Eşec pentru Macron în China. Nu l-a convins pe Xi Jinping să critice Rusia şi războiul din Ucraina. A comis şi o gafă diplomatică la Beijing
Emmanuel Macron nu a reuşit să-l convingă pe Xi Jinping să-și schimbe poziția față de războiul declanşat de Rusia în Ucraina. Mai mult, liderul francez a comis o gafă diplomatică la conferința de presă de la Beijing, relatează Politico.
De Redactia Observator la 06.04.2023, 19:22Președintele chinez nu a arătat niciun semn că își va schimba poziția față de războiul din Ucraina, după discuțiile de joi cu Emmanuel Macron. În a doua zi a vizitei lui Macron în China, Xi Jinping şi-a reluat discursul deja cunoscut cu privire la invadarea Ucrainei, spunând că "toate părțile" au "preocupări rezonabile de securitate". Mai mult, nu a dat niciun semn că își va folosi influența pe lângă Vladimir Putin pentru a ajuta la încetarea conflictului.
"China este dispusă să facă apel la comunitatea internațională să rămână rațională și calmă", a spus liderul chinez în cadrul unei conferințe de presă la Beijing. "Discuţiile de pace ar trebui reluate cât mai curând posibil, ținând cont de preocupările rezonabile de securitate ale tuturor părților...", a adăugat Xi, de lângă Macron.
Președintele francez a sosit miercuri în China în speranța că va putea convinge Beijingul să preseze Rusia pentru a pune capăt conflictului. Totodată a încercat să-l determine pe Xi Jinping să critice decizia Rusiei de a trimite rachete nucleare în Belarus.
În timpul întâlnirii private cu Xi, Macron a exprimat îngrijorarea Occidentului că Beijingul va livra arme Rusiei. Dar liderul francez nu a reuşit prea multe. "Președintele l-a îndemnat pe Xi să nu trimită arme care să ajute Rusia în războiul împotriva Ucrainei. Xi a spus că acest război nu este al lui", a dezvăluit un diplomat francez pentru Politico.
Gafă diplomatică a lui Macron la Beijing
Discuțiile, pe care un oficial de la Palatul Elysée le-a descris drept "sincere și constructive", au durat o oră și jumătate. Ulterior, a urmat o ceremonie de semnare, în care oficiali și lideri de afaceri au încheiat mai multe contracte, inclusiv vânzarea a 160 de avioane Airbus. Potrivit Elysée, guvernul chinez a aprobat achiziționarea a 150 de avioane A320 Neo și 10 A350, parte dintr-un acord de 36 de miliarde de euro anunțat de Airbus anul trecut.
La conferinţa de presă liderul francez a vorbit de două ori mai mult decât gazda sa - o gafă de protocol, remarcată nu doar de anturajul lui Xi. Inclusiv preşedintele chinez şi-a pierdut răbdarea și s-a arătat iritat în timp ce Macron continua să vorbească. Xi Jinping a oftat adânc și a părut chiar deranjat atunci când Macron i s-a adresat direct, în timp ce critica invazia Rusiei în Ucraina.
Cu toate acestea, a existat şi o concesie. Xi a vorbit despre necesitatea ca părțile aflate în conflict să "protejeze victimele, inclusiv femeile și copiii", gest ce vine după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare împotriva lui Putin pentru rolul său în deportarea ilegală de copii ucraineni în Rusia. Dar, Xi nu a menționat în mod explicit Rusia în observațiile sale. Mai mult, Xi a mai spus că Beijingul şi Parisul ar trebui să "reia schimburile legislative și militare", o mișcare care ar putea să-i enerveze oficialii americani.
Xi a discutat joi și cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a fost invitată de Macron în China pentru a susţine unitatea europeană. Aceasta nu a luat însă parte la multe dintre evenimentele dintre liderii chinezi și francezi.
Von der Leyen a ținut propria ei conferință de presă, singură, la Beijing. Liderul UE a răspuns la întrebările reporterilor și a trimis mai multe mesaje Beijingului. Ea a avertizat China să nu trimită arme Moscovei. "Înarmarea agresorului este o încălcare clară a dreptului internațional, agresorul nu ar trebui să fie niciodată înarmat", a spus ea. "Acest lucru ar dăuna în mod semnificativ relației dintre Uniunea Europeană și China".
Președintele Comisiei Europene a atins şi o altă problemă spinoasă: Taiwan. "Nimeni nu ar trebui să schimbe unilateral status quo-ul prin forță în această regiune", a spus ea, făcând aluzie la amenințările Chinei cu privire la Taiwan.