Antena LIVE

Curs valutar

Luptătorii Wagner "au capturat" o parte din uzina AZOM, numită şi Azovstal din Bahmut. Ruşii susţin că se luptă cu ucrainenii la 320 metri în subteran

Război în Ucraina, ziua 384. Forțele ruse au continuat în ultimele 24 de ore ofensive pe întreaga linie Kupiansk-Svatove-Kreminna, au avansat limitat la nord-est de Kupiansk și la est de Siversk şi au continuat să facă progrese în Bahmut şi în jurul oraşului, dar tot nu au reușit să finalizeze o încercuire , consideră Institutul pentru Studiul Războiului în analiza publicată marţi. Potrivit armatei ucrainene, trupele ruse continuă în ciuda pierderilor semnificative, ofensive pe direcțiile Lîman, Bahmut, Avdiivka, Mariinka şi Șahtarsk. Ucraineii au respins peste 100 de atacuri în aceste direcții în ultimele 24 de ore. Luptătorii Wagner ar fi reuşit progrese la Uzina AZOM din Bahmut, comparată cu Azovstal din Mariupol. 

De la 14.03.2023, 12:05
WhatsApp
Luptătorii Wagner "au capturat" o parte din uzina AZOM, numită şi Azovstal din Bahmut Telegram

Forțele Wagner ar fi capturat în ultimele 24 de ore o secțiune a uzinei de prelucrare a metalelor AZOM din nordul oraşului Bahmut, unde se duc lupte de câteva săptămâni, fiind implicate şi forţe din armata convenţională a Rusiei. Mai mulţi luptători Wagner apar marţi fotografiați în clădirea întreprinderii Vostokmash, aparent aceeași clădire pe care a folosit-o președintele Zelenski când a acordat medalii apărătorilor orașului în luna decembrie, conform OSINTdefender. Potrivit blogerilor militari ruşi, luptătorii Wagner au început de săptămâna trecută asaltul asupra părții subterane a uzinei AZOM, supranumită şi Azovstal din Bahmut, iar luptele au loc şi la o adâncime de până la 320 metri, susţine Aleksandr Simonov.

Anul trecut, pe 21 aprilie, Kremlinul a anunţat cucerirea oraşului Mariupol. Însă atunci 2.000 de combatanţi ucraineni, baricadaţi în labirintul subteran al uzinei Azovstal, împreună cu sute de civili, au continuat lupta. Ei au rezistat până la mijlocul lui mai, înainte de a se preda.

Institutul pentru Studiul Războiului - un think tank cu sediul în SUA - care oferă zilnic analize şi actualizări despre războiul din Ucraina susţine că ofensiva Moscovei a fost blocată. Luptătorii Grupului Wagner sunt cel mai probabil din ce în ce mai blocaţi în zonele urbane şi, prin urmare, le este greu să facă progrese semnificative. Politologul rus Alexei Mukhin l-a acuzat pe liderul Wagner Evgheni Prigojin că pune în pericol forțele grupului în Bahmut pentru a-şi satisface nişte interese politice, potrivit ISW. Analiştii americani au evaluat că Ministerul rus al Apărării epuizează în mod deliberat forțele Wagner la Bahmut şi pentru a deraia aspirațiile politice ale lui Prigojin.

Pe acelaşi subiect

Ruşii tot mai preocupaţi de viitoarea contraofensivă ucraineană

Bloggerii militari ruși continuă să facă speculaţii cu privire la o viitoare contraofensivă ucraineană în sudul ţării, sugerând că spațiul informaţional rus este tot mai preocupat de capacitățile de luptă ucrainene. Astfel ruşii par convinşi că forțele ucrainene vor acorda prioritate unei ofensive în sud pe linia Berdiansk-Melitopol în regiunea Zaporojie sau pe linia Mariupol-Volnovakha în regiunea Donețk. Mai mult, unii bloggeri susţin că forțele ucrainene au suficientă putere de luptă pentru a desfășura o a doua contraofensivă fie într-o altă zonă din sud sau de-a lungul liniei Kupiansk-Svatove din nord-estul regiunii Harkov.

Grey Zone, un blogger militar afiliat Grupului Wagner, confirmă evaluările analiştilor ISW privind apărarea ucraineană la Bahmut, susținând că forțele ucrainene macină cea mai bună infanterie a forțelor ruse pentru a le reduce capacitatea de a opri un avans ucrainean. Acesta crede că forțele ucrainene ar putea înfrunta o rezistență redusă din partea ruşilor în sudul Ucrainei, spre deosebire de alte zone din prima linie. Un alt blogger, Vladlen Tatarski, e de părere că forțele ucrainene vor viza sudul Ucrainei, deoarece o "Crimee distrusă" prezintă o importanță strategică, în timp ce un "Donbas distrus" nu o are. Deputatul Dmitri Kuznețov consideră că forțele ucrainene vor ţinti podul Kerci din Crimeea și a cerut forțelor ruse să dezvolte rapid un plan pentru a apăra liniile critice  de comunicații care leagă Crimeea de Rusia continentală.

Contul de Telegram Rybar, care are legături cu Kremlinul, prezice şi el că o contraofensivă ucraineană din această primăvară asupra Melitopolului va fi însoțită de un asalt pe malul stâng al Niprului, în regiunea Herson (după cum sugerează desfășurarea bărcilor cu motor în zonă). În plus ucrainenii vor lansa un alt contraatac în zona Bahmut pentru a distrage atenţia forţelor ruse, susţine Rybar. 

Britanicii: Ruşii raţionalizează muniţia pe front

În ultimele săptămâni, cel mai probabil s-a înrăutățit pentru ruşi deficitul de muniție de artilerie, a anunţat marţi Ministerul britanic al Apărării în buletinul său informativ. În mai multe părți ale frontului a fost impusă o raționalizare a obuzelor, a explicat Ministerul  britanic. Cu siguranţă acesta este un motiv cheie pentru care nicio formațiune rusă nu a reușit recent să genereze acțiuni ofensive semnificative. E aproape sigur că Rusia apelează la stocuri vechi de muniții, clasificate anterior ca improprii pentru utilizare, adaugă ministerul citat. 

Ucraina şi Rusia au raportat pierderi grele în bătălia pentru Bahmut

Atât ruşii, cât şi ucrainenii au suferit pierderi grele la Bahmut, relatează BBC. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că forţele ruseşti au suferit peste 1.100 de morţi în ultimele zile şi mult mai mulţi răniţi grav. Rusia a declarat şi ea că a ucis peste 220 de membri ai serviciilor ucrainene în ultimele 24 de ore. BBC nu este în măsură să verifice cifrele oferite de niciuna dintre părţi.

Analiştii spun că Bahmut are o valoare strategică redusă, dar a devenit un punct de atracţie pentru comandanţii ruşi care s-au străduit să transmită veşti pozitive Kremlinului. Capturarea oraşului ar aduce Rusia puţin mai aproape de obiectivul său de a controla întreaga regiune Doneţk, una dintre cele patru regiuni din estul şi sudul Ucrainei anexate de Rusia în septembrie anul trecut, în urma unor referendumuri condamnate pe scară largă de Occident. Comandanţii ucraineni, care au alocat resurse semnificative pentru apărarea oraşului, spun că strategia lor vizează să macine trupele ruseşti şi să împiedice Moscova să lanseze alte ofensive în lunile următoare.

De ce contează Bahmut pentru Rusia şi Ucraina

"În mai puţin de o săptămână, începând cu 6 martie, am reuşit să ucidem peste 1.100 de soldaţi inamici numai în sectorul Bakhmut, o pierdere ireversibilă a Rusiei, chiar acolo, lângă Bahmut", a declarat Zelenski în discursul său de noapte. El a adăugat că 1.500 de soldaţi ruşi au fost răniţi suficient de grav pentru a sta departe de front. Ministerul rus al Apărării a declarat că forţele ruse au ucis "peste 220 de militari ucraineni".

Comandantul forţelor terestre ucrainene, generalul-colonel Oleksandri Sîrskîi, a declarat că grupul de mercenari ruşi Wagner a atacat trupele sale din mai multe direcţii, în încercarea de a străpunge apărarea şi de a avansa spre cartierele centrale ale oraşului.

Organizaţia paramilitară se află în centrul asaltului rusesc asupra Bahmut. Liderul acesteia, Evgheni Prigojin, şi-a pus în joc reputaţia şi pe cea a armatei sale private pentru a cuceri oraşul. El a declarat duminică pe Telegram că situaţia din oraş este "dificilă, foarte dificilă, inamicul se luptă pentru fiecare metru". "Şi cu cât ne apropiem mai mult de centrul oraşului, cu atât luptele sunt mai violente". După cucerirea Bahmut, Prigojin susţine că "vom începe să recrutăm noi oameni din regiuni".

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

azom bahmut razboi ucraina rusia ucraina uzina
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Pe cine au...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale....
Adevărul
Publicat 24.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Alegeri prezidențiale 2024. Exit-poll, la ora 21.00. Marcel Ciolacu și Elena...
Click.ro
Publicat 24.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
Cine este Călin Georgescu, independentul care l-a învins și pe George...
ziare.com
Publicat 24.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024