a lucrat ca mecanic și a servit în Armata Roșie înainte de a vinde jucării din plastic la Moscova. A trecut apoi la parfumuri și deodorante, construindu-și averea treptat într-o Rusie cu o mai mare deschidere spre Vest sub conducerea lui Mihail Gorbaciov.

”Estul Sălbatic”

Dezintegrarea Uniunii Sovietice și, odată cu ea, controlul statului asupra resurselor, a oferit mai multe oportunități. La 25 de ani Abramovici a avut parte de o lovitură norocoasă. A obţinut compania petrolieră Sibneft de la guvernul rus în urma unei licitații trucate în 1995. A cumpărat-o cu 250 de milioane de dolari şi a vândut-o înapoi guvernului pentru 13 miliarde de dolari în 2005.

Avocații săi spun că nu există nicio dovadă care să susţină că şi-a strâns averea prin infracțiuni. Cu toate acestea, în 2012, Abramovici a recunoscut într-un tribunal din Marea Britanie că a dat bani pentru a obține controlul asupra Sibneft.

S-a implicat și în „războaiele aluminiului” din anii 1990, în care oligarhii - cei care acumulaseră averi uriașe și putere politică după prăbușirea URSS-ului - au luptat pentru controlul vastei industrii de aluminiu. „La fiecare trei zile, cineva era ucis”, povestea Abramovici în 2011, adăugând că această amenințare la viața lui l-a făcut un participant reticent. Abramovici și-a arătat în continuare puterea, făcând sute de milioane de dolari în mijlocul haosului.

Intrarea în politică

A devenit un aliat al președintelui Boris Elțin și un jucător pe scena politică post-sovietică din Moscova. A avut chiar și un apartament la Kremlin pentru o perioadă. Când Elțin a demisionat în 1999, Abramovici a fost printre cei care l-au susținut pe Vladimir Putin, pe atunci primul ministru și fost spion KGB, să ajungă președintele Rusiei. 

În timp ce Putin se impune pe scena politică, își stabilea și dominația asupra oligarhilor. Unii oligarhi au sfârșit la închisoare, iar alții au fost exilați dacă nu reușeau să dea dovadă de loialitate Kremlinului. 

Abramovici nu a suferit această soartă. În 2000, a fost ales guvernator al regiunii Chukotka, o zonă defavorizată, situată la extremitatea nord-estică a Rusiei. A câștigat popularitate după ce și-a investit proprii bani în servicii sociale, dar a demisionat în 2008. În tot acest timp, el și-a păstrat afacerile și și-a cumpărat tablouri, case, mașini.

Venirea la Londra

În 2003, Abramovici a devenit celebru în lumea fotbalului, după ce a achiziționat Chelsea, cel mai mare club din vestul Londrei, o afacere în valoare de 140 de milioane de lire sterline. Era o mișcare neobișnuită pentru un bărbat descris pe scară largă ca fiind tăcut, chiar timid.

„Filozofia mea de viață este să aduc echipe de profesioniști. În Chukotka am echipe profesioniste pe teren și voi face asta și aici”, a spus el atunci pentru Financial Times. Sub conducerea lui Jose Mourinho și a altora, averea lui Abramovici a ajutat-o ​​pe Chelsea să obțină cinci titluri de Premier League, două Champions League și cinci titluri de Cupa Angliei.

Abramovici deține un conac cu 15 dormitoare la Kensington Palace, vestul Londrei, în valoare de peste 150 de milioane de lire sterline, un apartament în Chelsea, o fermă în Colorado și o casă de vacanță pe Riviera Franceză. Iahturile sale - Solaris și Eclipse - sunt printre cele mai mari din lume. Abramovici, care a divorțat de trei ori, deține și un avion personal.

Cazul de calomnie

Întrebat de The Guardian în 2006 despre ce pot face banii pentru o persoană, el a răspuns: „Nu-ți pot cumpăra fericirea. O oarecare independență, da”. Bloomberg estimează averea lui Abramovici la 13,7 miliarde de dolari, plasându-l pe locul 128 în topul celor mai bogați oameni din lume. Forbes stabilește avearea sa la 12,3 miliarde de dolari, plasându-l pe locul 142.

Ceea ce este sub semnul întrebării este cât de independent este în raport cu Vladimir Putin. Anul trecut, Abramovici a dat în judecată editura HarperCollins pentru calomnie în legătură cu o carte, Oamenii lui Putin de Catherine Belton, care susținea că președintele rus i-a ordonat să cumpere Chelsea. Cele două părți au soluționat cazul în afara instanței, editorul fiind de acord să facă câteva precizări.

Dar legăturile lui Abramovici cu Putin au continuat să-i pună probleme, mai ales când forțele ruse au invadat Ucraina. Abramovici a anunțat că vinde clubul Chelsea cu opt zile înainte de a-fi impuse sancțiunile din partea britanicilor și din partea UE. Fanii au continuat să-i scandeze numele la meciuri, dar mulți politicieni cer ca bunurile lui să fie confiscate, nu doar înghețate.

„Sper că voi putea vizita Stamford Bridge pentru ultima dată pentru a-mi lua rămas bun de la voi toți în persoană”, le-a spus Abramovici suporterilor lui Chelsea. Dar o întoarcere în vestul Londrei este puțin probabilă în viitorul apropiat.

Negocierile de pace Rusia-Ucraina

Marți, Abramovici a fost prezent în sala în care au loc negocierile ruso-ucrainene la Istanbul. În imaginile difuzate de presa turcă, oligarhul rus apare la o masă alături de Ibrahim Kalin, un purtător de cuvânt al preşedintelui turc Erdogan. Prezenţa lui Abramovici sugerează că este implicat încă la un anumit nivel în încercările de mediere dintre Rusia şi Ucraina.

Luni au apărut informații în presa internațională conform cărora el ar fi suferit simptome atribuite unui presupus caz de otrăvire în urma negocierilor desfăşurate la graniţa dintre Ucraina şi Belarus la începutul lunii martie. Ucraina a negat relatările despre otrăvirea participanţilor la negocieri. Wall Street Journal a scris săptămâna trecută că Volodimir Zelenski i-a cerut lui Joe Biden să amâne sancționarea lui Abramovici pentru a ajuta Ucraina la negocieri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Cum a ajuns Roman Abramovici de la orfan la oligarh. Vindea jucării de plastic și parfumuri în Moscova, la 20 de ani