Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ucraina neagă că plănuieşte să facă arme nucleare după o ştire publicată de Bild

Ucraina neagă că se pregăteşte să creeze arme nucleare. Informaţia a apărut după ce Volodimir Zelenski a dezvăluit joi că, într-o conversație cu Donald Trump, i-a spus acestuia: fie Ucraina primeşte arme nucleare, fie e acceptată în NATO. Ulterior publicația germană Bild, a relatat citând un oficial ucrainean anonim, că Ucraina are materialele și cunoștințele necesare pentru a dezvolta arme nucleare. 

de Redactia Observator

la 18.10.2024 , 13:39

Ucraina neagă că plănuieşte să facă arme nucleare după o ştire publicată de Bild Ucraina neagă că plănuieşte să facă arme nucleare după o ştire publicată de Bild - Profimedia

Război în Ucraina. Ministerul ucrainean de Externe a negat, într-un comunicat, că intenţionează să dezvolte arme nucleare de distrugere în masă, aşa cum au sugerat informaţiile publicate joi de ziarul german BILD. "Dezminţim în mod oficial insinuările din surse anonime din publicaţia BILD despre presupusele planuri ale Ucrainei de a dezvolta arme de distrugere în masă", a declarat Ministerul de Externe de la Kiev într-un comunicat în care susţine respectarea Tratatului de neproliferare (NPT) şi care aminteşte că Ucraina a renunţat la armele nucleare pe care le avea atunci când a devenit independentă de URSS.

Cum s-a răspândit ştirea că Ucraina poare face arme nucleare

Ministerul ucrainean de Externe a emis acest comunicat la scurt timp după ce un jurnalist al publicaţiei germane BILD a spus că o sursă oficială ucraineană anonimă a asigurat că Ucraina este pregătită să înceapă să dezvolte arme nucleare în câteva săptămâni pentru a se proteja de Rusia, potrivit Ukrainska Pravda.

Articolul continuă după reclamă

Publicația germană Bild a relatat joi, citând un oficial ucrainean anonim, că Ucraina are materialele și cunoștințele necesare pentru a crea arme nucleare. "Avem materialul, avem cunoștințele. Dacă primim ordin, putem crea bomba în doar câteva săptămâni", este citat oficialul de publicaţia germană.

Pe acelaşi subiect

Informaţia a fost publicată în aceeaşi zi în care preşedintele Volodimir Zelenski a spus că i-a transmis fostului preşedinte şi candidat republican la Casa Albă, Donald Trump, în timpul întâlnirii pe care cei doi au avut-o luna trecută la New York, că Ucraina fie primeşte arme nucleare, fie e invitată să adere la  NATO.

 Zelenski: Nu am zis niciodată aşa ceva

"Ori Ucraina va avea arme nucleare, și atunci asta este protecția noastră. Sau ar trebui să avem un fel de alianță. În afară de NATO, astăzi nu știm alte alianțe eficiente", a spus șeful statului ucrainean în conversaţia cu Donald Trump. El a adăugat că ţările NATO nu sunt în război astăzi, motiv pentru care Ucraina alege NATO în locul armelor nucleare. Preşedintele Zelenski a declarat ulterior că nu a spus niciodată că administraţia sa se pregăteşte "să creeze arme nucleare sau ceva de genul acesta".

Volodimir Zelenski a mai amintit că Ucrainei i s-a promis în scris, în Memorandumul de la Budapesta, că integritatea sa teritorială va fi garantată în schimbul renunţării la armele nucleare pe care le deţinea pe teritoriul său ca republică membră a URSS. 

"Aceasta înseamnă că (Memorandumul de la Budapesta) nu este o umbrelă foarte bună pentru securitatea noastră. De aceea am spus că nu există alternative în afară de NATO. Acesta a fost semnalul meu. Dar nu vrem să creăm arme nucleare", a subliniat şeful statului ucrainean

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
IPS Teodosie ne îndeamnă să nu ascultăm de medic în perioadele de post. Sunteţi de acord cu noua sa declaraţie?
Observator » Ştiri externe » Ucraina neagă că plănuieşte să facă arme nucleare după o ştire publicată de Bild