Antena Meniu Search
x

Video Perspectiva unui proces la Haga nu pare să sperie Moscova. Două rachete au căzut pe o școală din Donețk

Rusia va plăti pentru crimele de război din Ucraina. Curtea Penală Internaţională a deschis două investigaţii și va cere mandate de arestare pentru mai mulţi oficiali ruşi. Cu toate acestea, armată rusă continuă atacurile în Ucraina. În Doneţk, o persoană a murit, iar alte cinci au fost rănite. Rusia a propus prelungirea acordului asupra exporturilor de cereale ucrainene cu doar 60 de zile, lucru ce a atras critici din partea Ucrainei. Între timp, ministrul apărării de la Chişinău a declarat că Republica Moldova este supusă războiului hibrid pornit de Rusia, însă nu există un pericol iminent pentru moment.

de Redactia Observator

la 14.03.2023, 09:04

Vezi și

Echipele speciale de anchetatori ale Curţii Penale Internaţionale de la Haga documentează acuzaţiile de crime de război împotriva Rusiei de luni de zile. Susțin că armata lui Putin a răpit copii și adolescenți ucraineni pe care i-a trimis în tabere de reeducare și că soldaţii au atacat intenţionat infrastructura civilă.

Este foarte probabil să fie pus sub acuzare şi Vladimir Putin, pentru că şefii de stat nu beneficiază de imunitate în cazurile de crime de război, împotriva umanității sau genocid.

Eamon Gilmore - rep. Drepturile Omului: Bombardarea unui spital este o crimă de război, bombardarea unei şcoli este o crimă de război, bombardarea unei grădiniţe este o crimă de război, atacarea civililor este o crimă de război. Aceste crime trebuie să fie investigate şi numai o Curte marţială poate determina dacă o crimă de război a fost sau nu comisă, dar, bazat pe dovezile pe care le avem până acum din Ucraina, s-au comis crime de război.

O crimă de război poate fi considerat şi atacul de sâmbătă seara dintr-un oraş de lângă Doneţk, în care ruşii au folosit bombe cu fosfor, interzise de legislaţia internaţională. 

Pe acelaşi subiect

Perspectiva unui proces la Haga nu pare să sperie Moscova

Forțele ruse au tras ieri două rachete asupra unei școli din regiunea Donețk, un om a murit, iar din clădire nu a mai rămas aproape nimic. Oraşul Bahmut încă rezistă, iar asta dă timp armatei ucrainene Kievului să se regrupeze pentru contraofensivă.

Volodmir Zelenski, președintele Ucrainei: De la 6 martie, numai în sectorul Bahmut, au reuşit să elimine peste 1100 de soldaţi inamici, ceea ce înseamnă pierderi ireversibile suferite de Rusia, numai aici, lângă Bahmut. În momentul de faţă, peste 170 de kilometri pătraţi din teritoriul nostru reprezintă un pericol din cauza minelor rusești plantate și a munițiilor neexplodate. O mare parte din aceste terenuri sunt folosite de agricultori.

În Herson, guvernatorul regional a declarat stare de asediu timp de cinci zile în urma unor informaţii despre o posibilă prezență a unor grupuri ruse de sabotaj-reconoaștere. Până pe 17 martie, locuitorii nu vor avea voie să iasă din case în intervalul orar 17.00 - 6.30.

Papa Francisc se oferă să negocieze el pacea în Ucraina

Cu o condiţie, să fie primit şi la Kiev, şi la Moscova.

Papa Francisc: Vreau să merg la Kiev, dar numai cu condiţia să merg şi la Moscova. Ori merg în ambele locuri, ori în niciunul. (...) Nu spun că ar fi posibil, spun doar că nu este imposibil. Sper să putem merge. Nu este o promisiune, dar las o portiţă deschisă.

Între timp, în Republica Moldova, militarii Armatei Naţionale fac instrucţie în poligoanele militare din nordul şi centrul ţării până pe 17 martie. În acest sens, ministerul Apărării roagă cetățenii să nu publice imagini cu vehiculele din dotarea armatei pentru a preveni apariția știrilor false.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri externe » Perspectiva unui proces la Haga nu pare să sperie Moscova. Două rachete au căzut pe o școală din Donețk