Antena Meniu Search
x

Video ONU anunţă revenirea fenomenului El Nino, care va afecta miliarde de oameni. În România, iarna care vine va aduce "episoade cu condiţii severe"

Avertisment pentru toate guvernele lumii din partea Organizaţiei Naţiunilor Unite: în acest an vor fi mai multe fenomene meteo extreme dar şi temperaturi record. Ziua de ieri a fost de altfel cea mai caldă din istoria înregistrată a omenirii. În plus, a început să se reactiveze fenomenul El Nino, care va duce la secetă extremă in multe zone. 

de Redactia Observator

la 05.07.2023, 19:34

Vezi și

Agenția meteorologică a ONU avertizează că în următoarele luni se vor înregistra mai multe fenomene extreme și temperaturi record din cauza fenomenului El Nino.

Cum se formează fenomenul El Nino

Acesta se formează atunci când temperaturile din Pacificul tropical central și de est sunt cu cel puțin 1,5 grade mai mari decât în mod normal timp de câteva luni. Acest lucru se întâmplă atunci când vântul în vestul Pacificului pune în mișcare un val mare și lent care încălzește rapid oceanul chiar sub suprafață. Asta s-a întâmplat la începutul acestui an. Această încălzire durează de obicei aproximativ un an și face parte din ciclul complex care leagă atmosfera și oceanul, care are loc la fiecare 2 până la 7 ani.

Vreme la extreme din cauza fenomenului El Nino

Pe acelaşi subiect

El Nino este asociat în general cu o creştere a precipitaţiilor în anumite regiuni din America Latină, din sudul Statelor Unite şi din Asia Centrală. El poate provoca secete severe în Australia, Indonezia, în unele regiuni din Asia de Sud şi în America Centrală. Pe de altă parte, apele sale calde pot alimenta uraganele din centrul şi estul Oceanului Pacific. Fenomenul ar putea duce la un nou record de temperatură medie în 2023 sau 2024.

Petteri Taalas, secretarul general al OMM: Există o șansă de 66% să depășim 1,5 grade în următorii cinci ani. Vom vedea cel mai cald an înregistrat în următorii cinci ani odată ce această fază La Niña se va termina

Super El Nino a făcut pagube în 1998 cifrate la peste 5 trilioane de dolari. 23 de mii de oameni au murit atunci din cauza furtunilor şi a inundaţiilor. Astfel că, oficialii ONU susţin că guvernele lumii trebuie să se pregătească pentru fenomenele extreme, inclusiv cel de la Bucureşti.

Roxana Bojariu, ANM: Pentru România s-ar putea că iarna viitoare, dar în ultima parte a ei să avem episoade cu condiții severe. În afară de aceste efecte climatice sunt efectele economice care practic vor lovi tot globul pentru că avem o eocnomie globalizată și din cauza acestor zone unde avem fie seceta, fie alte fenomene extreme sunt culturi agricole care vor fi afectate

Perioada următoare va fi una dificilă pentru agricultură

Roxana Bojariu, ANM: A fost o iarnă caldă și fără prea multe precipitații, mai ales în sud-vest, astfel că problemele cu resursă de apă au rămas și asta înseamnă probleme deosebite pentru agricultură dincolo de efectul el nino. Avem și probleme locale în lanțurile de aprovizionare legate de seceta din sudul europei, seceta care are impact asupra unor culturi precum măslinii

Anul acesta, o multitudine de recorduri climatice au fost deja doborâte. Cele mai calde zile din istoria măsurătorilor meteorologice s-au înregistrat luni şi marţi. Temperatura medie a lumii a fost ieri de 17,8 grade Celsius. În Antarctica, s-au depăşit 8 grade Celsius. În Asia, Europa și America, valurile de căldură timpurii și prelungite din acest an au ucis oameni, animale și culturi, au stârnit îngrijorări cu privire la securitatea alimentară și la lipsa apei și au pregătit terenul pentru incendii de vegetație fără precedent.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Vremea » ONU anunţă revenirea fenomenului El Nino, care va afecta miliarde de oameni. În România, iarna care vine va aduce "episoade cu condiţii severe"