Macron: Franța nu va ataca Rusia dacă Putin atacă nuclear în Ucraina. Voi vorbi cu Putin oricând este necesar
Preşedintele rus Vladimir Putin trebuie "să revină la masa" negocierilor, a declarat miercuri preşedintele francez Emmanuel Macron într-un interviu televizat consacrat în mare parte războiului din Ucraina, dar şi situaţiei economice din Franţa.
De Redactia Observator la 13.10.2022, 12:49"Astăzi, în primul rând, Vladimir Putin trebuie să pună capăt acestui război, să respecte integritatea teritoriala a Ucrainei şi să revină la masa negocierilor", a spus preşedintele Macron în interviul acordat postului France 2, dând asigurări că nu doreşte un "război mondial". El a anunţat că Franţa va livra Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană. "Vom livra radare, sisteme şi rachete (antiaeriene) pentru a proteja (ucrainenii) de atacuri, în special pentru a-i proteja de atacurile cu drone", a spus el.
Preşedintele francez a repetat, de asemenea, că Franţa are în vedere să livreze suplimentar Ucrainei 6 tunuri, sisteme de artilerie autopropulsată, Caesar. "Am livrat 18" de la începutul războiului, "lucrăm pentru a livra suplimentar şase tunuri împreună cu Danemarca", a declarat el, explicând că aceste şase Caesar au fost iniţial destinate armatei daneze. "Încercăm să le livrăm ucrainenilor imediat", a spus el. Kievul a cerut aliaţilor săi să îl ajute să-şi întărească apărarea antiaeriană, după noile bombardamente ruseşti. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut crearea unui "scut" antiaerian.
"Obiectivul Ucrainei este clar - refacerea graniţelor din 1991. Dar la un anumit moment va trebui ca toată lumea sa negociereze, a declarat Macron care a adăugat că "voi vorbi cu Vladimir Putin oricând este necesar." Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko va avea "probleme" dacă se implică mai mult în războiul din Ucraina, a avertizat, de asemenea, Macron.
Referitor la un eventual atac nuclear al Rusiei în Ucraina, Macron a spus că: "Doctrina noastră se bazează pe interesele fundamentale ale națiunii (noastre) și sunt clar definite. Dacă ar exista un atac nuclear în Ucraina, aceste interese nu ar fi puse în discuție", a spus Macron. Liderul francez este de părere că sancţiunile împotriva Rusiei funcţionează. "Rusia, astăzi, are mari probleme cu producţia şi capacitatea de a-şi regenera arsenalul şi armamentul", a dat asigurări Macron.
- Grevele care au lăsat Franţa fără carburanţi vor continua şi astăzi. Macron cere încetarea imediată a crizei
- Macron a atacat la ONU țările care resping sancțiunile la adresa Rusiei: Cine păstrează tăcerea e complice
- Macron vrea dialog cu Putin: De ce să fie Turcia singura putere din lume care continuă să discute cu Rusia?
Penurie de carburanţi în Franţa. Macron promite revenirea la normal săptămâna viitoare
Referitor la penuria de carburanţi care afectează întreaga Franţă din cauza unei greve în mai multe grupuri petroliere, Emmanuel Macron a mai promis o revenire la normal "în cursul săptămânii viitoare". "Această penurie nu are nimic de-a face cu războiul, nimic, sunt conflicte sociale în două companii, care sunt Exxon şi Total (TotalEnergies), care au realizat profituri importante deoarece contextul este bun (.. .), care au distribuit mult acţionarilor lor şi care au o negociere în curs", a subliniat el, lansând "un apel la responsabilitate" către liderii şi sindicatele acestor companii.
La TotalEnergies, "au început, în sfârşit, negocierile", şi-a exprimat satisfacţia Emmanuel Macron, adăugând că îşi doreşte ca, "în următoarele ore, să se poată ajunge la un acord, pentru că trebuie să reuşim mai ales prin acord şi dialog social".
Pe lângă depozite de combustibil, şase din cele şapte rafinării din Franţa au fost miercuri în grevă, două de la Esso-ExxonMobil şi patru de la grupul TotalEnergies, pentru a cere majorări salariale, pe fondul super-profiturilor obţinute de grupurile petroliere odată cu creşterea preţului petrolului din cauza războiului din Ucraina.
Această mişcare grevistă, care durează deja de două săptămâni, a provocat dificultăţi de aprovizionare într-o treime din benzinăriile franceze. Şi din nordul în sudul Franţei se repetă aceleaşi scene: benzinării închise, cozi interminabile, preţuri în creştere şi moralul şoferilor în bernă.
Guvernul francez şi-a îndeplinit ameninţarea: în faţa greviştilor hotărâţi să-şi continue greva pentru salarii, a lansat o primă rechiziţie pentru deblocarea unui depozit de carburanţi Esso-ExxonMobil în nord-vestul ţării. Patru salariaţi ai ExxonMobil au fost rechiziţionaţi pentru a permite funcţionarea depozitului de carburanţi din Port-Jérome (Normandia, nord-vest), doi pentru miercuri şi doi pentru joi dimineaţă, a explicat guvernul.
Greviştii necesari pentru deblocarea combustibilului din rezervoare vor fi astfel nevoiţi să vină la muncă, sub ameninţarea sancţiunilor penale, în absenţa unei decizii judecătoreşti favorabile sindicatelor. În pofida acestei ameninţări lansate pentru prima dată cu o zi înainte de premierul Elisabeth Borne, greviştii au decis miercuri dimineaţă să-şi continue mişcarea de protest, prelungind pentru moment penuria de carburanţi.