„Lumea este la doar un pas greşit distanță de anihilarea nucleară”, avertizează secretarul general ONU
Antonio Guterres, secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite a avertizat că umanitatea este la un pas de un război nuclear devastator şi că lumea se află în cel mai mare pericol din timpul Războiului Rece încoace, potrivit BBC.
De Antonia Roşu la 02.08.2022, 09:55„Am fost extraordinar de norocoși până acum”, a spus Antonio Guterres. Pe fondul tensiunilor globale aflate într-o continuă creștere, „umanitatea este la doar o neînțelegere distanță de anihilarea nucleară”, a adăugat el.
Declarațiile sale au venit la deschiderea unei conferințe pentru țările participante la „Tratatul de Neproliferare Nucleară”
Acordul din 1968 a fost introdus după criza rachetelor cubaneze, un eveniment adesea descris ca fiind cel mai aproapiat moment din istorie de începutul unui război nuclear. Tratatul urmărea dezarmarea puterilor lumii şi a fost conceput pentru a opri răspândirea armelor nucleare în mai multe țări.
Aproape fiecare națiune de pe Pământ este participantă în cadrul acestui tratat, inclusiv cele mai cinci mari puteri nucleare. Printre puținele state care nu semnează niciodată se numără patru suspectate că ar deţine arme nucleare: India, Israel, Coreea de Nord și Pakistan.
- Uniunea Europeană urmăreşte relansarea acordului nuclear de la Teheran, din 2015. Care este răspunsul Iranului
- Rusia lansează la apă cel mai mare submarin din lume. Experții se tem că ar putea marca începutul unui nou...
- Lukaşenko avertizează: "Războiul în Ucraina trebuie să se oprească pentru a evita prăpastia nucleară"
"Norocul nu este o strategie. Nici nu este un scut împotriva tensiunilor geopolitice"
Secretarul general Guterres a spus că „norocul” de care s-a bucurat lumea până acum cu privire la evitarea unei catastrofe nucleare ar putea să nu mai dureze pentru mult timp. "Norocul nu este o strategie. Nici nu este un scut împotriva tensiunilor geopolitice care se transformă într-un conflict nuclear", a spus el.
Acesta a avertizat că tensiunile internaționale „ating noi cote maxime” - indicând în mod special invazia Ucrainei, tensiunile din peninsula coreeană și Orientul Mijlociu, ca exemple.
Rusia a fost acuzată pe scară largă de intensificarea tensiunilor atunci când, la câteva zile după invazia sa din Ucraina în februarie, președintele Vladimir Putin a pus forțele nucleare ale Rusiei în alertă maximă.
El a amenințat, de asemenea, că oricine stă în calea Rusiei se va confrunta cu consecințe „pe care nu le-aţi mai văzut niciodată în istorie”. Strategia Rusiei include utilizarea armelor nucleare în cazul în care existența statului este pusă în pericol.