Luna iunie a fost cea mai călduroasă din istorie. Cifre alarmante publicate de Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice
Luna trecută a fost cea mai călduroasă lună iunie înregistrată vreodată pe planetă. Diferențele de temperatură în comparație cu lunile din alți ani sunt foarte mari și arată efectele încălzirii globale, susțin specialiștii citați de CNN.
De Redactia Observator la 06.07.2023, 12:29- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Luna trecută, temperatura Pământului a depășit toate recordurile, în condițiile în care un val de căldură extremă a pârjolit sudul SUA și Mexicul, iar căldura oceanelor a atins niveluri alarmante, arată un nou raport.
Analiza realizată de Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene a constatat că luna trecută a fost cea mai fierbinte lună iunie de pe planetă, cu o „marjă substanțială" peste recordul anterior, stabilit în 2019.
Nouă dintre cele mai fierbinți luni iunie au avut loc în ultimii 10 ani, ceea ce demonstrează că planeta parcurge o criza climatică cauzată de om, susține agenția UE, potrivit Mediafax.
Temperaturile de la suprafața oceanelor au crescut brusc
- Avertizare de vreme rea: Cod Portocaliu de ploi torențiale și vijelii. Unde vor lovi furtunile. HARTĂ
- Imagini cu prăpădul făcut de furtuni în toată țara: Au fost emise 18 Coduri Roșii de vreme severă, record în...
- ONU anunţă revenirea fenomenului El Nino, care va afecta miliarde de oameni. În România, iarna care vine va aduce...
Copernicus a mai constatat că temperaturile de la suprafața oceanelor au fost cele mai calde înregistrate vreodată pentru luna iunie, provocate în principal de un val de căldură în Atlanticul de Nord și de apariția fenomenului El Niño în Pacific.
Rezultatele analizei au fost publicate la puțin timp după ce planeta s-a confruntat cu cea mai călduroasă zi înregistrată vreodată. Recordul a fost înregistrat în această săptămână în ziua de luni, iar marți nivelul a fost din nou depășit.
"Este alarmant. Este greu de imaginat cum vor fi verile pentru copiii și nepoții noștri în următorii 20 de ani. Exact așa arată încălzirea globală", a declarat pentru CNN Jennifer Marlon, climatolog la Yale School of Environment.
Oamenii de știință au avertizat că aceste temperaturi record poartă amprentele crizei climatice. Pentru a înrăutăți situația, fenomenul El Niño a reapărut în acest an și are un impact puternic asupra climei.