Antena Meniu Search
x

Macron a atacat la ONU țările care resping sancțiunile la adresa Rusiei: Cine păstrează tăcerea e complice

Preşedintele francez Emanuel Macron a avertizat, marţi, ţările să nu rămână neutre în ceea ce priveşte condamnarea războiului Rusiei din Ucraina, declarând că invazia Moscovei echivalează cu o nouă formă de imperialism, relatează Associated Press, citat de news.ro.

de Redactia Observator

la 21.09.2022, 11:16

Macron a atacat la ONU țările care resping sancțiunile la adresa Rusiei: Cine păstrează tăcerea e complice
Macron a atacat la ONU țările care resping sancțiunile la adresa Rusiei: Cine păstrează tăcerea e complice - Profimedia

Vorbind în cadrul Adunării Generale a ONU, care reuneşte liderii mondiali, Macron a insistat, de asemenea, că orice negociere pentru a pune capăt războiului care durează de peste şase luni poate avea succes doar "dacă suveranitatea Ucrainei este respectată, teritoriul său este eliberat şi securitatea sa este protejată".

Războiul din Ucraina - şi efectele sale asupra preţurilor alimentelor, a costurilor combustibililor, a centralelor nucleare ucrainene şi a contextului mai larg al tensiunilor dintre Rusia şi Occident - planează asupra adunării anuale a preşedinţilor, prim-miniştrilor, monarhilor şi altor demnitari. Nici Rusia şi nici Ucraina nu au luat încă cuvântul în timpul seriei de discursuri care durează aproape o săptămână. 

Macron a făcut din război piesa centrală a discursului său, susţinând că acest conflict ameninţă să inaugureze o lume în care "securitatea şi suveranitatea fiecăruia nu mai depind de un raport de forţe, de puterea alianţelor, ci mai degrabă de cea a grupurilor armate şi a miliţiilor". 

Macron: Cine nu condamnă Rusia e complice

Pe acelaşi subiect

"Cine poate apăra aici ideea că invazia Ucrainei nu justifică nicio sancţiune?", a întrebat el. "Cine dintre voi, aici, poate considera că în ziua în care vi se va întâmpla ceva similar cu un vecin mai puternic, va exista o tăcere din partea regiunii, din partea lumii?", a adăugat el. 

Înaintea lui au luat cuvântul lideri din Africa, care au declarat că nu doresc ca continentul lor să fie "terenul de reproducere a unui nou Război Rece", în timp ce naţiunile fac presiuni asupra ţărilor din întreaga lume pentru a lua partea în conflict. 

Până acum, Africa a rămas oarecum neutră în ceea ce priveşte Ucraina. Fosta Uniune Sovietică a sprijinit multe mişcări africane care au luptat pentru a pune capăt dominaţiei coloniale, iar ministrul de externe al Rusiei şi-a exprimat sprijinul pentru reforma Consiliului de Securitate al ONU pentru a acorda ţărilor africane locuri permanente şi o mai mare influenţă. 

În cadrul a două runde de voturi din Adunarea Generală, la scurt timp după invazia Rusiei din 24 februarie în Ucraina, aproximativ 140 de naţiuni membre ale ONU au deplâns în mod covârşitor agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, au cerut o încetare imediată a focului şi retragerea tuturor forţelor ruseşti şi au solicitat protecţie pentru milioane de civili. Însă, peste 30 de ţări s-au abţinut, inclusiv China, India şi Africa de Sud. 

La 7 aprilie, aproximativ 58 de naţiuni s-au abţinut de la votul asupra unei măsuri care cerea suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului. Măsura a trecut, cu 93-24. Macron a făcut apel la ţările membre ale ONU "să acţioneze pentru ca Rusia să respingă calea războiului" şi a declarat că nu este o opţiune să rămână în afara problemei. "Cei care păstrează tăcerea astăzi sunt, de fapt, într-un fel, complici cu o cauză a unui nou imperialism, o nouă ordine care calcă în picioare ordinea actuală şi nu există pace posibilă aici", a spus el.  

"Războiul din Ucraina nu trebuie să fie un conflict care să lase pe nimeni indiferent", a adăugat preşedintele francez. "Nu este vorba nici aici de alegerea unei tabere între Est şi Vest, între Nord sau Sud", a insistat preşedintele francez. "Vorbim despre responsabilitatea fiecăruia - a tuturor celor care s-au angajat să respecte Carta (ONU) şi binele nostru comun şi preţios: pacea", a mai transmis el.  

Macron, despre referendumurile cerute de serparatiști: Dacă nu ar fi tragic, ar fi de râs

Macron a vorbit la scurt timp după ce regiunile controlate de Rusia din estul şi sudul Ucrainei au anunţat că intenţionează să înceapă să voteze săptămâna aceasta pentru a deveni părţi integrante ale Rusiei. Voturile susţinute de Kremlin, în teritoriile pe care Rusia le controlează deja, sunt aproape sigur că vor fi în favoarea Moscovei. Liderii occidentali care sprijină Ucraina cu sprijin militar şi de altă natură au respins referendumurile ca fiind ilegitime. 

"Rusia a declarat război, a invadat această regiune, a bombardat-o, a omorât oameni, a făcut alţi oameni să fugă, iar acum explică faptul că, în aceeaşi regiune, va organiza un referendum", a declarat Macron reporterilor înainte de discursul său. "Dacă acest lucru nu ar fi tragic, ar fi de râs", a adăugat el.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Macron a atacat la ONU țările care resping sancțiunile la adresa Rusiei: Cine păstrează tăcerea e complice